Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joelin ja Lindan perintö elää

Kuva: Joelin ja Lindan perintö elää

Sain monenlaista ajattelun aihetta viikonloppuna, kun kävin Porin teatterissa elämässä läpi Lindan ja Joelin rakkaustarinan.
Pirjo Tuomisen romaanisarjan kahteen ensimmäiseen osaan perustuva näytelmä muistutti jälleen, miten lähellä historiassamme on ollut selkeä luokkajako.

Linda sahanomistajan tyttärenä kuului valkoisiin, Joel sahurina taas punakaartiin. Punaiset taistelivat työläisten ja köyhien elämän olosuhteiden parantamiseksi, valkoiset taas taistelivat omaisuutensa ja oman luokkansa koskemattomuuden puolesta.
Rintamalinja oli yhtä jakava molemmille halkaisten kylät ja sydämet.

Sahuri Joelin tavoin oma isoisoisäni oli punainen ja sosiaalidemokraatti. Molemmat maksoivat kovan hinnan vakaumuksestaan. Olen ylpeä isoisoisästäni, joka ei suostunut hyväksikäyttöön ja epätasa-arvoon, vaan vaati osaansa.
Näiden vaatimusten pohjalta ja aikaisempien sukupolvien raskaan työn tuloksena syntyi pikkuhiljaa hyvinvointivaltio. Ilman sosialidemokraattien vahvaa panosta emme nauttisi sellaisesta hyvinvoinnista, josta isoisoisäni ja muut Joelin kaltaiset punaiset aikoinaan uneksivat.
Olen miettinyt monta kertaa näytelmän nähtyäni, olivatko kaikki vakaumuksensa puolesta kuolleiden uhraukset todella sen arvoisia?

Suomalainen hyvinvointivaltio kun valitettavasti ei ole tänään enää sitä, mistä aikaisemmat sukupolvet maksoivat kovan hinnan. Hyvinvointivaltioksi on kutsuttu yleensä maita, joissa on korkea työllisyysaste, julkisesti tuotetut hyvinvointipalvelut ja vahva huolenpidon halu niin tulonsiirroissa kuin palveluissakin.
Nämä piirteet ovat johtaneet korkeisiin sosiaalimenoihin ja veroprosentteihin, mutta myös alhaiseen köyhyyteen, tasaiseen tulonjakoon, alueelliseen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon.
 Hyvinvointivaltiona on pidetty vaurasta valtiota, joka kantaa vastuuta kansalaisten sosiaalisesta turvallisuudesta ja tasa-arvon edistämisestä.

 80-luvun puolivälin jälkeen on tarkoituksellisesti nakerrettu 60- ja 70-luvuilla rakennettua hyvinvointijärjestelmää: mm. toteutetut ylisuuret rakennemuutokset, laman ja valtion rahoituskriisin aiheuttamat rajut säästöt, valtionvelan korkojen kuoletukset ja työttömien raju lisääntyminen ovat aiheuttaneet hyvinvointivaltion mitasta monenlaista tinkimistä.
Tosiasiassa hyvinvointivaltion kohtalonkysymys ei ole siinä, että meillä ei olisi varaa perustoimeentulon tarjoamiseen. Toisin kuin annetaan ymmärtää, perustoimeentulon takaaminen ei horjuta valtion rahakirstua millään tavalla.

Nimittäin tilastojen mukaan suomalaisista sosiaalimenoista vain 0.9% kuluu toimeentulotukeen, 1% asumistukeen, 6,4% työttömyysturvaan (ml ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset) ja 8.1% sairausvakuutukseen.
Hyvinvointivaltion kohtalonkysymykseksi ovat enemmänkin muodostumassa terveyspalvelujen järjestäminen ja ansioeläkkeet, jotka vievät jo nyt sosiaalimenoista yli puolet.
Viime kädessä hyvinvointivaltiota ei tunnu uhkaavan mikään muu kuin porvarillinen kiiltokuva kannustavuudesta, mikä on mennyt jo niin pitkälle, että hyväosaiset kokevat yhä enemmän huolta siitä, että valtio joutuu elättämään kaikenlaiset ”lusmut”, jotka kovassa oikeistolaisessa retoriikassa määritellään helposti muiden siivellä eläjiksi.

Kannustavuudeksi verhoiltu retoriikka on saamassa yhä enemmän jalansijaa poliittisessa ajattelussa. Porvarien into purkaa hyvinvointivaltio on suurempi kuin koskaan.
Tuntuu, että kovin pitkälle emme ole päässeet kuitenkaan Joelin ja Lindan ajoista: rintamalinjat ovat tulossa jälleen selkeämmiksi, ja tuloerojen jatkuva kasvu lisää entisestään luokkatietoisuuden kasvua.
Tommy Tabermannin luonnehdinta ajan hengestä on kovin osuva erään runon lopuksi: ”Talvi hyvinvointivaltiossa on kylmä kuin petetyn naisen sydän, kylmempi kuin mikään.”

Heli Vannemaa

29.1.2009 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva