Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vallaton ukkomies ja verkkosukat

Kuva: Vallaton ukkomies ja verkkosukat

Välipäivinä oli esillä tärkeitä poliittisia kysymyksiä.
Aikanaan vallattomana leskimiehenä julkisuudessa häärinyt nykyinen eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) lienee nyt vallaton ukkomies, kun porilaislähtöinen Jenni Haukio vei hänet vihille viikonvaihteessa Reposaaren kirkossa.

Kokoomuksen Satakunnan piirin entinen toiminnanjohtaja näyttää näin tehneen Niinistöstä peräti porilaisten oman vävypojan samaan tapaan kuin hiihtäjä ja nykyinen kansanedustaja Juha Mieto (kesk) aikanaan oli naituaan myöhemmin edesmenneen reposaarelaisen Minna Grönroosin.
No, sopinee olettaa, että rakkauden rintamalla Sauli Niinistö ei ole enää vallaton siinä mielessä kuin hän villeinä vuosinaan oli. Sanan toisessa merkityksessä voidaan kuitenkin pohtia sitä, kuinka vallaton kokoomuksen tähtipoliitikko haluaa olla.
Todellakin, Niinistöä voidaan puheenjohtaja Jyrki Kataisesta ja ulkoministeri Alexander Stubbista huolimatta pitää kokoomuksen kirkkaimpana tähtenä - kuin Venus, joka viime viikkoina on loistanut läntisellä taivaalla.
Tuore MTV 3:n presidenttigallup toi Niinistölle selvästi suurimman kannatuksen, mikä ei toisaalta ollut edes ihme, sillä karismaa tuolla salaperäisellä miehellä on aina ollut.
Seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa vielä kolme vuotta, ja mitä tahansa voi siihen mennessä tapahtua, mutta Niinistön tie presidentiksi näyttäisi sileältä.

Yhtä selvältä näyttää se, ettei sosialidemokraateilla ole toivoa saada maahan neljättä perättäistä presidenttiä, ellei puolue löydä nopeasti ylivertaisen karismaattista ehdokasta Niinistöön verrattuna.
Paavo Lipposen aika on ohi, eikä myöskään Suomen Pankissa hieman pölyttyneellä Erkki Liikasellakaan ole enää sitä karsimaa, jota hänellä oli vielä 90-luvulla EU-komissaarina. Samanlainen tilanne on myös keskustalla, jonka pääehdokkaina pidetyt Matti Vanhanen ja Olli Rehn ovat kovin harmaita.
 Niinistöllä on siis tilausta. Tätä näkemystä puoltaa myös se, että Suomi on näistä ankeista ajoista huolimatta hurjaa vauhtia oikeistolaistumassa ja demarien samoin kuin keskustan kannatusluvut painuvat koko ajan alemmas.

Presidenttipeli on nyt joka tapauksessa avattu, ja Niinistön avioliitto itseään 29 vuotta nuoremman Haukion kanssa antaa pelille kieltämättä lisäpuhtia. Moni näkee pariskunnan jo tulevana maan ykkösparina.
Kokonaan toinen juttu on se, asettuuko tuore ukkomies koskaan presidenttiehdokkaaksi. On epätodennäköistä, että Niinistö ryhtyisi ainakaan sellaiseksi vallattomaksi maan edustusisäksi ja kuninkaiden kanssa seurustelijaksi, jollaiseksi kokoomuksen ja keskustan nykyjohtajat presidentin aseman haluaisivat.
Niinistöhän on puolueensa linjasta poiketen vastustanut presidentin vallan riisumista. Hän on näin samoilla linjoilla kuin esimerkiksi SDP tai presidentti Tarja Halonen, jotka haluaisivat säilyttää presidentin vallasta edes nykyiset rippeet. Ja gallupien mukaan kansakin haluaisi, että presidentillä olisi muutakin kuin mielipidevaltaa.
Lähitulevaisuus näyttää, muuttaako kokoomus vielä kantaansa valtakysymyksessä turvatakseen Niinistön tietä Linnaan.

Verkkosukat nousivat välipäivien toiseksi aiheeksi, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen poseerasi Iltalehden sivuilla juhla-asussa, johon kuuluivat mm. mustat verkkosukat. Tämä on herättänyt sekä vihastusta että ihastusta puolueen sisälläkin.
Urpilaisen veto oli rohkea, ja voidaan olla kahta mieltä siitä, oliko hänen suostumisensa kuvaan loppuun asti harkittua. Urpilaisella on kuitenkin sen verran näköä, että hänen kelpaa poseerata vaikka sitten verkkosukissa. Eikä Urpilaista voi ainakaan syyttää nyt näkymättömyydestä.
Herneen nenäänsä kuvasta on vetänyt mm. SDP:n entinen ministeri Arja Alho, jonka mielestä kuva ei ollut sovelias työväenpuolueen johtajalle. Alho on tunnettu SDP:n sisällä äkkivääränä, joka jälleen kerran kaivettiin esiin ampumaan puoluejohtoa alas. Turhaan.
On selvää, ettei uudenvuoden kunniaksi pilke silmässä otetulla kuvalla nosteta puolueen kannatusta, mutta ei alennetakaan.
Vaikka SDP:n kannatus on romahtanut, on puolueen kentän edelleen syytä antaa tukensa puheenjohtaja Urpilaiselle, kuten Paavo Lipponenkin äskettäin vaati.
Paniikkiratkaisuista on usein enemmän haittaa kuin hyötyä - verkkosukilla tai ilman.
Jukka Vilponiemi

8.1.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva