Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nielemisvaikeudet yleisiä aivohalvauspotilailla

Kuva: Nielemisvaikeudet yleisiä aivohalvauspotilailla

Hoitajien tunnistettava oireet keuhkokuumeen välttämiseksi. Nokkamukit ehkä pois käytöstä.

Yli puolella aivohalvauspotilaista on sairautensa alkuvaiheessa nielemishäiriöitä. Potilas ei välttämättä itse pysty kertomaan tai ilmaisemaan tätä, ja oireiden tunnistaminen on tärkeää, jottei juomaa tai ruokaa mene ”väärään kurkkuun” eli henkitorveen, mistä seuraa keuhkokuume.

– Jos potilas saa keuhkokuumeen, kuntoutus pysähtyy ja toipuminen hidastuu, selvittää sairaanhoitaja Marinella Virta.
Porin kaupunginsairaalan osasto 2:lla työskentelevä Virta on osastonsa aivohalvausyhdyshenkilö. Osasto on kuntoutuspainotteinen ja sinne tuodaan porilaiset aivohalvauspotilaat.

Koska potilas ei itse pysty välttämättä viestittämään, että hänen on vaikea niellä, hoitohenkilökunnan pitää pystyä tunnistamaan oireet.

Puheterapeutin asiantuntemukseen ei voida aina turvautua, koska puheterapeutti on osaston käytössä vain maanantaina iltapäivisin. Niinpä hoitajien panos tunnistamisessa on tärkeää.

Marinella Virta osallistuu vuosittain aivohalvauspäiville, joissa hän tapaa alan huippuasiantuntijoita. Heitä hänen on onnistunut houkutella myös Poriin kertomaan alan uusimmasta tietämyksestä.

Tiistaina Porissa luennoivat puheterapeutit Peppi Haapala ja Karoliina Passinen Helsingin terveyskeskuksen kuntoutusyksiköstä.
Heillä oli kuulijakuntana yli 70-päinen yleisö sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia, puheterapeutteja ja fysioterapeutteja Satakunnan keskussairaalasta, Porin kaupunginsairaalasta, Rauman terveyskeskuksesta, Porin vanhainkodeista ja pienistä dementiakodeista.
Luennon tavoitteena oli opastaa hoitajat käyttämään tarkoitukseen laadittua kaavaketta, jollainen on käytössä jo Helsingin sairaaloissa.

Kaavakkeen käyttö on laajenemassa koko maahan. Helsingissä on myös eri osastoille nimetty nielemishäiriö- eli dysfagiahoitajat. Marinella Virran mielestä myös tämän käytännön voisi laajentaa Poriin.

Aivohalvauspotilaan nielemisen ja ruokailun arvioinnissa on monta vaihetta. Aluksi katsotaan pystyykö hän nielemään edes omaa sylkeä. Sitten kokeillaan nestettä, ensin annetaan vain lusikallinen vettä. Yskiminen, kakominen, hengitysvaikeudet ja vetinen ja ”kurlaava” äänenlaatu ovat merkkejä siitä, että nielemisvaikeuksia on.

 Yskiminen on normaali reaktio, kun ihminen vetää nestettä tai ruokaa hengitysteihin.

Pahinta on jos potilas ei edes yski, vaikka henkitorveen menee vettä. Tämä ns. hiljainen aspiraatio on suurin keuhkokuumeen aiheuttaja.

Hoitajat kuulivat tiistaina myös sen, että nokkamukia ei kannata käyttää ollenkaan potilailla, joilla on nielemisvaikeuksia.
Kun niellään, pitäisi leuka laskea alas, jolloin kurkunkansi peittää henkitorven, mutta nokkamukia käytettäessä täytyy nostaa leuka ylös, jolloin kurkunkansi jää auki.

Nokkamukit ovat joutuneet ”pannaan” jo Helsingissä, ja niiden käytöstä saatetaan luopua muuallakin.

Aivohalvauspotilaiden ruokailun seuraamisessa on tärkeää myös painon tarkkailu: potilas punnitaan hänen tullessaan osastolle ja siitä eteenpäin kerran viikossa. Näin halutaan estää aliravitsemus, joka on vanhuksilla yleistä, niin kotioloissa kuin laitoksissa.

Heli Kokko

22.1.2009 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva