Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Tuomaritoiminnan vaikeutta

Kuva: Katsomosta: Tuomaritoiminnan vaikeutta

Helsingissä pidettyjen taitoluistelun EM-kisojen jälkeen Viron maajoukkuevalmentaja Anna Levandi väitti Viron televisiolle antamassaan haastattelussa, että jo etukäteen olisi tuomaristossa sovittu Suomen saavan kisoista kaksi mitalia. Suomi todella sai kaksi mitalia, sillä Laura Lepistö voitti naisten Euroopan mestaruuden ja Susanna Pöykiö sai pronssimitalin. Levandin valmentama Jelena Glebova jäi sijalle 12, joten ensi vuonna EM-kisat järjestävä Viro ei saa omiin kisoihinsa toista naisluistelijaa. Glebovan olisi pitänyt sijoittua kymmenen parhaan joukkoon jotta lisäpaikka olisi tullut.

Levandilla lie muistoja menneiltä vuosilta, jolloin todellakin Neuvostoliitto ja sen satelliitit pystyivät junailemaan tuomaritoimintaa siitä yksinkertaisesta syystä, että sillä oli hallussaan peräti seitsemän tuomaria yhdeksästä. Ne olivat niitä aikoja. Pelkästään Venäjän luistelijoiden menestys näissä kisoissa takasi sen, että tavallinen tv-katsojakin uskoi tuomaritoimintaan.
Mutta, viime vuosituhannella oli toisin. Silloin Neuvostoliiton Anna Kondratjeva sai MM-kisoissa vuonna 1984 peräti hopeaa. Tuolloin mitaleille nousivat ennalta sovitut luistelijat ja näitä aikoja Anna varmasti muisteli. Nykyisin hän on virolaisen yhdistetyn ex-huipun, Allar Levandin, vaimo.
Anna Levandi päästeli suustaan omia ajatuksiaan lauantaina ja jo sunnuntaina hän korjasi niitä sanomalla, ettei ole koskaan moista väittänyt. Nyt hänenkin pitäisi siirtyä 2000-luvulle, sillä lausunnot ovat edelleen tallella, eikä yksi yli yön nukkuminen poistanut niitä arkistoista.
Jopa meikäläinen uskoi, että Helsingin kisojen sijoitukset ratkaistiin luistelijoiden suoritusten perusteella. Nyt tiedetään, ketkä ovat tuomaristossa, mutta ei tiedetä sitä, keiden tuomarien pisteistä tulos muodostuu. Se ei oikein esimerkiksi venäläisille mennyt kaaliin, vaan he vaativat lisää läpinäkyvyyttä eli tietoa siitä kuka tuomari antoi millaisia pisteitä.

Läpinäkyvät tuomaripisteet
Läpinäkyvyys taas olisi paluuta vanhaan systeemiin, josta nyt on päästy. Ennen vanhaan saattoi tuomaristoon vaikuttaa monilla konsteilla ja Salt Lake Cityn olympiakisat olivat viimeinen jäänne. Siellä painostus oli rajua sekä tuottoisaa ja skandaali valmis kun yksi rassukka oli liian läpinäkyvä pisteiden antamisessa.
Ehkä nykyinen systeemi eliminoi ainakin sen, ettei kukaan pysty edes lyhytohjelman jälkeen ennustamaan kuka lopulta voittaa. Tämähän alkaa lähestyä jo urheilukisoja, jossa siis todella paras voittaa.
SM-liigan slogan on ”Draamaa ja rytinää”. Sitä Helsingissä, taitoluistelussa järjesti myös Kiira Korpi, joka lopulta oli viides, vaikka vapaaohjelma alkoi melko erikoisella tavalla; Kiira oli reunuksessa ennen kuin oli suorittanut yhtään hyppysuoritusta. Siitä tilanteesta nousu viidenneksi oli kova temppu - varsinkin kun niitä vastoinkäymisiä on Kiiralla ollut vuoden mittaan jo tarpeeksi!
Todellista rytinää olisi saatu, mikäli Sauli Niinistö olisi luistellut avajaisissa sukkahousuissa.
Kun vielä mäkihyppyyn saadaan tasapuolinen tuomarijärjestelmä, niin arvostelulajeissakin alkaa paras voittaa. Taitoluistelussa ei tuomaria tainnut Norjasta olla, mutta mäkihypyssä valitettavasti on, vaikka norjalaisten mäkihyppääjien nykykunto on yllätys muillekin kuin Mika Kojonkoskelle. Hyppyvire on niin kutsutusti hukassa. Tosin saa siellä mieluusti olla vielä Liberecin MM-kisojen päättymiseen asti.

Vielä tuomarien matkassa
On ollut hieman hankala sisäistää sitä, että jääkiekon SM-liigassa toimivat nyt parhaat mahdolliset päätuomariparit mitä Suomesta löytyy.
Tietenkin täyden SM-liigakierroksen aikana pitäisi löytää peräti neljätoista (14) hyvää tuomaria, jotka kaiken lisäksi puhaltavat yhteen hiileen. Tarkoitus Arto I Järvelällä lie se, että kokeneempi tuomari opastaa toiminnallaan noviisia ja arvostelijat vaietaan kuoliaiksi. Kaiken lisäksi, jos arvostelija on mukana SM-liigan toiminnassa, niin totuuden puhumisesta räpsähtää sanktio!
Ei voi olla täysin kehittävää toimintaa se, että pelin jälkeen sitten otteluvalvoja joutuu käyttämään puolustuspuheenvuoroja. Lauantaisen Porissa pelatun ottelun jälkeen meikäläiselle jäi erittäin epäselväksi se, mikä ero on ryntäyksellä avojäällä tai sitten laidan läheisyydessä.
Oulun Kärppien Antti Aarnio taklasi vauhtia ottaen avojäällä Ässien kiekottoman Tuomas Huhtasen, joka sai aivotärähdyksen. Valvojan mukaan Huhtanen löi päänsä jäähän. Niin varmaan löi ja laidan läheisyydessä olisi lyönyt päänsä pleksiin! Jälki olisi toki ollut vielä pahempaa laidan lähellä, mutta yhtä kaikki, ryntäyksestä tuli ainoastaan 2 minuuttia.
Tuomarikaksikko oli Teemu Salminen ja Tatu Savolainen. Johtopäätös: jos lyö ryntäyksen jälkeen päänsä jäähän ja loukkaantuu, niin se on vain pienen rangaistuksen paikka.

Eikä tässä vielä kaikki
Aivan kuten Ostos-TV lupaa, niin ei tässä vielä kaikki. Nimittäin heikompia esityksiä, kuin lauantaina, on Porin Isomäen hallissa nähty – ja ikävä kyllä tällä kaudella. Jotenkin toivoisi, että tuomareilla olisi sitä pelisilmää, eivätkä he istuisi erätauoilla sen päällä.
Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen totesi havainneensa selkeän käskyttämisen Huhtasen telomiseksi. Kun Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo vain hymyili, niin Ape heitti ilmoille muutaman mojovan ilmaisun kollegastaan, joka jouduttiin muuten viemään mediatilaisuudesta pois takakautta. Läpi Saluunan olisi ollutkin uskaliasta!
Vaikka ajattelisi niin, etteivät tuomarit ottelun lopputulosta ratkaisseet, niin Marko Kivenmäen läpiajon jälkeinen kaatuminen Kärppien maaliin, oli varmaan samantapainen kuin Kiira Korvelle tapahtui Helsinki Areenassa.
On erittäin hankala edes arvioida, että jos tuomareilla olisi ollut vaikutusta lopputulokseen, niin mikä vaikutus lopputuloksella oli sitten Ässien asemaan SM-liigan sarjataulukossa. Ässät jäi edelleen toiseksi viimeiseksi ja ero kymmenenteen sijaan on kuusi pistettä.
Voitto olisi nostanut Ässiä yhden sijan, mutta tärkeintä, että ero siihen kymppikastiin olisi vain kolme pistettä. Eli näin laskien kyseessä oli se kuuluisa kuuden pisteen ottelu, vaikka sellaisia ei edes teoriassa pitäisi urheilussa olla!

Tulee kovia vastustajia
Pohjoismaisten lajien MM-kisat käydään Tshekin Liberecissä. Suomen naishiihtäjät ovat menestyneet alkukaudella siihen malliin, että täällä kotituomaristossa on sovittu naisten avausmatkalla (10 kilometriä perinteisellä) Suomen ottavan kaksoisvoiton.
On aivan sama kumpi voittaa, Aino-Kaisa Saarinen vai Virpi Kuitunen, mutta Viron Otepäässä tuli kova myrskyvaroitus kummallekin hiihtäjättärellemme varsin eksoottisista pohjoismaisten lajien hiihtomaista.
Puolan Justyna Kowalczyk vei naisten perinteisen kympin voiton ja Slovenian Petra Majdic sitten naisten perinteisen sprintin voiton. Kun vielä miesten puolella Sveitsin Dario Cologna johtaa maailmancupia, niin alppihiihtomaiden edustajat ovat tulleet pohjoismaisten lajien kärkeen. Sitä vastoin alppilajeissa taas pohjoismaat ovat pistäneet oman lusikkansa valkoisen sirkuksen soppaan.
Viikonloppuna Markku Koski voitti lumilautailun big air -kisassa MM-kultaa Etelä-Korean Gangwonissa käydyissä kisoissa. Ei sitä muuten tietäisi, mutta itse Inka Henelius oli raportoimassa kisamaassa saakka. Silti päähuomio kiinnittyi kotimaan lähetyksissä Kaisa Mäkäräiseen, joka olisi jopa voittanut, mutta viimeisellä ampumapaikalla tuli kaksi pummia. Ei siis mitään rahanpummaajia!
Hyvin Yle hoitaa ampumahiihdon. Pertti Tapola sekä Heikki Ikola pääsivät hämmästelemään myös Paavo Puurusen päälle kuudenkymmenen mennyttä loppusijoitusta. Hip, hip hurraa, että selostajia ja kommentaattoreita riitti, vaikka Stadissa olivat EM-taitoluistelut. Pian varmaan Anssi Kukkonen ja Juha Jokinen ovat myös talkoissa mukana?

Yllätyspronssi
Jääpallon MM-kisat käytiin kuuden maan välillä Ruotsin Västeråsissa ja millaisissa olosuhteissa. Kisat pelattiin jäähallissa, johon kaiken lisäksi mahtui vielä parikymmentätuhatta katsojaa juhlimaan Ruotsin ylivoimaisesti voittamaa MM-titteliä.
Tämän lajin näreet ovat sillalailla, että niissä voitaisiin suoraan pelata finaali Ruotsin ja Venäjän välisenä otteluna ja Suomi ja Kazakstan ratkaisisivat sitten himmeimmän mitalin kohtalon. Näin ovat näppylät!
Suomi hävisi sekä Venäjälle että Ruotsilla niin selkein numeroin, että kummastutti vallan, oliko Suomellakin mukana jääpalloammattilaisia. Olihan heitä, mutta pronssimitalit ratkaisemaan tarvittiin sitten kokenutta apua kotimaasta. Oulun Luistinseuran Samuli Niskanen on edelleen lajissa ratkaisija, vaikka nyt pelasikin viimeisen A-maaottelunsa. Hän nimittäin ratkaisi pronssiottelun voiton Suomelle.
Niskanen, 41, on pelannut A-maajoukkueessa peräti 21 vuotta. Hän on siis jääpallomme Raimo Helminen. Eikä taitotasonsa puolesta Samulin olisi vieläkään tarvinnut jättää maajoukkuetta. Hänellä on se kuuluisa pelisilmä ja ikäisekseen luistelunopeus on jopa hämmästyttävä.
Ruotsi taas oli mestari. Venäjä upposi finaalissa peräti maalein 6-1. Himmeimmät mitalit olivat Suomelle neljännet peräkkäin. MM-kultaa tuli 2004 ja sen jälkeen hävittiin 2005 jopa pronssit Kazakstanille. Nyt on sentään neljästi voitettu pronssiottelu.

Summanen ja Leijonat
Kalervo Kummola potkaisi Raimo ”Raato” Summasen tylysti ulos Leijonien pääkäskyttäjän paikalta kun Janne Niinimaa poistui kyynelehtien maajoukkueleiriltä. Sen jälkeen Summanen on ollut 4,5 vuotta pois valmentajan hommista.
Nyt Summanen on tiettävästi vastannut myöntävästi Sveitsin Rapperswilin pyyntöön valmentaa joukkue pois liigan alakastista. Mikäli Summanen ilmestyy Sveitsiin valmentajaksi ja todella nostaa seuran ylempään kastiin loppukaudella, niin se on sulka Summasen hattuun. Ja Raato kohtaa myös Langnaussa pelaavan, A-maajoukkueeseen taas valitun Niinimaan tositoimissa. Vaikka onkin eri seurassa, niin toivottavasti keskinäisessä ottelussa Summanen ei sitten ärjäise – voi Niinimaa taas poistua jäältä?
Kiistatta Summanen oli huippuvalmentaja ja on sitä kaiken todennäköisyyden mukaan edelleen.
Leijonien nykyinen päävalmentaja Jukka Jalonen on valinnut Leijonat Ruotsissa pelattavaan EHT-turnaukseen. Niinimaa tulee pelaamaan sekä yli- että alivoimassa 5.-8. helmikuuta pelattavassa turnauksessa. Jalonen valitsi mukaan Rauman Lukon hyökkääjät Juha-Pekka Haatainen ja Antti Laaksonen. Maalivahteina jatkavat SaiPan Iiro Tarkki ja HPK:n Teemu Lassila. Suomessa on muuten melkoinen nippu hyviä maalivahteja ja jopa NHL saa nauttia suomalaisista molareista.
Voi olla, että tällä ryhmällä tulee jopa menestystä. Tällä hetkellä jääkiekkomaajoukkueen taso mitataan siitä, miten se menestyy pelissä Venäjää vastaan. Ehkä myös Ruotsi saa omaan turnaukseen jalkeille pitkästä aikaa nimekkään joukkueen.
Mutta se on kokonaan toinen juttu. Suomella pitäisi koossa olla Jalosen mukaan tasapainoinen Leijonamiehistö.
No, sen on siinä!
Jarmo Liuhala

27.1.2009 10:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva