Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lentsu

Kuva: Lentsu

”Se tuli mistä tuli. Kuka ne vahtii, virukset ja basillit. Ne ovat niin pieniäkin ja liukkaita. Niiden sukukunta on laaja ja väkirikas. Aukeaapa joskus jossain ihmisturpa levälleen (ja niitähän aukeaa), joko haukotellakseen tai puhua pälpätelläkseen, niin sieltä nielurisojen, kitarisojen ja poskipussien pimennoista lähtee ilmoille myrskypilvenä näkymättömiä pienolentoja. Ja juttelijan ja haukottelijan tai aivastelijan vastapeluri saa ottaa vastaan mitä annetaan.”
Näin kuvailee räkätautiviruksen leviämistä kainuulaiskirjailija Veikko Huovinen kirjassaan Lentsu.

Tämä Huovisen pahamaineinen lentsu on viime viikkoina työskennellyt ahkerasti myös täällä länsirannikolla ja kaatanut väkeä perhekunnittain sängyn pohjalle.

Yksi jos toinenkin on kärsii aikansa yskänköhää, päänsärkyä ja jäsenten kolotusta, kunnes on ryhdyttävä potemaan.
Virus otti voiton minustakin juuri pahimpaan aikaan, juuri kun joulukakku oli leipomatta, joulusiivot vasta vaiheessa ja viimeiset lahjat ostamatta. Siinä sitten pari päivää kului potiessa ja yhdeksän keskussairaalassa.

Virus on salakavala otus. Se iski puskista ilman suurempia ennakkovaroituksia. Kurkku tosin tuntui hieman kipeältä, mutta ei ollut nuhaa eikä yskää. Työpäivän jälkeen vain kuume nousi tunnissa 39:n paremmalle puolelle. Kroppa oli käynyt omaan puolustustaisteluunsa, mutta vaati vielä monta vaihetta, ennenkuin lentsu jälkitauteineen antoi periksi.

Ensimmäinen vaihe oli tietysti käynti työterveyslääkärissä. Kun olo ei parissa päivässä korjaantunut, piti hakeutua peräti päivystykseen. Ja siitähän sitten lopulta seurasikin joulu Satakunnan keskussairaalan suojissa.
Lentsu oli iskenyt oikein voimalla.

Kun olen viettänyt kaikki joulut perhepiirissä, ajatus joulusta sairaalassa tuntui aluksi aivan mahdottomalta. Olisinkin varmasti aattona lähtenyt kotiin, jos olisin itse saanut päättää, mutta osastolla päivystänyt lääkäri totesi yksikantaan, ettei täältä ennen lähdetä ennenkuin ollaan kunnossa.

Sairaalaan pääsy vaatii tietyn byrokratian läpikäymistä. Päivystysvastaanotolla piti odotella muutama tunti. Ja siellähän olikin joulua edeltävänä lauantaina näytelmää kuin teatterissa.

Tietenkin potilaiden joukossa oli muutama kännikala, joista pahimman häirikön lääkärissäkäyntiä ”turvaamaan” tarvittiin henkilökunnan lisäksi yhtaikaa kolme vartijaa ja kaksi poliisia.

Kun kännikala oli uhkaavimmillaan, odotushuoneessa istuneita kehotettiin jopa siirtymään toiselle puolelle vastaanottoa - oman turvallisuutensa vuoksi.

On vaikea sanoa, erosiko tämä lauantai paljoakaan terveyskeskuspäivystyksen muista viikonlopuista vai oliko jouluviinojen juonti aloitettu tavallista aikaisemmin.

Ei vastaanotolla tarvitse olla kuin yksi häirikkö, niin pelit on seis. Niissä oloissa täytyy ihmetellä niin hoitajien kuin lääkäreidenkin jaksamista. Silloin kun poliisipartiota tarvitaan useaan otteeseen illassa rauhoittamaan vastaanottoa, jotakin on perusteellisesti pielessä. Päivystysvastaanottokin heijastaa kuvaa nykyisestä yhteiskunnasta ja sen lauantai-illan menosta.

Joku potilaista sanoikin ääneen, että eihän tämä mikään päivystysvastaanotto ole, vaan päihdeklinikka.

Meikäläinen siirtyi poliisipartioista ja vartijoista huolimatta hoitohenkilökunnan asiantuntevassa ohjauksessa osastolle, ja tippa käsivarressa olokin alkoi helpottaa.

Joulun kunniaksi sain peräti olla yksin huoneessa. Eihän kukaan nyt jouluna halua sairastaa. Niinpä ehdinkin aikani kuluksi urakoida lävitse sekä Sofi Oksasen Puhdistuksen että Liza Marklundin Livstidin. Ensinmainittu varsinkin oli todellinen lukuelämys eikä toinenkaan kirja huono ollut.

Sairaala elää joulunakin tavallaan ja potilaat hoidetaan. Joulun kohinassa harvoin muistetaan heitä, jotka joulunakin ovat tärkeissä avainasemissa huolehtimassa hyvinvoinnistamme.

Yhteiskunnan tärkeiden palvelujen on toimittava kaikkina aikoina. Joulunakin terveyskeskusten ja sairaaloiden on oltava toimintakunnossa ja pelastuslaitosten toimittava. Poliisin tehtävänä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta. Sähköä, lämpöä ja vettä tarvitaan. Liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien on oltava kunnossa. Kaikkia näitä palveluja turvaamaan tarvitaan henkilökuntaa.

On hyvä tietää, että meistä pidetään huolta oli sitten joulu tai juhannus. Omakohtainen kokemus muistutti jälleen kerran, miten tärkeitä kaikista näistä toiminnoista huolehtivat ihmiset meille itse asiassa ovat.

Ulla Turkki

15.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva