Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viel uusi päivä kaikki muuttaa voi

Kuva: Viel uusi päivä kaikki muuttaa voi

Otsikko on tuttavaperheeni huoneentaulusta. Se kuvastaa ytimekkäästi reformistisen työväenliikkeen perusajatusta, yhteiskunnan muuttamista kaikille paremmaksi. Työväenliikkeen historiaa tunteva tietää, että lause on pitänyt kutinsa vaikeinakin aikoina. Niinpä nytkin uusliberalistisen markkinatalouden uhatessa vaivalla rakennetun hyvinvoinnin jatkumista, meidän on edelleen syytä luottaa huomisen paremmuuteen. Nykyinen tuloerojen ja eriarvoisuuden lisääntymistä ruokkivan politiikan aika päättyy jonain uutena päivänä, edistykselliset aatteet saavat jälleen tuulta siipiensä alle ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentaminen voi jatkua.

Köyhyys on suhteellista. Intiassa köyhyys on jotain muuta kuin Suomessa. Mutta tämä ei anna hallitukselle ja eduskunnalle enemmistölle oikeutta edistää aktiivisesti tuloerojen kasvua. Yhteiskunnissa, joissa tulo- ja toimeentuloerot ovat suuret, kamppaillaan moninaisten yhteiskunnallisten vääryyksien parissa, kuten ihmis- ja elinkauppa, hallitsemattomat epidemiat, korruptio ja laajamittainen rikollisuus. Tällaiseen yhteiskuntaan meidän ei pidä aktiivisesti pyrkiä. Toistaiseksi Suomessa ei ole tarvinnut rakentaa panssariaitoja asuinalueitten ympärille, vaikka kalteri-ikkunat jopa elintarvikeliikkeitten ikkunoissa ovat lisääntyneet. Mutt viel uusi päivän kaikki muuttaa voisi, jos vain tahtoa oisi.
Suuri ihmetykseni aihe on, miksi ei työnantajajärjestöille ja maan hallitukselle kelpaa 90-luvun lamavuosien koeteltu korjausmenetelmä, laajapohjainen yhteistyö ja yhteisymmärrys, jota työntekijäjärjestöt ja poliittinen vasemmisto ovat tarjonneet. Vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia, varsinkin kun niitä uusia ei valtionvarainministeri Kataisen myllystä löydy. Pahaa jälkeä syntyy, kun nuoren Kataisen omahyväinen ylpeys estää nöyrtymisen ja tosiasioitten tunnustamisen. Pikaisesti pitäisi kääriä hihat Korpilammen tapaan ja ryhtyä todelliseen elvytykseen, ehkä siinä Satakuntaankin silloin jotain lohkeaisi.
Jatkuvat lomautukset ja irtisanomiset ovat hallaa kansantaloudellemme. Vanha tosiasia on, että vaikeista asioista kärsivät eniten pienituloiset joilla ei ole mahdollisuutta odotella parempia aikoja, kaikki ansiot kun menevät jokapäiväisiin kuluihin. Ei lohduta, jos asuntojen hinnat laskevat, jos siihen halpaankaan ei työttömyyden takia ole mahdollisuutta. Säästöjä kerännyt voi aivan hyvin laman aikana siirtää pankkitalletuksiaan kiinteään omaisuuteen, jonka arvo sitten noususuhdanteessa jälleen kohoaa. Lama ei siis ole kaikille turmioksi. Välillä tuntuu, että vastuuttomilla jutuilla oikein kiihdytetään lamaa, vai mitä on ajateltavissa työnantajien edustajien viimeaikaisista esityksistä palkkojen alentamiseksi. Moiset puheet ovat omiaan entisestään vähentämään kotimaista kulutusta ja näin estävät elvytystä. Eräät asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että nämä ajoittain toistuvat aallon pohjat ovat tahallisesti aiheutettuja tilanteita, joissa hyvin pärjäävillä menee entistä paremmin ja suuri enemmistö toimii maksumiehinä

Mennyttä vuotta on syytä muistella menestyshetkien kautta. Ylivertaisen onnen ja mielihyvän suomalaisille tuotti presidentti Martti Ahtisaarelle myönnetty Nobelin rauhanpalkinto. Valinta oli tällä kertaa varsin oikeaan osunut ja nostaa meidän kaikkien suomalaisten itsetuntoa ja kansainvälistä arvostusta siinä kuin Pisa-tutkimuksissa menestyminen ja Nokian voittokulkukin, joka sekin on korkean koulutustasomme ansiota joka taas on yleisen kattavan peruskoulutuksen seurausta. Keskimääräisen koulutustason nostamista peruskoulun avulla vastusti muuten suomalainen oikeisto oikein sydämensä kyllyydestä aikoinaan.
Ahtisaarelle työlle osoitettu kunnioitus on samalla hävittänyt Suomesta erään toimittajalajin.
Laastareista ja kiiltonahkakengistä ja muista olennaisuuksista palstametreittäin kirjoittaneet leipätoimittajat ovat kuihtuneet olemattomuuteen. Tiedonvälitystehtävänsä väärin ymmärtäneet keskinkertaisuudet ja uraa tekevät toimittajanilkit eivät yrityksistään huolimatta ole onnistuneet estämään Ahtisaaren työn jatkumista ja nyt on heidänkin hiljaisuudessaan mukava nauttia suomalaisten kohonneesta kansainvälisestä arvostuksesta. Olen odottanut, että edes joku moisesta joukosta astuisi esiin ja suoraan vaikkapa katuisi tekosiaan. No piilossa on ehkä turvallisinta.

Esa J. Anttila

9.1.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva