Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ajakulluu…jatkuu viime viikolt.

Kuva: Ajakulluu…jatkuu viime viikolt.

Mist su ny tuli miälees tommosist vanhoist käsitöist kriivat, kysy yks frovva mult. Kui ni, kysyi vastaavasti silt sit. No funteerasi vaa et kyl ny tarttis noitte nuarempaiki lukkee millai siäl rintamal aikaa kulutettii tarvekalui värkätes, silloko muute huilattii jatko se. Älä ny mittää, o ne nuaret nytenki viime aikoin hoksannu kui kivvaa o itte osat tehr vaik vanttuut taik tillukkaat. Ja sanotaa et ny ollaa menos sihe suuntaa et käsityä värtteeraamine kasvaa.

Ja asjaa, mihes mää jäinkä viime viikol? Ainaki niist tyäkaluist unhoti talta, et se ny täs enstiks. No ainaska semmosest piänest leluautost e viäl puhunu mittää. Soli ja ollu valla fiini, mut stää emmää ol itte nähny. Vissii pantu pessää enneko mää ole kerräämisvimmoneni tullu sukkuu. Se auto oli ninko tuliaine koton vartooval piänel pojanassikal. Auto oli veistelty yhrest kelopuust ja soli ninko vanha popera malline kupera kattos kans. Ne puutyät pruukattii sit siäl rintamal suajat sil niisanotul pulituuril. No se pulituuri oli kai vissii sekotettun lakkaa ja tenttuu oikees suhtees. Siit ne muute puliukokki teki ittelles hyvvää häppää, laitto sualaa sekkaa ja hakkas pulloo niät se lakka sakkaantu klimpiks ja puli, puli. Fyi olkoo sanovvaa.

Polkuauto oli ja melkone sotamuisto, siäl itte tuffa rustaama. Soli fanerilevyist tehty ja juur passeli ookattavaks. Seki sit aikai saatos hävis, kylläki paljo poljettun. Onneks o sentää siittäki jälliil sentää eres kunno potretti oikee ajuri kans. Mummu muisti mukkaa ei niil ollu sil kunno suajaa talveks ja sillai ne fanerit rupes pikku hiljaa kostuis ellää ja fiini automopiili hajos. Muistikuva siit o kyl hämärtyny.

Sit ne lukemattomat saavit ja tiinut, jokka sottai aikan tuli ajakuluks huilates värkättyy. Soliki jämptii hommaa et saar saavi taik tiinu vetepitäväks. Saatto käyr sillaiki et vesi kyl pysy, mut sualavesi ei sit ennää. Sualavesi ko tullee iha olemattomastakki ravost. Kerranki kävi sillai et jonku tiinust valu hissukses sinku sualavet laatteel. Tuffa syynäs stää ja huamas siäl tekemäs tiinu kahre pohjalaura välis piäne olemattoma lastu. Tuffa hajotti se tiinu, otti lastu tiähes ja kokos uurestas. Sit rupes sualavesiki pyssyy ja tiinu omistaja sano et, ny mää vast usko et sää olet se itte tehny siäl soras. Suaraa ja tihheesyist lautaa oli värkkin niis saaveis ja kaikki laurat miähet siäl itte ne puist palotteli, veisteli ja muatoili ja siinnäki tyä tekijääs opetti. Niit saavei tuli sit junas siält rintamalt tän Porrii millo kenellekki oli seuraava luvattu. Mummu muisteli yht kerttaa ko se oli ollu hakemas jonku hevosmiähe kans tavara-asemalt tuffa lähettämmää tiinuu. Siäl ne oli nähny yhres paketis lukeva et Laina Kakko. Ompas kommee kakko tos paketis oli kuski tokassu. Jälkikättee oli sit yhres torettu et olipas tosi kiva nimi ja mummu tiäsiki sit se Kako talo ollee Harjupääs ja taitaa ol viälki.

Silppukoppa oli ollu tosi vaikee tehr, konnei kukkaa osannu oikee se tekkoo viisat. Pärreitte tekeminenki oli jo ottanu kovil. Täyty enstiks löytää semmone kunno runko, joka sit paloteltii ja jost pärreet revittii tai miks stää ny sanos. No kommee silppukopa kans se tuffa sit kerra tuli sorast!p lomil ja Ruasniäme asemal oli mummu piäne knöösi kans ollu vastas. Ei mittää ko poika tällättii silppukoppaa ninko porsas ainaki ja tuffa otti kuarma selkääs. Sillai kai tytyväine piäni familja sit rautatiät myäre patsasteli jokirantaa, pääsi siit tiäl ja kottii.

Varpuvispilät meinasi valla unhottaa ja ne oli ja mialuisii käyttökalui sihe mailma aikaa ja monel o vissii viälki talles, mullakki kyl, mut aika piäneks nysäks käyneen.

Nostetaa ny oikee porukal hattuu kaikil sora käyneil miähil ja naisillekki ja siin samal niitte melkosil tairoil ja itteoppimise innol.

Ulla Leino

16.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva