Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei mistään kotoisin

Kuva: Ei mistään kotoisin

Me satakuntalaiset olemme merkillistä sakkia.
Useimmat maakunnan viljavilla vainioilla, sen kylissä ja kaupungeissa lapsuutensa viettäneet jäävät mieluummin kotiseudulleen. Sen perusteella voisi kuvitella, että Satakunta on meille itse kullekin rakas, vaikka elämä vaatiikin joskus hampaiden kiristelyä. Mutta elämähän on välillä kovaa kaikkialla, jopa Savossa.

Monet opintojen, työn tai lemmen perässä maakunnan ulkopuolelle muuttaneetkin palaavat mieluusti viettämään vanhuuden päiviään Satakuntaan.

Joskus tuntuu kuitenkin siltä, että aikanaan kotimaakunnastaan muuttaneet eivät juuri aktiivisessa työelämässä ollessaan piittaa satakuntalaisista juuristaan - tai heidän ei anneta piitata.

Suomessa on syntynyt julkisuuden painostuksesta joukko kulttimaakuntia, joista on mukava olla kotoisin. Savolaiset pitävät omista juuristaan ääntä minkä ehtivät, ja kymiläiset haluavat olla Kotkan poikii.

Oma lukunsa ovat tamperelaiset ja turkulaiset, joiden mielestä heidän kotikontunsa ovat vertaansa vailla, eivätkä he edes yritä kätkeä murteellista aksenttiaan, nääs. Ja eteläpohjalaisethan eivät vapise missään.

Mutta jos olet Satakunnasta, et ole mistään kotoisin.

Totuus on kuitenkin se, että satakuntalaisia on soluttautunut pitkin Suomea merkittävillekin paikoille, ja meidän joukossamme on valtakunnallisia julkkiksia monilta aloilta.

Harva julkkis kuitenkin pitää ääntä satakuntalaisuudestaan. Joku ehkä haluaa olla vielä kotoisin Raumalta, mutta porilaisuutta saati siikaislaisuutta ei juuri tunnuta arvostavan.

Poikkeuksiakin toki on.

Esimerkiksi porilais-forssalainen Alpo Suhonen on aina puhunut lämpimästi Porista ja paikallisesta jääkiekosta. Laulaja Eino Grön tunnustautuu reposaarelaiseksi Floridassakin, ja Ilkka Lipsanen eli Danny on muistellut paljon Poria ja Raumaa. Timo Koivusalo pitää Satakuntaa esillä, tekeehän hän elokuvansakin pääosin Nakkilassa, josta käsin myös Tauno Matomäki antaa neuvojaan talouselämälle. Tv:n uutisankkurit Kirsi Alm, Tomi Einonen ja Jussi-Pekka Rantanen ovat tunnustaneet satakuntalaisuutensa, eikä Tellervo Koivisto unohtanut Punkalaidunta tasavallan presidentin puolisonakaan.

Nyt Punkalaitumen saa jo unohtaakin, sillä sehän änkesi Pirkanmaalle.

Toki on niitäkin, jotka tunnustetaan valtakunnallisesti satakuntalaisiksi ikoneiksi. Heitä ovat esimerkiksi Pori-rockin tähdet Olli Lindholmista, Neumannista ja Tero Vaarasta ruveten.

Nähtäväksi jää se, muistaako Jenni Haukio olevansa porilainen, jos hän matkaa Sauli Niinistön puolisona Linnaan seuraavissa presidentinvaaleissa, kuten on povattu.

Itse asiassa taitaa olla niin, etteivät suomalaiset tule kerta kaikkiaan toimeen ilman satakuntalaisuutta, enkä tarkoita vain Karhu-olutta.

Tästä hyvänä esimerkkinä oli viime viikolla Iltalehdessä ollut juttu Turun ja Tampereen keskinäisestä kisailusta. Lehden toimittajat olivat haalineet molemmista kivikylistä julkkiksia puhumaan oman kaupunkinsa puolesta.

Kuinka ollakaan Tamperetta edusti Simo Frangen, joka mieluusti esiintyykin tamperelaisena. Tämä 1980-luvulla Uuden Ajan kesätoimittajanakin yhden kesän ollut ”alivaltiosihteeri” on kotoisin Nakkilasta, ja hänet nähdään edelleenkin joskus Nakkilan tai Köörtilän kylillä. Siinä mies kuitenkin kehua retosteli Tamperetta kuin omaansa.

Turkulaisuutta jutussa puolestaan edustivat kirjailija Reijo Mäki sekä mainosmies ja ruokakirjailija Visa Nurmi.
Reijo Mäki on kotoisin Siikaisista ja työskenteli ennen kirjailijan uraansa pankkimiehenä Porissa. Vares-kirjoissaan Reijo Mäki on toki pitänyt esillä Poria ja Siikaista, mutta omana persoonanaan hän ei ole kovin lämpimästi kotimaakunnastaan puhunut.
Visa Nurmi puolestaan on lähtöisin Porista, jossa hän oli 1970-luvulla lupaava kokoomuslainen nuorisopoliitikon alku. Ruoka ja turkulaisuus veivät kuitenkin voiton.

Meidän satakuntalaisten kannattaa ehkä hitusen olla imarreltuja siitä, että kahden mahtikaupungin on turvauduttava satakuntalaisten apuun, kun ne kilpailevat paremmuudestaan. Olisi suotavaa, että myös Turun ja Tampereen ministerit (mikäli heitä ylipäätään on) huomioivat tämän, kun he ovat mukana jakamassa valtion rahoja maakuntiin.

Jukka Vilponiemi

22.1.2009 08:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva