Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Erikoinen motivointi

Kuva: Katsomosta: Erikoinen motivointi

Mikäli maastohiihdon entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö tosissaan itse uskoi, että paljastus Lahden vuoden 2001 MM-hiihdoissa tapahtuneesta Virpi Kuituselle monot kopisten suoritetusta hemohes-paukusta oli sopivaan ajankohtaan tullut ilmianto ennen Tour de Skin kisan viimeistä osakilpailua Alpe Cermisiä, niin olen täysin yllättynyt. En usko tuohon motivointiin, mutta urheilutoimittajat kautta Euroopan se herätti esittämään kiusallisia kysymyksiä jo kahdeksan vuoden takaisista asioista. Tosin ehkä viimeisellä sataselle Virpin kasvojen edessä – kun hän ohitti Aino-Kaisa Saarisen – ei siintänytkään etappimaali, vaan kuva virnistelevästä Kyröstä? Siksi raju kiri oli ja vielä hiihtäjältä, joka oli harsittu kokoon tätä osakilpailua varten – puhtain lääkärillisin keinoin!

Kuitunen kärsi kahden vuoden kilpailukiellon Kyrön sekä lääkärien Lahden kisojen aikaisten toimien ansiosta. Nyt kielto on kärsitty ja kuinka moni uskoo, että näitä menetelmiä käytetään yhä? Uusia on voitu toki keksiä, mutta ainakin Norjan, Ruotsin, Venäjän sekä Saksan hiihtäjät eivät menestyksestä päätellen sellaisia käyttäneet. Mutta olivat varmasti hyeenan lailla tarkkoina mitä suomalaiset Tour de Skillä tekivät!
Lääkkeistä puheen ollen: alokasaikanani armeijassa, Örön saarella (42 km avomerelle Hangosta), saimme 60-luvulla takuuvarmasti ”jarrua” joka vaikutti siten, ettei tullut se edes mieleen kahdeksan viikon aikana. Tosin yksi osasyy oli varmasti linnakkeen neljä keittäjätärtä (yhteispaino noin puoli tonnia). Varmistukseksi kerron, että jo silloin ”teuvolomaniksi” tiedetyllä kaverilla ei saunareissuilla ottanut eteen eikä taakse.
Hyvin toimi se lääkitys(?). 
Mutta armeijan jarruun - se on alkanut uudelleen vaikuttaa. Nyt iskee täydellä teholla.

Huikeita suorituksia
Kuitusen ja Saarisen lisäksi myös Pirjo Muranen sekä Riitta-Liisa Roponen hiihtivät tämän Tour de Skin niin hyvin, että mikäli ryhmä säilyy terveenä, niin Liberecin MM-kisojen viestikulta voidaan postittaa jo Suomen hiihtoliitolle.
Mutta viikonvaihteen Jämin SM-hiihdoista on ainakin Kuitunen varmuudella sivussa ja voi olla, että myös muita Alpeilla ankkakävelyä Alpe Cermisillä suorittaneita tämä vielä rasittaa, joten yllätyksiä saattaa olla luvassa.
Niitä muuten tarvitaankin, sillä Suomen huippuhiihtäjien ryhmä on terävä, mutta yllättävän kapea. Miesten puolelta pitäisi väkisin löytää se neljäs viestinhiihtäjä ja naisten puolella olisi hyvä olla varanaisia. Ei tarkoita mitään seksuaalista häirintää.
Mikäli Kari-Pekka Kyrö haluaa jatkaa motivointiaan, niin ennen MM-kisoja hän voisi laukaista jotain terävää Sami Jauhojärvestä. Nimittäin tämä hiihtäjä saadaan todella suuttumaan, jos pohjoisen miehelle sanailisi jotain vaikka poroerottelusta!
Hiihtoliiton saneeraus toi yllättävän hyvän lopputuloksen maastohiihdon puolella ja kyllä täysin sama havainto voidaan tehdä mäkihypyssä sekä yhdistetyssä. Kun Tommi Nikunen saneerattiin, niin mäkijoukkueen yhteishenki kasvoi jo mäkiviikolla. Ja se kasvaa vielä ensi viikonloppuna Kulmin lentomäessä.
Mäkihypyn sekä yhdistetyn ex-lajipäällikkö Janne Marvaila hävisi kuin henkäys Saharaan.
Ehkä osallistuu Dakar-ralliin? Edellytyksiä pompotteluun on!

Täydellistä kotkanlentoa
Usein arvioidaan, että 28-vuotias mäkihyppääjä on lajiin auttamatta liian vanha. Mutta vanha kotkakin voi oppia uusia temppuja – en tarkoita nyt sukulaisiani.
Nimittäin mäkiviikolla lähes uskomattoman kauniita hyppyjä esittänyt Itävallan Wolfgang Loitzl ehti harjoitella ilman suurempaa menestystä mäkiviikolla yhdeksän vuotta, mutta nyt jysähti kunnolla. Eli kokemusta sittenkin tarvitaan.
Oli suorastaan silmiä hivelevää katsoa Wolfgangin täydellisiä hyppyjä varsinkin Garmisch-Partenkirchenin ja eritoten neljännessä kisassa Bischofshofenissa, jossa Loitzl sai ensimmäisestä hypystään kaikilta viideltä tuomarilta täydet 20 pistettä. Toisessa – mäkiennätyksen tuntumaan – hypännyt Loitzl sai muilta täydet pisteet, mutta Tshekin Vaclav Kraml halusi erottua joukosta ja antoi ”vain” 19,5 pistettä. Onneksi se putosi pois, joten nyt mäkiviikolla täydelliseksi lasketut hypyt on tehnyt Wolfgang Loitzl, vuonna 1976 Toni Innauer ja vuonna 1998 Kazyuoshi Funaki.
Oli melkoinen onni, ettei tornissa ollut norjalaista tuomaria, sillä vuonomaassa on oma skaalansa ja nyt myös Mika Kojonkosken ryhmällä oli suuria vaikeuksia pärjätä edes nuorille suomalaisille. Kun vielä liki järjestään hävisivät Harri Ollille, Ville Larinnolle, Kalle Keiturille ja Matti Hautamäelle, niin mistähän norskit nyt hakevat syyt tähän?
Matti Hautamäki sai varmasti uskoa jo Kulmin lentomäkeen ja Harri Olli on Janne Väätäisen rauhallisessa opissa noussut taas jopa MM-mitaliehdokkaaksi. Kyllä valmentajalla on väliä, sen näytti myös yhdistetyn Anssi Koivuranta.
Eipä olisi vielä kesän mittaan uskonut, että suomalaiset tulevat talvilajeihin tällaisella ryminällä. Jari Piirainen on viisas mies – syitä voitte itse pohtia.

Porin parhaat urheilijat
Porin vuoden 2008 urheilija on jälleen valittu Porin Urheilutoimittajain kerhon suorittamassa äänestyksessä. Ei liene kenellekään yllätys, että nimityksen kuittasi Porin Tarmoa edustava pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti liki täydellä äänimäärällä.
Toiseksi sijoittui Porin Naisvoimistelijoita edustava aerobiccaaja Rita Niemi ja kolmannen sijan nappasi suunnistaja Heli Jukkola, joka edustaa Porin Rastikarhuja. Tämä kolmikko on äänestyksessä täysin omaa luokkaansa, sillä ykkössijoja ei muille tullut ainuttakaan.
Tällä kertaa nuoren lupaavan urheilijan titteli meni kahdelle urheilulupaukselle. Porin Yleisurheilua edustava Nooralotta Neziri on nuori lupaava urheilija, joka nousee vielä 100 metrin aitajuoksussa vähintään Euroopan huipulle! Toinen nuori lupaava urheilija oli Porin Paini-Miehiä edustava Ville Heino, joka nyt painii sarjassa 74 kiloa. Mutta kun hän käy Marko Yli-Hannukselan opissa Ilmajoella, niin sarjaan 84 kiloa syntyy uusi tähti jo Lontooseen 2012. Seikka on saletti.
Pitkän päivätyön nimenomaan porilaisen urheilun eteen tehnyt palkittiin Martti Laippala-palkinnolla. Kaikkien porilaisten pitää tietää mitkä ovat olleet Martti ”Make” Laippalan ansiot Porin urheilussa ja muussakin toiminnassa. Tämän tunnustuksen sai jo 70-luvulta alkaen porilaisen jalkapallon eteen töitä tehnyt Alpo ”Ape” Nurmi, joka nyt toimii Ykkösen FC PoPassa huoltajana.
Valittujen seuranimet tulivat esiin sen takia, että urheilija saa asua missä päin maailmaa tahansa – jopa Porissa – mutta hänen pitää kaikissa osallistumissaan kisoissa (maajoukkueet eri asia) edustaa nimenomaan, vain ja ainoastaan, porilaista urheiluseuraa. Tämä kriteeri poisti monta, jopa Porissa asuvaa loistavaa ehdokasta äänestyslistalta.
Siis Porin vuoden urheilijan pitää edustaa porilaista urheiluseuraa!

Eivät vertailukelpoisia
Olen vankasti sitä mieltä, että Arto Javanaisen sekä Janne Ojasen piste-ennätykset jääkiekon SM-sarjassa sekä SM-liigassa eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Kummallakin on koossa ennen tämän illan SM-liigakierrosta 792 tehopistettä.
Perustella jotenkin täytyy. Javanainen teki saldonsa 462+330 yhteensä 668 ottelussa ja lopetti uransa vuonna 1994 ollessaan juuri 36-vuotias. Tapparan Janne Ojanen on toki pisteensä ansainnut 857 liigaottelussa, mutta silti pistemäärät eivät ole vertailukelpoiset. Kun Ojanen nousi lukuun 792 Jyväskylässä 3. tammikuuta 2009, niin tärkeä piste tuli toisesta maalisyötöstä. Kuinka monta syöttöä Java sai aikoinaan toisena syöttäjänä – voitte vain arvailla, että melko vähän. Nyt tuon toisen syöttöpisteen saa ”kerjäämällä”.
Tämä ei toki ole 40-vuotiaan Janne Ojasen uran aliarviointia – onhan pelaaja miesten maailmanmestari, alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ja alle 18-vuotiaiden maailmanmestari ja siinä sivussa myös Suomen mestari.
Mutta Arto Javanaisen aikana oli toinen syöttöpiste kortilla. Ainoastaan maalit laskettiin. Niitä Javanainen teki urallaan 462 ja se, kuka tuon maaliennätyksen rikkoo, onkin jo ihmemies. Vaikka sarjaottelujen määrä on nykyisin huomattavasti suurempi, niin onnitellaan silti Ojasta vilpittömästi. Piste-ennätys tulee varmasti tällä kaudella. Mutta Arto Javanaisen maaliennätyksen rikkoja on vielä kiilto isänsä silmissä.
Asia on fakta.

Rindell tullee Ässiin
Porin Ässät stadilaistuu. Pentti Matikainen jatkaa pelaajakoordinaattorina ja uudeksi urheilutoimenjohtajaksi taidetaan valita Harri Rindell – hänelläkin erittäin vankka HIFK-tausta.
Mutta ei tässä vielä kaikki, kuten Ostoskanavalla tavataan kerrata. Nykyinen toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki on erittäin vankasti ehdolla Seppo Sutelan seuraksi Turun Palloseuraan. Jos näin käy, niin ei ole lainkaan poissuljettu vaihtoehto, että Matikainen aloittaa Pataseuran toimitusjohtajana jo keväällä.
Ässien puheenjohtaja Pentti Ahola on vakuuttanut, ettei Matikaisesta tule Ässien uutta urheilutoimenjohtajaa. Jos sellainen tulee Rindellistä, niin silloin Matikainen voisi siirtyä Hirsimäen tontille, mikäli Jukka nyt Turkuun kehtaa siirtyä. Toki hän olisi TPS:lle paras vaihtoehto, mutta olisi Jukalla vielä töitä täällä Isomäen suunnassakin.
Kaikki palapelin osat alkavat olla kohdallaan, kunhan Ässät tekee ajoissa pitkän sopimuksen omien kasvattiensa kanssa. Nyt 20-vuotiaiden maajoukkueesta Jukka Rautakorpi on jo omansa valinnut ja arvatkaapa kuka jatkaa tämän joukkueen pääkäskijänä. Toki Pelicansissa lopettava Hannu Aravirta ja taas ympyrä sulkeutuu.
Mutta Suomen nuorten Leijonien menestys ei tällä rattaanpyörällä parane senttiäkään. On satsattava jo D-tasolla nuorten huippuvalmentajiin, mutta he vaativat melkoisesti euroja menetetystä vapaa-ajasta. Tämä liksa kuuluisi Jääkiekkoliiton maksupiikkiin. Siis jokaisen liigaseuran nuorten joukkueen – koulutetun ja mieluummin entisen huippupelaajan – palkka Jääkiekkoliiton maksettavaksi. A-nuorten valmentajien palkan maksaa SM-liiga.
Siinä se ratkaisu on.Mutta tulokset vievät aikaa!

LuKilla vammakierre
Ringeten Luvian Kiekon huippupelaaja Kirsi Pukkilan selkävamma on löydetty kolmannessa magneettikuvauksessa ja leikkaus tapahtuu Turussa.
Mutta kun siirtoaika umpeutui, niin paljastui maalivahti Carita Frimanin polvilumpiovamma. Uutta maalivahtia ei tälle kaudelle voi enää hankkia ja seuran omat kasvatit ovat vasta 13-vuotiaita. Ringeten SM-sarjassa pelaamisen alaikäraja on 15 vuotta, joten Antero Kivelän suojatit pelaavat kauden loppuun yhden (Anna Näkki) maalivahdin voimalla.
Jarmo Liuhala

8.1.2009 09:10

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva