Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uuden alussa

Kuva: Uuden alussa

Taas mennään ja kovaa vauhtia. Kuluvaa vuotta on eletty tätä kirjoittaessani jo kaksi viikkoa. Työkaverini jo sanoi, että tuota pikaa voidaan miettiä kevättodistusten kirjoittamista ja juhannussaunan lämmittämistä.

Taitaa tuo nopea ajankulku vaikuttaa siihenkin, ettei kunnon talvea ehdi enää näille leveysasteille tulemaan. Ei kauheasti eteläsatakuntalaista mieltä virkistä nämä pimeät ja märät kelit. Haikein mielin muistelen jouluviikkoa, jolloin hiihtelin pitkin Lapin lumisia maisemia nautiskellen loistavista hiihtokeleistä.

Yhä vahvemmin näyttää siltä, että hiihtokilometrejä kerätäkseen on matkattava kauas maakuntamme ulkopuolelle. Toki satakuntalaisittain pitää ylpeänä todeta Jämin upeat olosuhteet ja järjestelyt viikontakaisissa SM-hiihdoissa. Se oli sitä satakuntalaista osaamista ja ammattitaitoa.

Uusi vuosi on monissa kunnissa tuonut myös uusia kujeita. Suuressa osassa kuntia on jo saatu kunnallisen päätöksenteon palapeli valmiiksi. Uudet valtuustot ovat päässeet siunaamaan ja nuijimaan uudet kunnan- ja kaupunginhallitukset tälle kaudelle. Lautakunnatkin ovat muutamia tasa-arvopykälien tarkastuksia vaille valmiita. Jaossa on ollut paljon valtaa, mutta myös ennen kaikkea vastuuta.

Suomalainen yhteiskunta elää tällä hetkellä murrosaikaa useine muutospaineineen. Samalla ilmassa on runsaasti epävarmuutta. Talouskuvioiden sukellus tuo omat kovat haasteensa kaikelle luottamushenkilötoiminnalle ja onkin tärkeää, että kaikki valitut mieltävät oman tärkeän roolinsa ja vastuunsa.

Omassa Eurassamme aloitimme yhteiselon kiukaislaisten kanssa vuodenvaihteessa ja tuntuu siltä, että ilmassa on pelkästään myönteisiä virtauksia. Tietysti on muutamia kysymysmerkkejäkin, joita näissä kuvioissa pitääkin alkuvaiheissa olla. Esimerkiksi demareiden luottamushenkilöpaikkojen täyttökokouksessa vallitsi todella hyvä ja rakentava yhteishenki. Vanhan tavan mukaan kokous oli todennäköisesti valtuustokauden runsasväkisin. Toivottavasti olen positiivisesti väärässä.

Onhan sitä tietysti tullut jo sapiskaakin. Nimittäin uudenvuodenpäivän tilaisuudessa Eurajoen rannalla kunnan keskustassa loppuivat yleisölle luvatut makkarat kesken. Tuli siinä sitten tehtyä oikein kunnon uudenvuodenlupaus, sillä lupasin uudet juhlat vuoden kuluttua tuplamakkaroin.

Kuviot maakunnallisten paikkojenkin osalta alkavat olla loppusuoralla. Intohimoja ja halukkuutta näyttää riittävän. Se on hyvä. Ensi viikolla piirin työvaliokunta alkaa sitten koota demaripalapeliä kohti vaativia haasteita. On siinä sitten työsarkaa.

On huomioitava alueellisuutta, laskettava tasa-arvon toteutumista ja sekoitettava sopivissa määrin kokemusta ja uutta verta. Vaalien jälkeen eräs kokenut puolueemme toveri totesi minulle, että joulun tienoilla Lehtosen pojalla on paljon kavereita. Totesi vielä, että kevään korvalla tulevat valintojen jälkeen hieman vähenemään.

Itse olen kokenut yhteydenotot todella miellyttävinä ja rakentavina. Minkäänlaista painostusta ei ilmassa ole ollut, vaan tervettä innostusta ja motivoitunutta halukkuutta lähteä hoitamaan yhteisiä asioita demarien joukkueessa.

Vuosi 2009 tulee olemaan Satakunnan tulevaisuuden kannaltakin mielenkiintoinen. Alkuvuodesta Jokilaaksossa lähdetään jälleen solmimaan tai avaamaan nauhoja. Uskon Huittistenkin tulevan ulos kuorestaan. Nämä ratkaisut tulevat olemaan suuntaa antavia maakuntamme kannalta.

Maakuntajohtajamme Perttikin jo ehti ottamaan asiaan kantaa. Kuten maakuntajohtajakin, koko maakunnan demarijoukko haluaa ehdottomasti säilyttää Satakunnan kartalla.

Kaikissa muodoissaan maakunnallista yhtenäisyyttä on vahvistettava. Toivottavasti aluehallinnon uudistusprosessi ei jaa maakuntaamme eri intressipiireihin. Elämme jännittäviä aikoja.

Kuluva vuosi on erittäin tärkeä myös Sosialidemokraattisen puolueen kannalta. Kannatuksemme on galluppien mukaan vajonnut hälyttävän alas. Nyt on herättävä joka tasolla.
Nyt on annettava puoluejohdolle selkeä työrauha ja tuki tiellä kohti kevään 2011 eduskuntavaaleja. Itse asiassa pohjatyön pitäisi olla jo täydessä käynnissä. Jos ei ole, nyt viimeistään on aika lähteä tosissaan kampanjaa valmistelemaan. Kaksi vuotta on lyhyt aika.

Näillä ajatuksilla sosialidemokraattista myötäistä vuodelle 2009.

Harri Lehtonen

16.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva