Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ei ainakaan Porissa

Kuva: Ei ainakaan Porissa

Viime viikkoina on paljon kohistu siitä, että Tapparan Janne Ojanen ohittaa ex-ässä Arto Javanaisen rikkomattomana pidetyn piste-ennätyksen 792 tehopistettä. Nyt Ojanen on noussut samaan pistemäärään, mutta ei pysty Javan ennätystä ainakaan huomenna Isomäen jäähallissa rikkomaan. Syy on yksinkertainen. Ojanen loukkasi takareitensä varsin vaarattoman näköisessä pelitilanteessa, mutta tarkempien tutkimusten jälkeen Ojanen joutuu vammansa kanssa jopa leikkauspöydälle. Niinpä varmana jo pidetty ennätyksen tekeminen voi jäädä kokonaan tekemättä, sillä Jannen sairausloma saattaa kestää jopa kauden loppuun. Mutta varmaa ainakin on se, ettei Isomäen jäähallin katossa roikkuva Javanaisen niin kutsutusti jäädytetty pelipaita numero 4 tule ennätyksen rikkomista todistamaan joukkueiden keskinäisessä kohtaamisessa huomenna.

Ei käy siis niin kuin Javanaisen tapauksessa. Hän rikkoi nimittäin HIFK:n Matti Hagmanin piste-ennätyksen juuri Hakin kotiluolassa Helsingin vanhassa jäähallissa kaudella 1992–93. Tosin nykykiekossa Javanaisen ja Ojasen tehopisteiden vertailua ei välttämättä pitäisi edes tehdä, sillä Ojanen nousi Javan kanssa tasapisteisiin saatuaan tililleen toisen syöttöpisteen. Javanaisen peliaikana ei sellaisia toisia syöttöjä noteerailtu ja Javanainen meni tehokärkeen Helsingissä tekemällä maalin HIFK:n verkkoon!

Mutta sen verran ikää Ojasella on (40), että ellei ennätys mene rikki tällä kaudella, voi käydä niin, että tämä ennätys jää jaetuksi, sillä Ojasella tulee mittariin 41 vuotta 9. huhtikuuta. Kunnioitettava ikä kiekkoilijalle, joten voisi jopa ennakoida, että ellei Janne ennätystä tällä kaudella riko, niin se saattaa jäädä rikkomatta kokonaan. Kaikki riippuu vamman toipumisaikataulusta, mutta kyllä päävalmentaja Mikko Saarinen ainakin antoi sitä yrittää. Ojanen sai tv-valojen loisteessa ampua jopa rangaistuslaukauksen. Eipä onnistunut!

Lisää rikottavaa

Kyllä Ässien numero 4 – outo numero kärkkäällä hyökkääjällä johtuu siitä, että peliura alkoi puolustajana – saa vielä hamaan tulevaisuuteen pitää hallussaan uran aikana tehtyjen maalien ennätystä, joka on 462. Vertailun vuoksi todettakoon, että Javanainen on tehnyt peräti 180 maalia enemmän kuin Ojanen, joten tässä luvussa ehkä suhteutuu noiden kakkossyöttöjen merkitys!
Mutta vikkelä Javanainen ehti tehdä yhdellä kaudella peräti 47 maalia ja vaikka ottelumäärätkin ovat jatkuvasti kasvaneet, niin myös tämän ennätyksen rikkomisesta tulee olemaan ylipääsemätön este nykyhyökkääjille.

Tällä hetkellä kauden SM-liigan maalipörssiä johtaa Oulun Kärppien Jonas Andersson, jolla on 38 pelatusta ottelusta koossa 18 maalia. Eli tasan 20 runkosarjan ottelua Anderssonilla on vielä aikaa rikkoa yhden kauden maaliennätys. Mutta kuten tarkkaavaisempi lukija huomaa, niin se edellyttäisi edes tasoihin pääsemiseen peräti 29 kertaa maaliverkon heilauttamista.
Mahdoton tehtävä on järjestyksessä osa II.

Tärkeät ottelut

Nyt ovat edessä ne pari-kolme viikkoa, joiden aikana ratkaistaan tämän vuoden kymmenen parhaan joukkoon selviytyvät joukkueet. Tosin jo nyt viisi kärkijoukkuetta voi olla varmoja pudotuspeleistä ja seurat ovat JYP, KalPa, Jokerit, Kärpät ja Blues. Erittäin liki kuuden sakkiin pääsemistä on myös HPK.

Todelliset yllättäjät tuossa ryhmässä ovat JYP sekä KalPa. Vuosi taaksepäin ajatellen ei oikein olisi moista täksi kaudeksi uskonut tapahtuvan – vielä. Mutta tekevät kuulemma sekä Jyväskylässä että Kuopiossa asioita oikein ja ennen kaikkea seurojen taustalta löytyy hyvä työ jatkuvuuden kannalta ja ennen kaikkea kumpikin seura on uskaltanut satsata tämän kauden joukkueeseensa.
Jo nyt nautitaan siitä hedelmästä, että muu kiekkoileva Suomi on hieman äimänkäkenä. Ja kun puhutaan muusta kiekkoilevasta Suomesta, niin kyseeseen tulevat ennen kaikkea Tampereen ja pääkaupunkiseudun seurat.

Joten Oulun Kärppien pohjoinen uho alkaa sammua, vaikka varmuudella seura on mukana kärkiryhmien joukossa ja mestariehdokas vielä useamman vuoden ajan. Mutta kyllä huipultakin voidaan tulla alas – ja tulla hirveää vauhtia. Turun Palloseura on tästä hyvä esimerkki.

Kun kaikki muut SM-liigaseurat käydään läpi, niin hämmästystä herättää se, mistä HPK takoo rahansa ja ennen kaikkea se, mihin Rauman Lukko saa kulumaan kauden mittaan niin paljon rahaa. Sitä seuralta löytyy, mutta ei ainakaan tähän mennessä sellaisia johtohahmoja, jotka osaisivat hankkia kunnon ulkomaalaispelaajat – laakista. Lukko on hyvä joukkue, mutta miten ihmeessä siitä on tullut ulkomaalaisten välietappi?

Eiliset ja huomiset

Kun puhutaan kympin sakkiin sijoittuvista joukkueista edellisten lisäksi, niin jopa Rauman Lukonkin sijoitus (seitsemäs) saattaa pudota. No, ei vaiskaan, kyllä Rauli Uraman luotsaama Rauman Lukko on varmuudella kymmenen sakissa.
Mutta eilisessä kotiottelussa Lukon olisi kannattanut ampua Pelicans lennosta alas. Pääsivät jopa Lahdessa nauttimaan Lukon maalittomuudesta. Kävi miten kävi, niin Lukon eilinen kolmen pisteen kotivoitto olisi antanut myös Porin Ässille sen tarvittavan flunssapiikin.

Nimittäin mikäli Ässät olisi eilen ottanut kolme pistettä Turku-hallista ja ottaa seuraavat kolme pistettä sitten huomenna Isomäen hallissa Tampereen Tapparalta, niin Patapaitojen asema liigassa kohentuu huomattavasti. Mutta vakava tosiasia on, että viikon kahdesta pelistä Ässien olisi hankittava vähintään neljä pistettä.

Se korutont’on kertomaa. Mikäli näin tapahtuu, niin Alpo Suhonen voittaa kuin voittaakin erään toimittajan kanssa lyömänsä vedon!

Kirvesrinnat Poriin

Ässät kohtaa huomenna Isomäen hallissa Tampereen Tapparan. Sanomattakin on selvää, että ottelussa on panosta riittämiin.
Tappara pelasi eilen SaiPaa vastaan kotonaan, eikä sillä ole ollut vara hävitä sitäkään otteluaan. Mikäli sekä Ässät että Tappara ovat eilen kumpikin voittaneet, niin yhden ottelun enemmän pelannut Tappara on neljä pistettä Ässiä edellä. Ässien huominen voitto kaventaa eron pisteeksi.

Niin kauan kun on pelejä, niin kolmen pisteen voittoputki tekee liigan häntäpäässä suorastaan ihmeellisiä keikauksia. Ässiltä on huomenna varmuudella pois kylkiluumurtumasta kärsivä kapteeni Matti Kuparinen, mutta Tapparalta puuttuu siis ainakin Ojanen.
Ainakin näillä näkymin Isomäen hallissa nähdään aina värikäs Ville Nieminen ja Tappara on saanut vahvuuteensa takaisin Teemu Nurmen. Ässien osalta odotetaan jopa suurella mielenkiinnolla, miten Erik Rasmussen pelaa – potentiaalia nimittäin löytyy. Ja aina jännittää mikä on Marko Kivenmäen päivän vire. Se on varmaa, että Sakari Salminen hoitaa oman ruutunsa ja muutama isokokoinen ässäpelaaja on juuri sopiva peloke vaikka Jori Lehterälle ja Steve Savianolle.

Canal Plussan selostajat muuten ristivät juuri Savianon Suomen SM-liigan parhaaksi alkuverryttelijäksi, joka pelissä näkyy sitten vähemmän. Titteli se on tuokin!

Mika ihmeen play out

Koska jääkiekon SM-liiga ei enää ole suljettu sarja, vaan jopa Juha Tammisen valmentamalla Vaasan Sportilla on mahdollisuus nousta ensi kauden SM-liigaan. Siksi liigajoukkueen pääsy kymmenen joukkoon on samalla jo varmistus ensi kauden liigapaikalle.
Mutta vaikka sijoille 11–14 jäävät liigajoukkueet pelaavat play outit eli karsintaottelu siitä mikä seura joutuu Mestiksen voittajaa vastaan karsimaan liigapaikasta, niin ei helppo ole nousu Sportillakaan.

SM-liigan runkosarjan jälkeen sijalle 11 jäänyt pelaa sijalle 14 jäänyttä vastaan ja kotietu on runkosarjassa paremmin sijoittuneella. Sijalle 12 jäänyt pelaa puolestaan sijalle 13 jäänyttä vastaan. Ottelut pelataan paras viidestä -systeemillä 7.3.–14.3. ja keskinäisissä otteluissa kolme voittoa ottanut seura lopettaa kautensa sekä on varmistanut liigapaikkansa kaudelle 2009–2010. Näiden ottelujen hävinneet seurat pelaavat vielä keskenään karsinnan toisella play out-kierroksella 17.3.–25.3 ja pelisysteemi on paras viidestä. Edelleen aloitetaan runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotona ja kolmella voitolla varmistuu myös tämän osan voittajan seuraavan kauden liigapaikka.

Vasta sitten mukaan tulee Mestiksen voittaja ja se pelaa play outien jumboa vastaan 28.3–11.4. välisenä aikana. Liigakarsinnassa liigassa pelannut joukkue saa kotiedun ja paikasta pelataan niin, että vaaditaan neljä (4) voittoa.

Eli kyllä sinne kymmenen ulkopuolelle jääneille joukkueille pelejä riittää aivan playoffien tapaan. Kaiken lisäksi karsintapeleissä järjestävä seura saa kaikki lipputulot sekä oheistuotot itselleen, joten mikäli pelit yleisöä kiinnostavat, niin kassavarantoakin voi jopa paikata.

Kaiken lisäksi, jos viimeisen karsinnan voittaja on Mestis-seura, niin sen tulee täyttää kaikki halli- ynnä taloudelliset olosuhteet. Elleivät nämä tyydytä SM-liigan johtoa, niin se karsinnan hävinnyt joukkue jatkaa kuitenkin SM-liigassa. Voi olla, että juuri tämä on useammalle Mestis-seuralle hankala paikka. Jopa Tammisen Sportille!

Ricardo Izecson dos Santos

Otsikossa esiintyvä jalkapallon pelaajan oikea nimi ei taida kaikille lajin ystävälle edes avautua.

Mutta kun kerrotaan, että kyseessä on AC Milanin taiteilijanimeä Kaká käyttävä brassi, niin hänet tunnistetaan jo paremmin. Miksi sitten tämä brassipelaaja otetaan nyt esiin? Siksi, että hänestä tuli kalleimman siirtotarjouksen koskaan saanut pelaaja. Kaiken lisäksi näyttää siltä, että hänestä tulee myös 29 miljoonan euron siirtotarjouksen hylännyt jalkapalloilija.

Englannin Valioliigaseura Manchester Cityn omistaa nyt abudabilainen yritysrypäs. Siis sellaiset kaverit, jotka pystyvät kääntämään halutessaan öljykraanoja kiinni. Eli ovat rikastuneet ilman omaa älykkyyttään öljyn ansiosta.

Kaikkiaan Cityn ostotarjous AC Milanille on 110 miljoonaa euroa, josta pelaajan osuus on tuo 29 miljoonaa, Ei siis aina rahallakaan taida onnistua, sillä sitä Kakálla lie jo tarpeeksi?

Auta armias, jos ökymiljönäärit esittävät vielä kovemman tarjouksen naapuriseura Unitedille Christiano Ronaldosta! Mikäli Ronaldo siirtyisi Old Traffordilta naapuriseura Cityn The City of Manchester Stadiumille, niin johan siitä syntyisi paljon, paljon lapsenlapsillekin kerrottavaa. Ehkä syntyvät vielä pahemmat huligaanitaistelut kuin koskaan uskonnon varjollakaan on saatu aikaan.

Jarmo Liuhala

16.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva