Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ajakulluu…

Kuva: Ajakulluu…

Jaa et mitä?? No millai aikaa kulutettii sillo joskus siäl kaukan rintamal, silloko tykit ei jylissy ja molemmi puali kai verettii henkee.

Täsä pyhin tuli taas muisteltuu noit vanhoi asjoit ja hyvä nii kavva ko soo viäl tälläi mahrollist.
Korsu oli kaivettu maa al. Siäl oli se lisäks tyäplassi ja kuulemma tosi hyvä sauna. Jaa ni niist puhretöist o ny puhe. Tyäkalut ei ollu valla häävei, mut ne ko oli jottai tottunu käsilläs värkkää oli haalinu fölliis mahrollissii tyäkalui kans. Aika alkeellissii sano tuffa ommai vehkeittes ollee, mut hyvi niitte kans toimee tuli. Sil oli ollu puukko, puukoteräst väännetty melkei pyäreeks ja siin kii varsi, koveli vai mikä se nimi ny olika? Kyl meil se viäl o talles. Stää tartti ain kauhaa veistelles.
Sit oli pokasaha, kirves ja vasara. Siin ne taisi viktisemmät sit ollakki.
Kauhai värkkäämine oli kovi mialuist hommaa ja mitä usseemma kauha sai aikuseks se paremmaks tekijäks ain sit tuli. Millai stääny pruukataanka sannoo et tyä tekijääs opettaa. Omast kokemuksest kyl hyvi tiärä et just tälläi se o, vaik monet tommoset vanhat viisauret nykysi jo kumotaanki. Kauha veisteltii miälelläs tuareest ojareunas lykänneest freesist nuarest koivust. Jolsei se kauha yhrel istumisel tullu reeraa oli stää viisast pittää sit pihal taik muuto se pakkas halkeemaa. Kauhat sai nii oma väki ko muukki lähheiset ja niit o piisannu viäläki käytettäväks. O se nii luannikast ottaa tommone tuffa veistelemä kauha kättees enneko muavine.
Tuahityät, ne monekokkoiset tokkoset oli ja monel opeteltavan siäl korsus. Tuaht otettii korjuu silloko se hyvi irtos ja siit sit värkättii puukol veistelemäl toine toistas fiinempii rasioit. Kansi ja pohja oli tuaht ja molemmis oli kahre tuahe välis muatoiltu laurakappale. Sivut oli ohkasemmat, mut niitte kantit oli monekerttasest tuahiriiskast piänil plikeil sit kii naulattu. Kansi ja kuppeet oli kruusattu ussei monil päällekkäisil reunoist lovetuil tuahepalasil. Ne oli ninko kukkaset siin. Sit oli knuppi viäl rullatust muatoillust tuahest. Aarre, mikä aarre o seki nykysi ja kui paljo o niikki jo hävitetty.
Kerra tuli joku upseeri käymää ja sano tuffal, joka sattu ollee päivystäjän et tääl o kuulemma keitetty viinaa. Tuffa oli vastannu sihe ettei se ollu koskaa kuullukkaa et viinaa tarttis kuukat. No samal soli se tulija viisannu käressäs olevaa virsuu ja kysyny, et ossaisko Leino tehr sil pari. Jättäny miätittäväks ja menny tiähes. Ei ollu tuffa enne tuahivirsuu värkänny, mut aikas funteerattuu, suutari poika ko oli, oli telefuneerannu samasel upseeril ja kysyny saak se purkaa ja kattoo tarkemmi. Oli saanu luva konnei sil yhrel virsul olis mittää virkaa ollu. Siit sit alko virsui tekeminenki ja melkei meinas paikotelle ol tuahest jo pullaaki. Tuffa oli semmosen telefoonilinjai vetäjän siäl rintamal, viästimiähen meinaa ja se totol sai kai sit itteki telefoonii käyttää.
Jakkara o ja yks niist viäläki päivittäises käytös olevist sora aikan nikkaroiruist käyttökaluist. Soo ninko piäni nätti selkänojalline tooli. Siihe o knäverretty syrämme muatone kolo selkänojjaa ja jallaat sillai ina väärät taik ninko pyäristetyt. Siin oli kolme jalkaa ja se kellahti helppeesti väärippuali ja kerra sit yks niist jalloist katkes. Sota oli sillo sit jo ohi ja tuffaki pläkkäri hommis. Mistäs muust se olis sit uuret jallaat jakkaraa tehny, ko tiätty raurast ja ny sit tälläski neljä jalkaa ja keikkuminenki loppu.
Taas loppuu ny mult plari ja mu tarttee vissii sit jatkaa täst ens viikol viäl…
Ulla Leino

9.1.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva