Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Sveitsin Leijonat soittivat Bluesia

Kuva: Katsomosta: Sveitsin Leijonat soittivat Bluesia

Jääkiekon Euroopan Mestarien liigassa oli edetty jo välierävaiheeseen, jonne Suomesta selviytyi Espoon Blues. Kun espoolaiset hävisivät ensimmäisen osan välierässä Lionsille Zürichissä maalein 3-6, niin Suomen jääkiekkoväki arvioi kyseessä olleen loukkaantumisen vaivaamalta Bluesilta työtapaturma, joka korjattaisiin sitten voittamalla toinen osaottelun kotona ja tie finaaliin olisi liki selviö. Pelkästään pääsy finaaliin olisi lihottanut Bluesin kassaa 500!p000 eurolla. Mutta itse keskiviikon ottelu Espoossa näytti, että Sveitsin Leijonat eivät voittaneet kotonaan tuurilla, vaan kyseessä on todella kovan luokan joukkue, Sveitsin liigassa nyt toisena oleva ryhmä.

Bluesin piti voittaa peli varsinaisella peliajalla ja sen lisäksi tehdä rangaistuslaukauskilpailussa voittomaali jotta finaalipaikka varmistuisi. Näytti etukäteen hyvältä, sillä Blues oli saanut jalkeille parhaan mahdollisen ryhmän sairastuvalta mukaan: Dale Clarken, Jari Tolsan ja Stefan Öhmanin. Hyvänolon tunne hävisi nopeasti, sillä kovaksi ylivoimajoukkueeksi tiedetty Zürich tempaisi kaksi maalia ylivoimalla ensi erässä ja tekijöinä Thibaut Monnet sekä Mathias Seger. Vaikka toisessa erässä Ismo Kuoppala pääsi yllättämään kerran Ari Sulanderin (ikä 40 vuotta ja 1 päivä), niin lopultakaan hienoisesta hallinnasta huolimatta Blues ei ollut edes kovin lähellä tärkeän ottelun voittoa. Loppunumerot 1-3 kertovat kyllä pelin kulun ja Sveitsin liigan tason!
Finaalissa voittaja kuittaa 1000 000 euroa ja nyt Zürichin vastustajaksi nousi suuresta ahdingosta Metallurg Magnitogorsk, joka teki toiselle Venäjän joukkueelle, Salavat Julajev Ufalle, juuri sen mitä Bluesilta odotettiin. Metallurg nousi tappioasemasta – vielä vieraissa – voittoon 1-3. Se teki kolmannen erän alussa kaksi maalia 24 sekunnissa, viimeistelijöinä Jan Marek ja Denis Platonov.
Bluesin harmituksen ymmärtää, mutta parempi joukkue finaaliin meni. Zürich saa kaiken lisäksi ratkaisevan toisen osaottelun kotiinsa 28. tammikuuta. Siinä miljoona löytää omistajansa.

Baxter jatkaa päävalmentajana
Suomen jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentajana vajaa vuosi sitten aloittanut englantilainen Stuart Baxter, 55, jatkaa Huuhkajien päävalmentajana ja uusi sopimus on riittävän pitkä, sillä se kattaa jopa vuoden 2012 EM-lopputurnauksen. Tosin sen edellytyksenä on, että Suomi pelaa tässä lopputurnauksessa, mutta juuri sen varmistamiseksi Baxter onkin palkattu!
Jossain vaiheessa nimittäin hiipi ilmoille sanomaa, että Baxter olisi halukas siirtymään isiensä maille eli edellisen päävalmentaja Roy Hodgsonin tapaan joko Valioliigaan tai Mestaruussarjaan. Eikä mahdollisuus ollut ihan tuulesta temmattu, sillä Championship-joukkue Southampton oli kovin kiinnostunut Stuartin palveluksista, varsinkin sen takia kun Soton on tällä hetkellä jopa putoajien joukossa – siis Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.
Baxter on syntynyt Birminghamissa, mutta aloittanut pelaajana vuonna 1971 Preston North Endissä. Kokemusta eri seuroista on tullut paljon, sillä mukaan mahtuu seura Australiasta (South Melbourne) ja USAsta (San Diego Sockers). Pelaajauralla Baxterilla on 7 seuraa, mutta valmentajana hän on ollut nyt peräti neljäntoista (14) eri työnantajan palveluksessa. Mukaan mahtuu japanilaisia seuroja, seura Portugalista, Norjasta, Sveitsistä, Ruotsista, Englannin alle 19-vuotiaiden maajoukkue sekä Etelä-Afrikan A-maajoukkue (2004–2005), joten ei siis ihme, että hänen siirtoaan muualle pidettiin varmana. On nimittäin vähän verran ”kiertänyt mualimaa”.
Sopimus Suomen Palloliiton sekä Stuart Baxterin jatkosta olikin valmiina jo ennen joulua, mutta lopullinen sinetti vaati Liittohallituksen ylimääräisen kokouksen hyväksymään sopimusehdot. Pitäähän nyt Iisalmen Kipinän edustajankin saada oma puumerkkinsä mukaan. Sieltä kun sitä suurta asiantuntemusta löytyy.
No, ei mikään halpa valmentaja, mutta saattaa olla, että järkyttää vielä urheilevan Suomen ja varsinkin Ison Teuvon (Urheilulehti), viemällä Suomen miesjoukkueen arvokisojen lopputurnaukseen. Riittäisi makkaraveljillä pohtimista!

Kannattaako pakottaa
Vaikka SM-hiihdot ovat viikonloppuna Jämijärvellä, niin jotenkin kansainvälistä menestystä ajatellen olisi viisasta antaa Tour de Skin hiihtäneille vapaa viikonloppu. Mutta ainoastaan Virpi Kuitunen saa vapautuksen Jämin kisoista, koska meni täysin lukkoon voittamassaan Tour de Skissä.
Maailmancupin kisojen osalta on viikonloppu vailla kisoja ja varmasti moni hiihtäjä käyttää sen latautumiseen kohti kauden tärkeimpiä arvokisoja – Liberecin MM-kisoja. Siis ulkomaalaiset huiput, mutta Suomessa se ei onnistu. Suomen huippuhiihtäjillä on jopa velvollisuus osallistua SM-kisoihin. On aivan toinen juttu, onko niihin osallistuminen järkevää vaikkapa Aino-Kaisa Saarisen tai Sami Jauhojärven kohdalla.
Missään nimessä heistä kumpikaan ei voi olla palautunut tuosta Alpe Cermisin loppunoususta. Asia on fakta.
Mutta Jämillä pitää olla mukana. Toki toinen asia on se, hiihtävätkö nämä täysillä vai ottavatko Jämin kisat verryttelynä ja siinä sivussa yhteistyökumppaneiden kanssa esiintyen. Tuon asian varmistaa sitten kisojen tulosluettelo. Tosin esimerkiksi silläkin systeemillä voi tulla mestaruus, mutta MM-toivoillemme kisat pitäisi olla vain välipala.
Se, että heidän pitää ainakin olla mukana SM-kisoissa, on tietenkin kansallisesti tärkeää. Jopa elintärkeää, mutta onko se sitten kansainvälisiä kisoja ajatellen järkevää, on jo ihan eri asia. Maailmancup jatkuu runsaan viikon päästä Kanadassa ja nyt voi varmuudella ennustaa, että moni hiihtomaailman huipuista jättää ne väliin. Sillä perusteella, että tavoite on maailmanmestaruus!

Kisoja toki riittää
Kun katsoo talvilajien viikonlopun ohjelmaa, niin kyllä kova on tahti.
SM-hiihdot ovat oma tärkeä osansa, joten odotellaan uusia yllätysnimiä sinne mitaleille. Kyllä heitä voi tulla tuntemattomuudesta. Jos joku epäilee, ettei voi, niin miettiköön mitä tiesi Ruotsin Charlotte Kallasta puolitoista vuotta sitten.
Sanomattakin on selvää, että ampumahiihtoa nähdään kuvaruudusta ja voi olla, että Kaisa Mäkäräinen ampuu sprintissä kaikki taulut alas, tai sitten tulee nyky viimeisellä laukauksella.
Mäkihypyn maailmancup jatkuu Kulmin lentomäen kisoilla ja niitä siivuja on kotisohvalla hieno seurata. On nimittäin hyppääjä yli 200 metrin lennossa melko pitkään ilmassa ja hyppyyn odotetaan vielä Telemark-alastuloa. Ennakoin jo nyt, että Matti Hautamäki kiskaisee pitkälle ja jos Harri Olli on vireessä, niin Tauplitzin parkkipaikalla kannattaa varoa.
Alppihiihdossa jatkuu Antti Haajasen valkoinen sirkus. Tällä kertaa Antti on raahannut maneesinsa Adelbodeniin ja Toni Immonen hoitelee naisten kisan Mariborissa. Nyt pujotellaan ja vaikka Tanja Poutiainen laski Zagrebin maailmancupissa erittäin kovassa mahataudissa upeasti seitsemänneksi, niin nyt tulee palkintopallisija suurpujottelussa.
Moni varmasti hämmästelee sitä, miksi Tanja yleensä laski Zagrebissa. Mutta sieltä saadut pisteet pystytään kauden päätyttyä laskemaan suoraan euroina, eli ne olivat tärkeät pisteet myös Suomen alppihiihdolle. Silti vielä voi miestenkin puolella rävähtää. On meinaan Kalle Palander uhonnut siirtyvänsä taas laskijaksi. Jos Kalle tämän kuun aikana on maailmancupin kisassa mukana, niin Torniossa lippu salkoon ja meikäläinen ottaa hetkeksi pipon päästä.
Eikä Anssi Koivurantakaan kotona ole. Viides maailmancupin voitto tulee Val di Fiemmessä.

Tärkeät pelit
Porin Ässien päävalmentaja Alpo Suhonen häviää vetonsa, elleivät Patapaidat onnistu ottamaan pisteitä seuraavista neljästä ottelustaan, ja mieluummin vielä jokaisesta täyttä kolmen pisteen pottia. Ensimmäinen ”pakkovoiton” paikka oli eilen Lappeenrannassa SaiPaa vastaan (tuloksen tiedätte). Tuomariparina Lappeenrannassa oli Timo Favorin ja Jussi Leppänen, jotka jo Porissa hankkivat loppiaisena yleisön ”kunnioituksen”. Näin SM-liiga ”rankaisee” Ässiä omalla tavallaan.
Mutta jo huomenna on erittäin tärkeä kotiottelu Isomäen jäähallissa HIFK:ta vastaan.
Ja ensi viikolla on vierasottelu Turussa TPS:aa vastaan ja lauantaina 17. tammikuuta kotiottelu Tampereen Tapparaa vastaan. Nämä kaikki vastustajat ovat juuri niitä joukkueita, jotka taistelevat paikasta kymmenen sakkiin. Eli siis play off-paikasta.
Eilen on käynyt toivottavasti hyvin, mutta HIFK pitää voittaa Isomäessä huomenna kello 17 alkavassa ottelussa. Nyt on muutaman kokeneen pelaajan ryhdistäytymisen paikka, vaikka mielestäni on turha kertoa pelin jälkeen kenenkään pelaavan tällä tasolla viimeistä kauttaan!
Se ei ainakaan kasvata ehkä hieman epäonnistuneen pelaajan motivaatiota.
HIFK on aina ollut mukava vastustaja Ässille ja vaikka päävalmentajana on Kari Jalonen sekä ryhmässä useampi maajoukkuetason pelaaja, niin ellei päätuomarit pääse ottelua pahemmin häiritsemään, niin odotettavissa on hyvä peli. Mikäli pillin varressa on Timo Favorin tai Tom Laaksonen, niin Ässät tarvitsee muutakin kuin taitoa. 
HIFK:n riveissä on mielenkiintoisia pelaajia. Lennart Petrell on kaukaloiden komeimpia ja Kim Hirschovits tuottaa haittaa sekä vastustajalle pelissä että medialle siinä, kuinka se nimi nyt kirjoitettiinkaan, eikä sen lausuminen parin tuopillisen jälkeen ole luultavasti helppo tehtävä?
Ihan Sonkajärveltä on syntyisin Ilkka Pikkarainen ja mukana on myös Hannu Pikkarainen.
Ihan totta, kuulin erään selostajan (ei satakuntalainen) jossitelleen, että jos Ilkka olisi onnistunut molemmista maalipaikoistaan, niin HIFK johtaisi nyt 2-1, eikä olisi tappiolla 0-1. Siinä oli sellainen matematiikan riemuajatus, ettei siitä pistetä enää paremmaksi!
Nyt Ässien Veli-Matti Savinainen - Matti Kuparinen ja Tommi Huhtala saavat pistää luistinta toisen eteen. Se toimii HIFK:ta vastaan, ellei siis Laaksonen (Tom-Tom) ole paikalla.

Karhupaanalla Valioliigaa
Huomenna ei tarvitse katsoa telkkarista Valioliigaa, sillä jääpallossa Bandyliigan kuusi parasta joukkuetta pelaavat myös Valioliigaa. Mukana on Porin Narukerä, jonka ryhmästä Jani Hietikko pääsi kokeilemaan vallan A-maaottelussa Venäjää vastaan taitojaan. Upea saavutus oli taas porilaiselta jääpalloilulta.
Huomenna kello 15 Karhupaanalle luistelee Narukerän vastustajaksi Porvoon Akilles ja sunnuntaina kello 13 Poriin saapuu HIFK. Nämä ottelut voittamalla Narukerä olisi jälleen mitalitaisteluissa hyvin mukana, vaikka vielä sieltä Jatkosarjastakin tulee kaksi joukkuetta kisaan mukaan pudotuspelien alkaessa. Nyt on Tornion Pallo-Veikkojen etsikkoaika siirtää pelaajiaan Ruotsin joukkueestaan Suomen Bandyliigaan. Tosin voi olla jo myöhäistä, sillä ToPV hävisi ensimmäisen Jatkosarjankin ottelunsa 2-13.
Voihan talkkunajauho!
Jarmo Liuhala

9.1.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva