Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nuorisopappi: ”Joulu hämmentää nuoria”

Kuva: Nuorisopappi: ”Joulu hämmentää nuoria”

Nuorisopappi, Keski-Porin seurakunnan seurakuntapastori Tapio Hietalahti sanoo, että moni nuori kokee suurta hämmennystä jouluna.
- Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevia. He kyllä tuntevat joulun perimmäisen sanoman, ja kokevat ristiriidan tuon sanoman ja todellisuuden välillä, Hietalahti pohtii.

Hänen työhönsä nuorisopappina kuuluu mm. rippikoulusta lähteneiden nuorten ”jälkihoito” kuten isoisten kouluttaminen.
- Rippikoulun jälkeen nuoret kyllä muistavat joulun sanoman, että kyseessä on Jeesuksen syntymäjuhla, ja puhutaan, että maanpäällä on rauha ja ihmisillä hyvä tahto. Mutta kun se ei näy missään. Sanoman ja todellisuuden erosta syntyy hämmennystä, ihmettelyä ja jopa turhautumista kristinuskoa kohtaan.

Osalle nuorista joulu on kaikesta huolimatta ensisijaisesti Jeesuksen syntymäjuhla. Siitä Tapio Hietalahti sanoo olevansa tyytyväinen.

Hän kertoo olevansa eniten tekemisissä seurakunnan toiminnassa mukana olevien nuorten kanssa.

- He ovat nuoria, joilla asiat ovat miltei kaikella tavalla kohdallaan. He ovat aktiivisia ja ottavat niin harrastuksensa kuin koulunkäyntinsä vakavasti.

Sen sijaan kadulla vapaa-aikaansa viettäviä nuoria Hietalahti tapaa vähemmän, ja seurakunnat ja kirkko kohtaavat hänen mielestään näitä nuoria yleensäkin liian vähän. Heitä ei juuri saada nuorten iltoihin. Seurakunnan erityisnuorisotyöllä on Saapas-päivystys, mutta se on hänen mukaansa enemmänkin vahinkojen korjaamista.

- Kirkon pitäisi olla enemmän läsnä nuorten elämässä. Meidän pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä koulun ja perheiden kanssa ja puhaltaa yhteen hiileen nuorten eteen. Se ei vaadi rahaa vaan läsnäoloa.

Jouluna kirkko muistaa lapsia, vanhuksia, vähäosaisia ja vainajia, mutta muistetaanko riittävästi nuoria?

Hietalahti myöntää, että kirkon piirissä nuoret ovat eräällä tavalla väliinputoajia. Kirkko ei pysty pitämään heistä kiinni.
Keskiverto nuori erkaantuu seurakunnasta viimeistään siinä vaiheessa kun lukio tai ammattikoulu päättyy. Parikymppisellä nuorella kaikki muu on tärkeämpää kuin uskonto.

- Tai oikeammin voidaan sanoa, ettei nuori erkaannu varsinaisesta kristinuskosta vaan sen harjoittamisesta, aktiivisesta seurakuntaelämästä. Joulu on kuitenkin se hetki, jolloin nuoretkin usein perheensä kanssa ottavat kosketuksen seurakuntaan; lähtevät vaikka joulukirkkoon kavereiden tai perheensä kanssa.

Vaikka useimmille nuorille joulu taitaa merkitä enemmän pitkiä vapaita perheen kanssa kuin hengellistä juhlaa, Tapio Hietalahti vetää sen johtopäätöksen, että kirkon on pitänyt tehdä jotakin hyvää nuorelle joskus, kun hän edes jouluna saapuu kirkkoon.
Tässä asiassa nuoret eivät tosin poikkea muusta keskivertoväestöstä.

Hietalahti viittaa kyselytutkimukseen, jonka mukaan Jeesuksen syntymäjuhla oli joulun merkityksessä vasta yhdeksännellä sijalla.
- Kirkolla on paljon tekemistä, että perimmäinen sanoma saadaan arvostuksessa ylöspäin, hän sanoo

Jukka Vilponiemi

23.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva