Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hyviä valintoja

Kuva: Hyviä valintoja

Maanantaina järjestetty Suomen Urheilugaala oli ensimmäinen, joka järjestettiin yhdessä koko suomalaisen urheilun merkeissä. Toki edelleen pääosassa oli Suomen Urheilutoimittajain liiton jäsenten suorittamat valinnat, mutta myös suurella yleisöllä oli mahdollisuus vaikuttaa omalta osaltaan äänestämällä vuoden sykähdyttävintä urheiluhetkeä. Toki Suomen vuoden 2008 parhaaksi urheilijaksi valittiin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela ylivoimaisella äänimäärällä. Kun kaikki kolme parasta urheilijaa olivat olympiakisojen mitalisteja, olkoon tämä selvä merkki siitä, mitä kisoja suomalaiset urheilutoimittajat arvostavat.

 Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa julkistettiin myös muiden instanssien valitsemia voittajia. Urheilujournalismi oli yhtenä palkinnon kohteena ja tämän arvostuksen sai porilaislähtöinen Pekka Holopainen, jonka mielenkiintoisia juttuja olemme saaneet lukea Ilta-Sanomista.

Yleisöäänestyksen sykähdyttävin hetki oli Suomen salibandymaajoukkueen jatkoaikamaali, jonka finaalissa Ruotsin verkkoon (7-6) pisti Tero Tiitu. Hän myös haki palkinnon ja otti lavan haltuunsa ehtien mainostaa jopa tulevia Suomessa pidettäviä MM-kisoja. Vikkelä pelaaja hallitsee hommansa.

Salibandyn MM-joukkue jäi toimittajien äänestyksessä vasta kolmanneksi, mutta siihen vaikutti varmuudella se, että ennen tuota joulun Prahan MM-titteliä useampikin äänestäjä oli ehtinyt oman listansa liitolle lähettää. Tässä yhteydessä onkin todettava, että oma joukkueeni oli jalkapallon lopputurnaukseen sykähdyttävällä tavalla edennyt alle 21-vuotiaiden joukkue. Myös sen valmentaja Markku Kanerva oli ehdokkaani vuoden valmentajaksi.

Olisiko salibandyn MM-kulta muuttanut valintaani, on mietintämyssyn alla, koska listani lähti ennen MM-finaalia?

Oma lista painottui olympiakisoihin

Olen useasti aikaisemmin kertonut mielipiteeni sitä, että henkilökohtaisesti arvostan niitä kisoja, joissa taistellaan voitosta vain useamman vuoden välein ja niinpä neljän vuoden välein pidettävät olympiakisat/paralympiakisat nousevat asteikossani korkealle.
Samaan kastiin lasken jalkapallon MM- ja EM-lopputurnaukset, jotka myös käydään neljän vuoden välein. Sen sijaan joka vuosi käytävät jääkiekon MM-kisat ovat silkkaa rahastusta ja mikäli pelaa riittävän hyvän maan joukkueessa, niin jopa kymmenen jääkiekon MM-tittelin voittaminen on mahdollista.

Samoin tällä mittapuulla jää myös jääkiekon Stanley Cupin voitto alempaan kategoriaan, koska kannusta taistellaan joka vuosi ja se on lopulta sittenkin vain Pohjois-Amerikan mestarijoukkue. Kuulen jo jääkiekkoväen kovaa arvostelua korvissani, mutta nyt on kyse nimenomaan tuosta jokavuotisesta tapahtumasta. Toki Valtteri Filppulan Stanley Cup-mestaruus on huikea suoritus, mutta edelleen olen eri mieltä Teemu Selänteen kanssa siitä, että Cupin voittaminen on suurinta mitä jääkiekossa voi voittaa. Jos Suomi voittaa 2010 Vancouverin olympialaisissa jääkiekkokultaa, niin siinä on se suurin mahdollinen saavutus lajin parissa, koska silloin kaikki parhaat ovat paikalla.

Olympiakisojen jalkapalloa taas ei voi verrata MM-kisoihin, koska niissä on ikäraja ja jopa seurat pystyvät kieltämään pelaajiaan osallistumasta kisoihin. Toki Pekingin voittajamaan riveissä oli lajin huippuja. Lukija toki heittää lonkalta, mikä maa on jalkapallon hallitseva olympiamestari?

Kahdeksan kymmenestä

Tuon vuodatuksen jälkeen jokainen arvaa, että oman listani ykkönen oli Satu Mäkelä-Nummela ja kakkoseksi sijoitin hopeaa voittaneen soutajaparin Sanna Sten - Minna Nieminen. Kolmosena oli olympiapronssia voittanut Tero Pitkämäki.

Tällä yksinkertaisella johdonmukaisuudella neljänneksi asetin olympiamitalisti Henri Häkkisen. Hän oli virallisella listalla seitsemäs, mutta sai vuoden Läpimurto -tittelin. Kaikkiaan omalla listallani oli kahdeksan sellaista urheilijaa, jotka olivat myös lopullisella listalla – eivätkä ne kaksi kauas listalta jääneet. Toki kympin sakissani oli Porin Tarmon kolminkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti – Porin paras urheilijakin!

Gaalaillan yllätyksenä Mika Häkkinen pääsi pokkaamaan Suomen urheilulähettilään palkinnon.

Nuorten esikuvaksi valittiin uimari Hanna-Maria Seppälä ja hänkin on tittelinsä arvoinen.

Vuoden suomalainen urheilutapahtuma on Jukolan viesti, joka ilman muuta ansaitsee paikkansa maailman ehdottomasti suurimpana suunnistustapahtumana. Jukolan viestin erikoisuus on, että se käydään vuosittain eri kisapaikkakunnilla, mutta onnistuu joka kerta täydellisesti. Kuvitelkaa jos esimerkiksi tämän tapahtuman talkoolaiset joutuisivat verollepantaviksi. Sellainen älytön ehdotus eduskunnassa takavuosina pyöri.

Jestas sentään.

Muka lohdutuspalkinto

Suomen Urheilutoimittajain liiton jäsenet äänestivät viime vuoden parasta urheilijaa ja samalla listalla myös parasta vuoden naisurheilijaa.

Tämä on systeemi ja mikäli listalla oleva nainen on kymmenen parhaan joukossa, niin äänestäjän pitää automaattisesti sijoittaa hänet myös vuoden parhaaksi naisurheilijaksi – muuten äänestys mitätöidään.

Feministejä tuntuu ottavan suunnattomasti päähän, että tasa-arvoisessa Suomessa edelleen valitaan erikseen Vuoden naisurheilija. Voi olla jäänne siitä, että liitto on aikoinaan hankkinut tähän kategoriaan erittäin arvostetun kiertopalkinnon.

Mutta miksei vuoden parasta naisurheilijaa sitten voisi nimetä erikseen – yhä edelleen perinteitä kunnioittaen ja laadusta tinkimättä. Viime vuosi sattui olemaan sellainen, että menestyneimmät suomalaisurheilijat olivat naisia. Kymmenen parhaan listalla naisia oli mukana tasan puolet – soutajapari laskettiin yhdeksi urheilijaksi.

En ehkä ihan tarkkaan oivalla miksei naisten parasta urheilijaa saisi edelleen äänestää. Ei tässä mistään tasa-arvosta ole kyse, vaan perinteistä. Muistan kyllä sellaisiakin urheiluvuosia, jolloin kymmenen listalle ei mahtunut ainuttakaan naista. Oli myös sellainen vuosi kun Päivi Alafrantti jouduttiin yhden onnenkantamoisen ansiosta valitsemaan Vuoden urheilijaksi.

Enemmän miesten kannattaisi pitää älämölöä siitä, etteivät he pääse osallistumaan Naisten Kympille. Missä se tasa-arvo luuraa silloin? Tällä vuosituhannella on kaapista tullut ulos paljon naismaisia miehiä. Mikseivät edes he saa osallistua – vaikka maksaisivat jopa osallistumismaksun ja pistäisivät Kympille sopivan pellepuvun päälleen?

Tällä järjenjuoksulla sekä miesten että naisten pitäisi olla olympiakisoissa aina samalla lähtöviivalla ja välineet yhteneväiset, joten eläköön se pieni ero!

Keskustelun väärä suunta

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen ottaa voimakkaasti kantaa tällä hetkellä jääkiekosta käytävään keskusteluun. Vuorisen vastine on toisaalla lehdessä, mikäli tila on antanut myöten.

Vuorisen vuodatus johtuu tiistaina Helsingin Sanomissa julkaistun viestintäneuvos Jaakko Paavelan haastattelusta, jossa Paavela otti kantaa jääkiekosta asioihin, jotka kuitenkin vaikuttivat hänelle aika vierailta. Kaikilla on lajista mielipide. Vuorisen mukaan useimmiten mielipide on median kautta luotu. Voi hyvinkin olla paikkansapitävä asia, sillä jutusta ei ilmene montako kertaa viestintäneuvos itse on näitä kahinoita ottelupaikalla nähnyt.

Toki suuriakin ylilyöntejä jääkiekossa sattuu – varsinkin nyt kun pääsy pudotuspeleihin on tiukan taiston takana. Myös erotuomarit saavat oman osansa. Tosin valtakunnasta löytyy lehtiä, jotka eivät kirjoita tuomareista lainkaan. Itse olen sekä hanakka että punakka ottamaan kantaa. On tullut nähtyä jääkiekko-ottelu jos toinenkin. Siksi jos joku peliin osallistuva osapuoli epäonnistuu – ja pahasti – pitää siitä saada myös kertoa.

Porissa Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen sai toimihenkilörangaistuksen (?), koska kertoi mielipiteensä päätuomari Timo Favorinille. Kummatkin olivat eri mieltä siitä, mitä Ape todella sanoi. Eikä Favorinilla ollut kanttia tulla kertomaan omaa kantaansa, vaan lähetti paikalle otteluvalvojan, jonka tehtävä on mm. seurata tuomarien toimintaa jäällä.

Porissa toimii (ei tässä pelissä) otteluvalvojana myös Pertti Juhola, joka kuuluu kautta jääkiekkoajan parhaisiin Suomessa tuominneisiin päätuomareihin. Tuli kysäistyä Pepen kantaa päätuomarin menemisestä pelaaja-aition portille kuuntelemaan.
Pertti Juhola kiteytti asian hienolla tavalla: ”Kyllä minun aikanani pelaaja saattoi tulla sanomaan, että valmentajalla on asiaa. Vastasin, ettei minulla ole asiaa hänelle”! Se oli sillä siisti.

Missä oikein tapahtuu

Ne, jotka moralisoivat jääkiekon SM-liigan otteluja, joissa sentään kaikki muut osapuolet, paitsi tuomarit, ovat päätoimisia ammattilaisia, kannattaisi joskus mennä kaukalon laidalle kun 10–12 -vuotiaat pelaajat ovat jäällä.

He toimivat parhaan kykynsä mukaan, kuten joukkueiden valmentajatkin. Mutta miten käyttäytyvät kaukalon reunalla olevat pelaajien vanhemmat?

Sitä puhe- ja sanatulvaa kannattaa käydä joskus kuuntelemassa, niin sisäistyy melko paljon, mitä lähtee ja mistä lähtee. Tämä toki koskee useimpia joukkuelajeja, joissa olen nuorten otteluja seurannut.

Eipä lie ihme, että ihan telkassa lauantain parhaaseen katseluaikaan tulee ohjelma ”Presidentin kanslia”. Kyseistä ohjelmaa en edes seurailisi, mutta kun Uutisvuoto tulee sen jälkeen. Ohjelman tuottaja on Jaana Besmond ja mukana neljä ylinäyttelevää satiirihahmoa. En ole kertaakaan tämän ohjelman aikana edes hymähtänyt, vaan hämmästellyt miksi moista potaskaa voidaan lähettää. Lisäksi ns. satiirin (tyylikeino, jolla henkilö tai aihe esitetään naurettavana) tekijöinä on kolme salanimellä kirjoittavaa henkilöä. Helppo heidän on puskista ampua, mutta eikö mielipiteet pitäisi julkaista oikeilla nimillä, eikä nimimerkillä ”yksi kaikkien puolesta”?

Otan kantaa, mutta nimi ja kuva Kakolan ajoilta löytyy ylempää.

Huikea urheiluvuosi

Jos omassa lajissaan – miesten jalkapallo – voi enempää saavuttaa kuin Portugalin maajoukkuemies Christiano Ronaldo, 23, viime vuonna, niin kaiken pitää natsata napakymppiin.

Ronaldo on Euroopan mestari Portugalin joukkueessa, Valioliigan mestari Manchester Unitedissa, samassa seurassa tuli Euroopan Mestarien liigan voitto sekä seurajoukkueiden maailmanmestaruus.

Christiano valittiin Uefan toimesta Euroopan parhaaksi miesjalkapalloilijaksi ja vuoden kruunasi kun Fifa valitsi hänet vuoden 2008 jalkapalloilijaksi maailmassa.

Tästä listasta ei puutu kuin lajin MM-titteli, mutta niin kuin on jossain tullut todettua, niin sitä titteliä ei voiteta kuin neljän vuoden välein – kuten ei muuten jalkapallon Euroopan mestaruuttakaan!

Jarmo Liuhala

15.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva