Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Taantumasta palataan normaaliin parissa vuodessa

Kuva: Taantumasta palataan normaaliin parissa vuodessa

Suomen Pankki arvioi yhä, että taantumasta selvitään parissa vuodessa. Torstaina Porissa POSEK:in kutsumana vieraillut Suomen Pankin johtokunnan jäsen Sinikka Salo totesi, että Suomea ei pidemmällä tähtäimellä uhkaa työttömyys vaan edelleen työvoimapula.

- On pidettävä toivo korkealla ja jalat maassa. Nykyisen kaltaiset tilanteet voivat olla myös mahdollisuuksia. Taantuma menee ohi, joten jo nyt pitäisi varautua uuteen kasvuun ja työvoimapulaan, Salo rauhoitteli.

Suomessa tilanteen hallitsemisessa avainasemassa on yritysten rahoitusmahdollisuuksien ja viennin turvaaminen.

- Pankkien tulisi nyt pystyä paikkaamaan muiden rahoituslähteiden jättämää aukkoa. Odotan myös mielenkiinnolla ministeri Antti Tanskasen selvityksiä siitä, millaisia valtion lisätoimia yritysrahoituksen kehittämiseksi mahdollisesti vielä tarvitaan.

Salo korosti myös, että vakaa ja uskottava valuutta suojaa osaltaan myös Suomea. Euroalueen jäsenyys ehkäisee maksutasekriisejä, jollaiseen esimerkiksi Islanti on joutunut.

- Huolimatta siitä, että olemme nyt keskellä ennen kokematonta globaalia maailmantalouden häiriötä, on paljon yhteisiä keinoja tilanteen helpottamiseksi ja ratkaisemiseksi, Salo muistutti ja mainitsi muun muassa keskuspankkien yhteistyön.

- Rajojen sulkeminen ja protektionismi näyttäisivät nyt onneksi jäävän sivuun ja tuntuisi olevan poliittista tahtoa vapaan kaupan säilyttämiselle.

- Huonompiakin skenaarioita toki voidaan ajatella, kuten Japanissa 1990-luvulla koettu nollakasvun kaltainen tilanne tai kaikkein huonoin vaihtoehto, eli suuri lama. Itse en näihin kauhuskenaarioihin usko.

Salon mukaan maailmantalouden kasvun hidastuminen oli odotettua ja voisi sanoa toivottuakin kehitystä, sillä useiden maiden talouksissa oli jo selviä ylikuumenemisen merkkejä. Ylisuuren kasvun takana olivat rahoitusmarkkinoiden epäterveet ja liian suuria riskejä sisältäneet toimenpiteet.

- Rahoitusmarkkinoiden uusia innovaatioita ei sinänsä pitäisi tuomita, mutta ne pitäisi toteuttaa tavalla, joka säilyttäisi vastuullisen toiminnan tavoitteet. Peräänkuuluttaisinkin sääntöjen ja valvonnan standardisoimista.

- Tässä tarvitsemme eurooppalaista yhteistyötä. EU tarvitsee ylikansallisille pankeille ylikansallisen valvojan, Salo kiteytti.

Maarit Kautto

19.12.2008 08:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva