Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Influenssa-aalto saapuu helmikuun alkupuolella

Kuva: Influenssa-aalto saapuu  helmikuun alkupuolella

Flunssa ja influenssatilanne on tällä hetkellä rauhallinen koko Satakunnassa, mutta influenssa-aaltoa odotetaan helmikuun alkupuolella.

Kuva: Flunssa-aikana on käsien hygieniasta syytä huolehtia hyvin.

Ennen joulua Porin seudulla jylläsi tavallinen, useamman viruksen aiheuttama flunssa-aalto. Monille flunssasta aiheutui vielä jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia. Samaan aikaan oli liikkeellä myös vatsatautiepidemia, joka sekin on laantunut kuluvan kuun aikana.

Porin terveyspalveluiden johtaja Esko Karra kertoo, että loppusyksyn pitkittyneestä, aina jouluun saakka kestäneestä virusflunssa-aallosta on nyt selvitty ja influenssan arvioidaan iskevän helmikuun alkupuolella. Influenssaepidemiasta ei kuitenkaan odoteta kovin rajua tai hankalaa.

Kansanterveyslaitoksen seurantatilastot kertovat, että influenssatapausten määrä koko maassa on juuri nyt selvästi kasvussa. Liikkeellä olevat, influenssaa aiheuttavat A- ja B-virukset ovat läheistä sukua tämän talven rokotteessa oleville viruksille. Siksi voidaan olettaa, että rokote antaa hyvän immuunisuojan tautia vastaan.

Esko Karran mukaan influenssarokotteet on tältä talvelta jo annettu. Rokotteiden suosio oli Porissa edellisvuosien tasoa.
Rokotukset ovatkin tärkein ja tehokkain keino ehkäistä influenssaa. Influenssa on A- ja B-tyypin influenssavirusten aiheuttama äkillinen, ylempien hengitysteiden tulehdus. Epidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 prosenttia väestöstä sairastuu.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuumeen laskettua ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta, kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä perustauteja sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Rokote onkin ilmainen vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville sekä pienille lapsille.

Kansanterveyslaitoksen mukaan tavalliset ihmisten influenssavirukset, niin kuin monet muutkin hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset, lisääntyvät ylähengitysteiden limakalvon soluissa. Taudin aikana suuria määriä tartuntakykyisiä viruspartikkeleita pääsee hengitystie-eritteisiin.

On arvioitu, että yskiessä noin 200 000 pientä hengitystie-eritepisaraa pääsee ilmaan. Aivastaessa pisaroiden määrä on noin kymmenkertainen. Vanhassa neuvossa ”älä pärski päin toista” on siis syvä ja edelleenkin voimassa oleva totuus.

Maarit Kautto

22.1.2009 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva