Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kauppa ja ravintolat tyrmäävät tupakkalain muutosesitykset

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakkatyöryhmä esittää, että tupakat pitäisi saada pois lasten näkyvistä avohyllyistä.

 

Työryhmän mukaan tupakkatuotteiden tärkeimmäksi markkinointikeinoksi ovat muodostuneet tuotteiden pakkaukset sekä niiden esillepano vähittäismyyntipaikassa.

- Tupakoinnin aloittamisen riski lisääntyy, mitä enemmän tupakkatuotteet ovat näkyvillä, työryhmä totesi luovuttaessaan esityksensä peruspalveluministeri Paula Risikolle (kok.) torstaina.

Vähittäismyyjät voisivat työryhmän mukaan jatkossa esittää vain listan myynnissä olevista tupakkatuotteista asiakkaan pyynnöstä. Listaan olisi merkitty yhtenäisellä tekstityypillä tuotteiden nimet, kappale- tai grammamäärät ja hinnat. Listaa ei saisi antaa asiakkaalle mukaan.

Tupakkatuotteiden myynti aiotaan kieltää myös automaateissa sekä alaikäisille tarkoitetuissa sisätiloissa ja niiden ulkoalueilla.

Riskikko piti työryhmän esitystä hyvänä.

- Kannatan kieltoja tupakoida lapsille ja nuorille tarkoitetuissa tiloissa että tuotteiden esilläpidosta vähittäiskaupoissa.

Työryhmässä istunut Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine oli tyytymätön esitykseen.

- Kauppa tukee hallitusohjelman tupakkapoliittisia tavoitteita ja ennaltaehkäisevän työn kohdentamista lapsiin ja nuoriin. Olen kuitenkin eri mieltä keinoista. Esilläpitokiellon sijasta tavoite voitaisiin saavuttaa jo nykyisellä tupakkatuotteiden myynnin omavalvonnasta annetulla sosiaali- ja terveysministeriön määräyksellä.

Laineen mielestä esityksen mukainen esilläpitokielto aiheuttaisi kaupalle mittavat kustannukset, jos laitteita ja tiloja jouduttaisiin muuttamaan. Myös asiakaspalvelu hidastuisi.

Hotelli- ja ravintolapalvelut Mara ry tyrmäsi esityksen, jonka mukaan vain kymmenen prosenttia hotellihuoneista varattaisiin tupakoiville. Sen mukaan jo nyt 90 prosenttia huoneista on savuttomia.

- Majoitusliikkeillä täytyy kuitenkin olla tarvittaessa mahdollisuus varata viidennes huoneista tupakoiville asiakkaille. Jos tupakoiville ei ole riittävästi huoneita, he polttavat myös niissä huoneissa, joissa se on kiellettyä.

Esitys tupakkalainsäädännön uudistamisesta on tarkoitus viedä eduskuntaan kevätistuntokaudella 2009.

UP/Kari Leppänen

19.12.2008 08:43

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva