Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meneekö maaginen raja rikki?

Kuva: Meneekö maaginen raja rikki?

Poliittinen maailma elää paljolti galluppien saattelemana. Gallupeihin joko uskotaan tai ei uskota. Ne tilataan jonkun toimesta ja maksaja/tilaaja yleensä antaa vinkkejä, miten tuleva gallup tulisi tehdä, jotta saataisiin tilaajaa miellyttävä lopputulos. Mielenkiintoista on se, että gallupeja tekevän yrityksen voi omistaa henkilö, joka itse on aktiivipolitiikassa mukana.

Kysyä voi, onko tällaisella gallupyrityksellä uskottavuutta. Koska gallupeja saa tehdä? Suomen lain mukaan mistä aiheesta vaan ja koska vaan. Euroopassa on maita, joissa kielletään poliittisten puolueiden vaaligallupit 2-3 viikkoa ennen varsinaista vaalipäivää.
Voidaan kysyä miksi? Koska gallupeilla pyritään ohjaamaan lopputulosta. On ihmisiä, jotka tuijottavat kannatuslukuja ja jopa äänestävät sen mukaisesti, koska ihminen haluaa olla menestyjien puolella. Näin se vaan on.

Sosialidemokraateilla on pitkään ollut maanlaajuinen poliittinen kannatus 20-25 prosentin sisällä. Nyt eletään aikakautta, joka ei ole ollut sosialidemokraateille myönteistä.
Viimeisessä gallupmittauksessa puolueemme kannatus oli tasan 20,0 prosenttia, sitä edellisestä mittauksesta pudonnut 0,2 prosenttia. Meneekö maaginen 20,0 prosentin raja rikki?
Maan hallituksen tekemiset ja tekemättä jättämiset vaikuttavat suomalaisten antamaan kannatukseen positiivisesti ja negatiivisesti. Kokoomus porskuttaa uusilla kannatusluvuilla jotka näyttivät jo 25,0 prosentin kannatusta. Vastaavasti Keskustapuolueen kannatus laski jopa alle kahdenkymmenen prosentin ollen 19,8 prosenttia.
Keskustapuolue koetaan päähallituspuolueeksi, onhan sillä pääministeri ja viime eduskuntavaalien suurin kannatus. Eduskuntavaalit ovat kahden vuoden päästä. Mihin tällä poliittisella kannatuksella mennään? Kansa haluaa kokoomuslaisen pääministerin. Hallituskoalitio tulisi kansan mielestä rakentaa kolmen suurimman puolueen muodostamaan kumppanuuteen. Vasemmistoliitto menettää kannatustaan jatkuvasti, joten ei ole ihme, että puolue esittää sosialidemokraattien kanssa yhteisesti tehtävää ohjelmaa.
Me sosialidemokraatit emme ole tähän ehdotukseen lämmenneet.

Tunnettua on, että vastuu yleensä pudottaa kannatusta, koska vastuullisissa tehtävissä olevat joutuvat tekemään myös päätöksiä, jotka eivät ole kansan mieleen. Näitä poliittisia päätöksiä joudutaan monesti sitten selittämään, eivätkä päätösten perustelut aina mene perille. Se vaikuttaa kannatukseen jatkossa.

Mikä on perussuomalaisten kannatuksen salaisuus? Ilmeisesti se, ettei ole oltu eikä vielä ole jouduttu vastuun kantajaksi. Nyt perussuomalaisilla on vaihe, jossa voidaan arvostella ja kerätä poliittisia pisteitä. Mutta tulee aika, jolloin perussuomalaiset joutuvat vastuun jakkaroille. Tällöin on pelättävissä, että SMP:läinen menneitten vuosien ilmiö toistuu.

Maaginen raja meni rikki myös viime kunnallisvaaleissa Porissa. Sosialidemokraatteja on Porissa kannattanut vakaasti vuodesta toiseen noin 11 500-12 000 kuntalaista. Näillä kannatuksilla olemme saaneet noin 30-33 prosentin kannatuksen. Viime kunnallisvaaleissa saimme noin 11 500 ääntä, mutta kannatusprosenttimme putosi alle 30:n.

Pohtia voi, miksi sosialidemokraattien kannatus koko maassa on laskenut? Puoluekokous haki uutta linjaa henkilövalinnoin, mutta kannatusluvut eivät ole korjaantuneet. Missä vika? Vanha väittämä on, että oppositiossa kannatus nousee. Näin ei ole sosialidemokraattien kohdalla tapahtunut.

Elämmekö ehkä sosialidemokraattisessa liikkeessä taantumaa? Jäsenkuntamme ikärakenteen tulisi nuorentua, jotta puolueen oma toiminnallinen jatkuvuus olisi paremmin taattu. Meidän pitää uskaltaa tehdä muutoksia toimintaamme ja saada uusia innostuneita jäseniä. Viime vuonna meille tuli puolueeseen enemmän uusia jäseniä kuin oli poistuma. Tämä on hyvä ilmiö.

Raumalaiset ovat tehneet rohkeita päätöksiä. Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi nousi nuori menestyvä kaupunginvaltuutettu Kristiina Salonen.

Tiedämme, että hänellä on hyvät ja kokeneet taustavoimat, jotka yhdessä vievät raumalaista sosialidemokraattista politiikka eteenpäin. Onnittelut raumalaisille ja etenkin Kristiina Saloselle. Kun kerran onnittelemaan alettiin, niin 70-vuotisonnittelut myös Porin kaupunginhallituksen ex-puheenjohtajalle Timo Koivistolle. Siinä on mies, joka on tehnyt itseään säästämättä SDP:n eteen kaiken mitä tehtävissä on ollut.

Esa J. Wahlman

20.1.2009 08:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva