Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vuoden ja vallan vaihtuessa

Kuva: Vuoden ja vallan vaihtuessa

Vuosi on taas vaihtumassa. Tavallinen suomalainen palkansaaja tai eläkeläinen ei siinä kaupassa taida voittaa. Luotettava taho näet sanoo, että taloudellinen kriisi alkaa ravistella koko maailmaa. Ennusteet ennustavat, että tulevana vuonna teollisuusmaiden kokonaistuotanto supistuu, nyt ensimmäisen kerran sitten toisen maailmansodan.

Tämmöisiä ei täällä meillä nyt kuitenkaan kuulemma pitäisi puhua eikä kirjoittaa. Hiljaa tulee olla. Muuten Katainen esikuntineen, tarkoitan koko hallitusta, suuttuu ja tulee vihaiseksi. Niin että jos lupasimme joulupukille olla kilttejä vastaisuudessakin, niin sitä sanaa meissä nyt ylihuomisesta alkaen koetellaan.

Jouluruuat lienee jo syöty, vaa’alla käyty ja kohtuullisesti kiroiltu. Joulukinkkua ja suklaatakin pitkävaikutteisempi on kuitenkin joululahjana saatu kirja. Minä olen Lehtisen Lassen viimeisintä eli ”Siivetönnä en voi lentää” juuri lukemassa. Kirjan takakansi sanoo sen olevan suurten ikäluokkien ja veteraanisukupolven selviytymistarina ajalta, jolloin kansakunta lähti rakentamaan uutta

Suomea. Sellainen kirja se onkin – aiheeltaan ja sen käsittelyltä niin vetävä, että suosittelen. Ja kiitänpä tässä saman tien kirjasta vielä joulupukkiakin ellen peräti pukin muoria. Muuten, kirjan ensimmäistä lausetta en suosittele luettavaksi ääneen ainakaan perheen pienimpäin kuullen enkä lukukinkereillään.

Tampereella ilmestyi juuri Olli Helenin kirja Acre, Arizona ja me muut. Se kertoo tamperelaisista viihteentekijöistä, etenkin tanssimuusikoista ja orkestereista ennen Manserockia. Ei se niin tamperelainen ole, etteikö sitä passaisi läntisessä Suomessakin lukea. Se kun kertoo myös laajemmalti tunnetuista huvittajista ja viihdyttäjistä. Kirjan kuvituskin on maininnan arvoinen. Tämän itse ostetun lahjan lukeminen meni ahmimiseksi, tulipa siinä touhussa mieleen satakuntalainenkin ajatus. Kyllä Porilla ja Raumalla ympäristöineen olisi aineksia ja aihetta samanlaiseen teokseen. Ja korkea aika myös saattaa kansien väliin sotia edeltäneiden ja niitä seuranneiden lähivuosien ajan tarinat. Tätä voisi kyllä sanoa jo yllytykseksi. Manu Paajasen kirja porilaisen Esa Karttusen elämäntaipaleesta viihdyttäjänä ”Jätkäviihteen kuninkaat” sisältää jo hyvää aineistoa laajemmallekin teokselle.

Ystäväni Aaltosen Arvi Säkylästä on vihdoin laulanut cd:lle edustavan näytteen kyvyistään tulkita perinteellistä tanssimusiikkia. Olen levyn kuunnellut nyt kolmeen kertaan enkä vieläkään lakkaa ihmettelemättä, mihin jo liki 81-vuotias mies vieläkin pystyy. Vertasin Arvin laulua Malmstenin veljeksiin, mutta vaimo täällä huomautti, että on siinä sentään vähän eroa – Arvi ei laula nenäänsä. Harvoin omakustanteissa kuulee myös niin ammattitaitoisia ja kepeällä otteella soitettuja taustoja kuin tässä levyssä. Arvi sanoi, että siinä olivat kulmakunnan parhaat pojat olleet soittamassa. Totta se ja tuloksena täyden kympin levy. Mihin Aaltosen Arvi ehtiikään kun jo kahdeksankymppisenä noin osaa! Tämä levy ei jouda kirpputoreille. Se soi kodeissa.

Vielä lyhyt vertailu kahdesta tuoreesta kuntaliitoksesta. Viisi maalaiskuntaa liittyi Hämeenlinnan kaupunkiin. Uuden kaupungin nimestä tai vaakunasta ei kiistaa syntynyt. 59 valtuutetun uuteen valtuustoon saivat liitoskunnat 18 jäsentä, pienin Tuuloskin sai yhden ja muut isommat useampia. Kuntaliitosta valmisteltiin kaikessa rauhassa 2-3 vuotta. Viime vuoden syksyllä Tuuloksen kunnanjohtaja Aija Tuimala siirtyi päätoimisesti vetämään valmisteluja. Jälkeä tuli ja siistiä jälkeä tulikin. Uusi valtuusto piti juuri ensimmäisen ja sopuisan kokouksensa. Se kesti vajaat 7 tuntia. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajiksi valittiin kumpaankin nuori mies sd. ja kok.

Vammalaan liittyi kaksi kuntaa. Liittymisistä tapeltiin ja äänesteltiin. Uuden kaupungin nimeksi ei Vammala kelvannut ei Vammalan vaakunakaan. Ensimmäinen valtuuston riitaiseksi luonnehdittu kokous kesti yli 16 tuntia. Puheenjohtajiksi valittiin nuori mies, kok. Vammalasta ja eläkeläinen isäntämies, kepu, Äetsästä.
Ennuste ei ennusta sopuisaa aikaa sastamalalaisille. Siitä huolimatta hyvää uutta vuotta Sastamalaan!

Hyvää alkavaa vuotta teille kaikille tämän lehden lukijoille. Kirjoitellaan!

Timo Roos

30.12.2008 08:13

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva