Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lomautuksia ja lomautusvaroituksia satelee tasaiseen tahtiin

Kuva: Lomautuksia ja lomautusvaroituksia satelee tasaiseen tahtiin

Synkkiä uutisia lomautuksista ja lomautusvaroituksista saadaan Satakunnassakin jo lähes päivittäin. TE-keskuksen työvoimaosaston keräämien tietojen mukaan maakunnassa on tällä hetkellä lomautettuna noin 2 600 henkilöä ja lomautusvaroitus on annettu runsaalle 1 700 työntekijälle. Lomautuksista noin puolet on Porin seudulla.

Hitsaaja Hannu Räikkönen (kuva) on ollut lomautettuna Technip Offshore Finlandilta jo viime heinäkuusta lähtien.

Tutkija Merja Mannelin kuitenkin korostaa, että todellisuudessa lomautettujen määrä ei ole näin suuri, koska osa yrityksistä lomauttaa henkilöstöään pätkittäin. Kaikki työntekijät eivät siis ole lomautettuina yhtäaikaa. TE-toimistoihin ilmoitetut luvut kuvaavatkin sitä henkilömäärää, jonka yritys aikoo lomauttaa jollakin aikavälillä.

Merja Mannelinin mukaan se kaikkein mustin pilvi on vielä pysytellyt poissa Satakunnan yltä, sillä suurilta irtisanomisilta ja kokonaisten tehtaiden lakkauttamisilta on onneksi vältytty.

- Tilanne on kuitenkin sellainen, että tutkijankin on vaikea ennustaa kovin pitkällä tähtäimellä. Jos aamupäivällä sanoo jotakin, voivat asiat jo iltapäivällä olla aivan toisin. Nyt katsellaan vain päivä kerrallaan.

Eniten väkeä on Satakunnassa lomautettuna metalliteollisuudesta sekä sahatavaran ja puutuotteiden valmistuksesta. Yksittäisistä yrityksistä suurimmat lomautusvaroitukset ovat Raumalta: UPM on ilmoittanut lomauttavansa 700 ja STX Europe 340 henkilöä.

Porissa muun muassa Hacklin on ilmoittanut lomauttavansa kaikki Porin satamassa olevat yhtiön 225 työntekijää asteittain päiväksi-pariksi kerrallaan. Technip Offshore Finlandilla Mäntyluodossa on tällä hetkellä noin 100 työntekijää lomautettuna. Myös Luvata Oy neuvottelee parhaillaan työntekijöidensä kanssa lomautuksista.

Hankkija-Maatalous Oy lomauttaa koko 1 200 hengen henkilöstönsä neljän viikon ajaksi. Satakunnassa lomautukset koskevat lähes sataa ihmistä, joista paikallisissa Agrimarketeissa on noin 50 henkeä. Metsä-Botnia suunnittelee lomautuksia heikentyneen sellun kysynnän vuoksi muun muassa Rauman tehtaallaan.

Metallityöväen liiton Satakunnan vastaava aluetoimitsija Jarmo Eerola kuvailee tunnelmia varsin synkiksi.

- Myönteistä on se, että irtisanomisia ei ole kovin paljon vielä tullut. Lomautuksia on kuitenkin runsaasti ja koko ajan tulee lisää. Jos kevääseen mennessä ei mitään käännettä parempaan suuntaan tapahdu, voidaan pelätä jo irtisanomisiakin, Eerola kiteyttää.
Hitsaaja Hannu Räikkönen on ollut lomautettuna Technip Offshore Finlandilta jo viime heinäkuusta lähtien. Lomautuslapussa lukee, että jakso kestää ainakin huhtikuuhun saakka.

Räikkönen on ollut Technip Offshore Finlandilla töissä kohta 15 vuotta ja on kokenut lomautuksia ennenkin - mutta vain lyhyitä jaksoja.

- Aikaisemmin on aina ollut joku tilaus tulossa ja lomautus on kestänyt vain vähän aikaa. Tällä kertaa ei ole minkäänlaista tietoa jatkosta.

Räikkösen mukaan tulevaisuus tietenkin mietityttää ja huolestuttaa, koska lainat ja vuokrat on maksettava.

- Kyllä tämä ihan lamalta tuntuu. Tilanne on tullut pikkuhiljaa hiipien ja nyt on joka päivä lehdissä uutisia lomautuksista ja yt-neuvotteluista. Henkseleitään paukuttelemaan joutuu väkeä niin Satakunnassa kuin koko valtakunnassakin. Onneksi meillä ei vielä ole mitään suuria irtisanomisia tapahtunut.

Hannu Räikkönen kävi juuri työvoimatoimistossa ja sai listan tarjolla olevista alan töistä Porin ympäristössä.

- Vakituisia paikkoja on hyvin vähän jos lainkaan. Keikkatyötä on kuitenkin jonkin verran tarjolla vuokrafirmojen kautta.

- Työvoimatoimistossa suosittelivat minulle lyhyttä atk:n peruskurssia ja sellaiselle sitten ilmoittauduinkin, Räikkönen juttelee.

Maarit Kautto

13.1.2009 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva