Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Muutto samalle kampukselle hyvä ajatus

Kuva: Muutto samalle kampukselle hyvä ajatus

Yliopistokeskus ja ammattikorkeakoulu valmiita syventämään yhteistyötään.

Kuva: SAMKissa opiskeleva Teemu Vepsäläinen löysi yliopistokeskuksen tiedekirjastosta monta hyvää lähdekirjaa insinöörityötään varten. Kirjastonhoitaja Teppo Hjelt kirjasi ylös uuden asiakkaan tiedot.

Satakunnassa ollaan valmiita syventämään yliopistokeskuksen ja ammattikorkeakoulukentän välistä yhteistyötä, kuten alkuviikolla julkaistussa yliopistokeskusten arviointiraportissa patistettiin ja kuten selvitysmies Markku Linna patistanee huomenna julkistettavassa Satakunnan korkeakoululaitoksen tulevaisuutta koskevassa raportissa.
Satakunnassa kannatetaan myös muuttoa samalle kampukselle. Ideaa pidetään hyvänä, mutta paikasta ollaan vähintään kahta mieltä: puuvilla tai Vähärauma.
Linnan selvityksen sisältö paljastuu siis huomenna, mutta voi olla, että selvitysmies esittää Satakuntaan perustettavaksi korkeakouluosakeyhtiötä, kuten hän esitti Kaakkois-Suomen korkeakouluyhteistyömallissaan vuosi sitten. Tosin Satakunnan tilanne on erilainen, koska Porin yliopistokeskuksen taustalla on viisi itsenäistä emoyliopistoa.

Yhteistä kampusta, eli yhteistä korkeakoulualuetta, pitävät hyvänä ideana sekä Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi että Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori Seppo Pynnä.
Peltoniemi toivottaa ammattikorkeakoululaiset tervetulleiksi Porin puuvillaan, jossa UCPori toimii.
– Kyllä puuvillan katolle mahtuu lisää korkeakoulujen kylttejä.
Peltoniemi huomauttaa, että tulee kampus minne tahansa, kyse on isoista investoinneista.
Seppo Pynnä ei ota virallisesti kantaa paikkaan. Pynnän mukaan keskittyminen samalle alueelle yhdeksi kokonaisuudeksi on hyvä visio, josta vasta lähdetään miettimään, miten on järkevä toimia.
– Joka tapauksessa yhteinen kampus edistää ja helpottaa yhteistyötä, ja tuo synergiaetuja.

Yliopistokeskusten arviointiraportissa myönnettiin, että Satakunnassa yliopistokeskuksen ja alueen ammattikorkeakoulujen työnjako näyttää tarkoituksenmukaiselta ja yhteistyö on kehittymässä hyvään suuntaan.
Satakunnan korkeakoululaitoksessa ovat yliopistokeskuksen ja SAMKin lisäksi mukana Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin yksikkö ja Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitos.
Pynnä ja Peltoniemi sanovat kumpikin, että yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia.
Arviointiryhmän mielestä yliopistokeskuksia ja ammattikorkeakouluja olisi kannustettava konkreettiseen yhteistyöhön opetuksen järjestämisessä, yhteisiin tutkimushankkeisiin sekä laitteiden, toimitilojen ja kirjastojen yhteiskäyttöön.
Peltoniemen mukaan yhteistä opetustarjontaa ollaan jo järjestämässä esimerkiksi kieltenopetuksessa.
Pynnä muistuttaa, että tälläkin hetkellä on toiminnassa toistakymmentä työryhmää, joissa systemaattisesti viedään eteenpäin myös tekniikkaan, kulttuuriin, verkko-opiskeluun ja kirjastoon liittyvää yhteistyötä.

Peltoniemen mielestä raportti on paikoin ristiriitainen esityksissään.
Toisaalta raportissa esimerkiksi pidetään opiskelijoiden aktiivista roolia Porin yliopistokeskuksen erityisenä vahvuutena, mutta toisaalta painotetaan, ettei ”ylioppilaspohjainen kandidaattikoulutus” ole yliopistokeskuksen ensisijainen ja luonteva tehtävä, vaan painopistettä pitäisi siirtää aikuiskoulutukseen ja maisteriohjelmiin.
Jos ylioppilaspohjaista nuorisokoulutusta ja samalla nuorten määrää vähennetään, miten käy tuon kehutun vahvuuden, sillä se tulee juuri nuorista opiskelijoista, Peltoniemi ihmettelee.
Peltoniemi korostaa myös, että joissakin yliopistokeskuksissa koulutus saattaa päättyä kandikoulutukseen, mutta Porissa voi käydä läpi koko linjan tohtoritutkintoihin asti.
Ylioppilaspohjaista koulutusta on Porissa verraten paljon, 40 prosenttia, mutta Peltoniemen mukaan arviointiraportissa esitettyihin haasteisiin voidaan perustellusti vastata: ylioppilaspohjaista koulutusta ei haluta vähentää eikä nähdä syytä sen vähentämiseen.
Sen sijaan aikuiskoulutusta voidaan Peltoniemen mielestä huomattavastikin lisätä. Esimerkiksi oppisopimustyyppinen koulutus on tulossa myös korkeakoulujen tehtäväksi.
– Edessä on tiukka vääntö emoyliopistojen ja opetusministeriön kanssa. Ministeriö on varmasti se vaikeampi pala.

Heli Kokko

 

29.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva