Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valopilkkuja löytyy sittenkin

Kuva: Valopilkkuja löytyy sittenkin

Suomen maastohiihdon ykköstykit Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen sekä Sami Jauhojärvi jättivät viikonvaihteen väliin, sillä jo ensi lauantaina alkaa hiihdossa pyöräilyn Ranskan Ympäriajoa vastaava rääkki. Tosin näillä tiedoin vertaus ontuu, sillä maastohiihdossa ei ole päästy lähellekään pyöräilyn doping-skaalaa, vaikka menkää nyt kertomaan se norjalaisille. Heille ainakin Suomen hiihto on yhtä kuin Lahti vuonna 2001. Tour de Ski kannattaa voittaa, sillä se takaa jo taloudellisesti turvatun vuoden 2009. Viime vuonna Ruotsin Charlotte Kalla yllätti Kuitusen viimeisessä kisassa, joka noustiin maaliin liki pystysuoraan. Nyt Virpillä riittää tavoitteeksi vain kokonaiskisan yhden sijan parantaminen ja varmuudella Aino-Kaisa toimii hyvänä hovineitona – ellei sitten nouse itse jopa valtaistuimelle?

Miesten puolella Jauhojärvi uhkuu kovaa kuntoa ja miehen puheita on hauska kuunnella kisan jälkeen – ja ennenkin – koska niissä on tietynlaista uhoa. Mutta näyttöä löytyy. Ville Nousiainen on ehkä jokerikorttimme, mutta onnistuuko ensikertalainen Matti Heikkinen – jännä nähdä tulikaste.

Tour de Ski alkaa ensi lauantaina naisten osalta 2,6 kilometrin prologilla Saksan Oberhofissa. Vaikka kokonaiskisaa ei toki vielä siinä ratkaista, mutta erittäin hyvä apu sen voittamisessa on sitten viimeisen kisan, Alpe Cermis, haarakäyntinousuun. Etukäteen voisi kuvitella, että myös Marit Björgen on suunnitellut voittavansa, mutta jotenkin tuntuu siltä, ettei Kalla uusi viimevuotista voittoaan.

Miesten kisassa on vain yksi suosikki. Hän ei sitten ole norjalainen vaan tshekkiläinen Lucas Bauer. Tour de Ski on yllättävän hyvin suunniteltu kilpailu, vaikka toki ensi alkuun tuntui täysin älyttömältä. Mutta kyllä sen voittaminen on huikea saavutus. Eri tyylit, eri paikkakunnat ja nopea aikataulu rassaavat viimeisetkin voimanrippeet.

Sen on pakko hiihtoniilonkin myöntää.

Mäkiviikko on valloitettavissa

Kun Saksan-Itävallan mäkiviikon merkittävin kuningaskotka Janne Ahonen lopetti uransa, niin näytti hetken jopa siltä, ettei suomalaisilla ole minkäänlaista jakoa tämän vuoden mäkiviikolla. Tai kisan kokonaisvoittajahan ratkaistaan vasta ensi vuoden puolella.

Uusi päävalmentaja Janne Väätäinen on tehnyt jo nyt pienen ihmeen, sillä alistuneimmatkin mäkiviikon kannattajat uskovat nyt jo suomalaisen nousevan ainakin yhdessä kisassa podiumille (palkintopallille) siitä huolimatta, että mäkitornissa olisi norjalainen tuomari.

Toki Keski-Euroopan mäkiviikosta odotetaan itävaltalaisten juhlaa, mutta aina täytyy jättää pelivara suomalaisillekin. Harri Olli pisti korkin kiinni ja mikäli hänen hyppyjään arvostellaan tasapuolisesti muiden suosikkien kanssa, niin liki kärkeä mies on neljännen osakilpailun jälkeen.

Viimeisimmän Engelbergin kisan aikana kiinnitti huomiota suomalaisten melkein kilometrin muita hitaampi vauhti ylämäessä ennen ponnistusta!

Mäkiviikolle lähtevät Kalle Keituri, Ville Larinto, Harri Olli, Matti Hautamäki ja oppipoika pitää olla mukana. Kunhan tuomarit ja olosuhteet ovat tasapuolisia, niin saatamme kokea jokaisessa osakilpailussa iloisia yllätyksiä. Mutta Simon Ammann, Wolfgang Loitzl, Gregor Schlierenzauer sekä Thomas Morgenstern saavat liikaa tyylipisteitä.

Seikka on saletti.

Lujaa tullaan

Vaikka Kalle Palander onkin vielä alppilajien kommentaattorina kaikissa mahdollisissa paikoissa, niin silti mies taitaa vielä päästä itse rinteeseen tämän kauden maailmancupin kisoihin. Se on hyvä uutinen, vaikka toki hän osaa myös arvioida muitten suoritukset napakasti.

Ilman Pikku Kallea näytti hetken siltä, ettei miesten puolella ole minkäänlaisia toiveita menestyksestä, mutta nyt Marcus Sandell veti suurpujottelussa Alta Badiassa toisen kierroksen nopeimman laskun ja nousi ällistyttävästi 27. sijalta peräti yhdenneksitoista. Kunhan Sandell riskeeraa ensimmäisellä kierroksellakin hieman lisää, niin odotettavissa on sijoituksia kuuden sakkiin.

Jukka Leino pääsi myös Italiassa toiselle kierrokselle ja vaikka laskikin lopussa ohi portin, niin voi homma hänellä jatkossa natsata kahdessa laskussa.

Naisten puolella odotellaan miten Tanja Poutiainen on ”joulustanut” Rovaniemellä, sillä häneltä on lupa odottaa joka kisassa palkintopallipaikkaa ja Sanni Leinonen voi onnistua myös.

Kisoja on kiva katsella, kunhan MTV3:n Antti Haajanen ei taas toivota katsojaa tervetulleeksi valkoiseen sirkukseen! Mokoma pelle Hermanni.

Menestystä tulee

Anssi Koivuranta johtaa edelleen yhdistetyn maailmancupia, vaikka sääolot ovatkin tehneet lajista monen kisan osalta lähes Veikkauksen Onnensanoihin verrattavan arpapelin.

Toki nykyiset uudistukset lajissa ovat olleet juuri sopivia Koivurannalle, mutta silti mäkikisa voi vieläkin – yhden hypyn kisana – ratkaista liian paljon, nimenomaan lajin tuuliolosuhteet. Mutta mukava havaita, että Hannu Manninen saa nyt kommentoida ja manttelinperijöitä on sittenkin löytynyt.

Ehkä suurimman huomion urheilijoistamme keräsi kuitenkin taitoluistelija Kiira ”Raunontytär” Korpi, joka mystisen sairautensa jälkeen voitti ylivoimaisella tavalla lajin Suomen mestaruuden ja se tiesi samalla EM-kisapaikkaa. Sen lupasi heti kättelyssä Susanna Rahkamo.

Muut kisaedustajat ovat Laura Lepistö sekä Susanna Pöykiö ja niin uskomattomalta kuin kuullostaa, niin tämä missikolmikko on kaikki entuudestaan jo EM-mitalisteja. Ennen kaikkea Kiiran kuntoutuminen on hieno asia ja vaikka lääkäritkään eivät tarkalleen tienneet mikä Korpea vaivasi, niin maallikon arvaus on, että työn ja levon suhde järkkyi.

Samalla tavalla 7-ottelija Elisa Kirvesniemi oli pitkään sivussa – syykin ehkä sama – mutta oireet vielä kovemmat. Nyt Harrin ja Marja-Liisan tytär on taas vauhdissa ja hänen valmentajansa on Tiia Hautala, joka varmuudella tietää lajin ne rajat, joita ei treeneissäkään saa ylittää, vaikka urheilija itse niin haluaisi.

Voittoputki aukesi viimein

Suomen Leijonien taival Euro Hockey Tourilla on ollut välillä tuskaistakin seurattavaa, koska maaleja sekä ennen kaikkea voittoja ei turnauksissa ole nähty, vaikka päävalmentajana on Jukka Jalonen, jonka pitäisi jopa Petterin mukaan olla parasta A-luokkaa.
Yksi osasyy ovat mielestäni olleet hieman erikoiset joukkueen pelaajavalinnat, mutta Moskovan Ensimmäisen kanavan Cupin viimeisessä ottelussa apina pudotettiin Leijonan harjasta.

Suomi voitti Tshekin komeasti 5-2 vaikka turnauksessa pelattiinkin neitikiekkoa. Kukaan ei uskaltanut taklata, sillä heti oltiin kahden miehen alivoimalla, eikä varmuudella tiedetty edes mistä syystä siellä boksissa oltiin. Jopa SM-liigan tuomarit vaikuttivat enemmän jääkiekkoa sallivilta – ja se on jo luku sinänsä.

Jalonen oli toki tyytyväinen ensimmäiseen kolmen pisteen voittoonsa ja kiteytti asian hyvin. Jukan mielestä nyt ylivoimainen Venäjä ei enää pelillisesti kauden aikana kehity, mutta Leijonilla on ilme parantumassa kohti kevättä. Kun oikeat MM-valinnat tehdään, niin kyllä Punakonekin saadaan yskimään.

Petteri Nummelin ja Sami Kapanen ovat jo varmoja nakkeja. Nyt siihen kastiin nousi Janne Niskala ja uskomattomasti myös Kalle Sahlstedt.

Silti ihan samaan hengenvetoon voi kommentoida, että Petri Pakaslahti on heppoiseksi havaittu.

Tapanina tapahtuu

Ei monelle urheilijalle pitkää aikaa kinkun sulatteluun anneta – tosin moni taitaa viiltää kalkkunaa – varsinkin jenkeissä sekä Brittein saarilla. Eikä ainakaan Englannin jalkapalloilijat voi ähkyyn asti syödä, sillä eläinystävällisesti sanotaan, että lajissa on menossa härkäviikot.

Jo kauden tässä vaiheessa brittipalloilussa ratkaistaan pitkälti jopa mestaruuden ja nousijoiden sekä putoajien kohtalot. Tuntuu uskomattomalta, mutta näin se vaan on, sillä vammojen vaivaamilla seuroilla pitää olla huikea määrä reservipelaajia – ja kaiken lisäksi erittäin tasokkaita. Siksi on huomioitava, että Suomessa pelattavan Veikkauksen vakiokierroksen peliaika päättyy ensi sunnuntaina jo päivällä. Pysykää tarkkoina.

Tapanina Englannissa pelataan Boxing Day, jolla ei ole mitään tekemistä siis nyrkkeilyn kanssa, mutta nimestä on pari asiallista selitystäkin. Lähinnä kai on se, että Tapanina palvelusväki Englannissa sai isäntäväeltä jonkinlaisen laatikon (box) ja siitä se lähti – tai sitten ei.

Likikin liippaa

Suomen jääpallossa on perinteisesti myös pelattu ennen Tapanintansseja. Porin Narukerä kohtaa Karhupaanalla kello 13 alkavassa ottelussa Porvoon Akilleksen ja Kerän tilanne on sikäli hyvä, että runkosarjan viimeisen kierroksen ottelu on suurempi panokseltaan porvoolaisille. Akilles voi tappiollakin päästä kuuden sakkiin, sillä sen ainoa uhkaaja on Mikkelin Kampparit, joka kohtaa vieraissa kakkosena olevan Lappeenrannan Veiterän.

Bandyliigan häpeäpilkku on Tornion Pallo-Veikot, joka on pelannut kaikki runkosarjan pelinsä ja saavutus komeasti täysi nolla pistettä. Huippuna on ToPV:n maaliero 3-134. Nuo kolme liigamaalin tehnyttä ovat varmasti ylpeitä?

Ensi lauantaina Porin Ässät ja Rauman Lukko kohtaavat ensi kertaa tällä kaudella Porin Isomäen hallissa. 27.12. kello 17 alkava liigataisto voi olla tosi mielenkiintoinen, ja ainakin saadaan tutustua Lukon uusittuun ulkomaalaispelaajistoon. Ei liene halpaa puuhaa tuokaan, mutta pelissä on panosta riittämiin. Eli sinne!

Toivotaan kaikille Hyvää Joulua

Joulunpyhät muuttavat merkittävästi lehtemme ilmestymispäiviä, mutta ollaan urheilussa kuulolla, vaikka tapaamme vasta viikon kuluttua näissä merkeissä.

Niinpä perinteiseen tapaan toivotaan kaikille hyvää joulumieltä ja muistakaa lähimmäisiänne. Joukossamme on myös paljon yksinäisiä ihmisiä, joiden ilahduttaminen on parempiosaisten tehtävä.

Joulumielen saaminen tuntuu, ainakin tässä vaiheessa, jopa kaukaiselta ajatukselta.

Mutta muistetaan kauniin joululaulun sanoin: ”Mä sydämeeni Joulun teen ja mieleen hiljaiseen, taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen”.
Yritetään yhdessä.

Jarmo Liuhala

23.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva