Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kun valta vaihtuu

Kuva: Kun valta vaihtuu

Koko maailma käänsi katseensa Yhdysvaltoihin kuluneen viikon tiistaina. Jotakin todella historiallista oli tapahtumassa Capitol- kukkulalla Washingtonissa. Tuleva presidentti Barack Obama seisoi kansansa edessä ryhdikkäänä ja tyynenä vierellään hymyilevä ja vapautuneen oloinen vaimo Michelle. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja otti vastaan virkavalan, joka päättyi sanoihin ”So help me God”, ”Jumala minua siinä auttakoon”.

Itse virkaanastujaispuhe oli hyvin rohkaiseva ja aikaansa seuraava. Presidentin tie maansa johtajana ei kuitenkaan varsin ruusuiselta tällä hetkellä vaikuta ja haasteita on edessä valtavasti. Globaali taloudellinen tilanne on muuttunut vauhdilla. Viime syksynä koko maailman talouskasvu alkoi heikentyä Yhdysvallasta lähteneen finanssikriisin vauhdittamana. Tämän jälkeen on tapahtunut jo paljon. Yhdysvaltalaisen roskapankin kaatumista seurasi pankkien kaatumisia Euroopassa ja tätä kautta edelleen luottamus rahoitusmarkkinoiden toimivuuteen alkoi heikentyä entisestään.

Loput me jo tiedämmekin ja saamme lukea surullisia uutisia seurauksista päivittäin. Lomautukset ja joukkoirtisanomiset ovat jälleen arkipäivää. Huomionarvoista on, että Suomea 1990-luvulla ahdistanut lama oli selkeästi monitasoisempi. Nyt tilanteeseen on ajauduttu puhtaasti rahoitusmarkkinavetoisesti ja vallitseva epäluottamus synnyttää noidankehää. Suomessa on jo ollut havaittavissa vaikeuksia rakennusalalla, vienti- sekä metsäteollisuudessa ja yritykset painiskelevat nyt rahoitusongelmien parissa. Kotitalouksien halu kuluttaa on vähentynyt, vienti supistuu ja investoinnit vähenevät.

Valtiomme talous on ollut viime vuodet vakaalla pohjalla. Työttömyysasteen pelätään kuitenkin nousevan tänä vuonna lähemmäs kymmentä prosenttia. Väistämättä mieleen nousee pelko myös heikkenevästä kuntataloudesta. Kunnat ovat joutuneet jo ns. hyvinäkin aikoina esimerkiksi karsimaan kuntalaisille tarjoamiaan palveluja.

Valtion taholta tilanteen vaikeutuessa ei todennäköisesti myöskään valtionosuuksia tulla nostamaan, pikemminkin päinvastoin. Kunnat joutunevat säästökuurille. Talousarviot ja budjetit kuluvalle vuodelle on ehkä rakennettukin suuremmin odotuksin kuin tilanne nyt mahdollistaisi. Laskusuhdanteessa verotulot ja yhteisöverot pienenevät. Kunnat ovat ajautumassa näin yhä pahempiin vaikeuksiin. Huolestuttavaa on muutoksen vauhti.

Siirrytään Capitol-kukkulalta vaikka Porin kaupungintalolle. Uusi kaupunginvaltuusto ja hallitus puheenjohtajineen ottavat luottamustehtävänsä vastaan ensi viikon maanantaina. Valoja ei sentään Junneliuksen palatsin seinien sisällä vannota. Historian lehdetkään eivät Porissa havise, mutta samat synkät pilvet leijailevat kuitenkin kuntataloutemme yllä. Tilanne on nyt enemmänkin kuin haasteellinen.

Porissakin talousarvion tulopuoli saattaa olla vaarassa jäädä budjetoitua pienemmäksi. Kaupungin on varauduttava tiukkoihin aikoihin. Helppoa se ei tietenkään tule olemaan ja kädet ovat ikään kuin sidotut. Valtio penää tasapainoista kuntataloutta, mutta taantuman edessä ei valtionosuuksia todennäköisesti tulla lisäämään. Ylijäämämäinen valtiontalous mahdollistaisi kyllä lisärahoituksen kunnille. Ollaan jälleen kerran suurten kysymysten äärellä. Haluammeko ja voimmeko enää tehdä päätöksiä hyvinvointivaltion kustannuksella?

Niin, valta vaihtuu ja ajat muuttuvat olipa sitten kyseessä Yhdysvallat tai kaupunki Suomen länsirannikolla. Synkkienkin pilvien alla pitäisi aina kuitenkin olla toive paremmasta huomisesta! Odotan uudelta valtuustokaudelta uusia ja raikkaita avauksia. Odotan yhteistyötä ja yhdessä tekemistä yli puoluerajojenkin.

Ajat ovat vaikeat, mutta vastuu voidaan kantaa yhdessä ja eteenpäin luottavaisena katsoen. Onnistumiseen tarvitaan ainakin ripaus epäitsekkyyttä, hyvää tahtoa, sitkeyttä, kykyä uudistua sekä luottamusta. Barack Obaman sanoin ”Change we can believe in”!

Diana Bergroth-Lampinen

23.1.2009 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva