Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jeesustelua

Kuva: Jeesustelua

Porin seutukunnassa kaikki hyvin! Vai onko? Eipä taida olla.

Tähän johtopäätökseen on helppo päätyä, kun on seurannut viime aikojen tapahtumia esimerkiksi Ulvilassa, Porin rakkaassa naapurissa. Joidenkin Ulvilan päättäjien puheet ovat äityneet niin Pori-vastaisiksi, etteivät ne voi olla vaikuttamatta näiden käytännössä rajattomien kaupunkien naapurisopuun.

Uskoisin, että vaikka Porin kaupungin päättäjät ovat olleet keskustelun aikana varsin hiljaa, he ovat kuitenkin seuranneet herkällä korvalla ulvilalaisten puheita ja pohtivat niitä nyt hiljaa tykönään kuten raamatussa konsanaan.

Kun Ulvilan kaupunginvaltuusto viime maanantaina käsitteli nauhakaupungin liitosta, sai Pori osakseen paikoin hyvinkin rankkaa arvostelua, jota esitettiin jopa tuo pyhä kirja kädessä.

Arvostelu on varmasti osaksi aiheellista, sillä eivät Porin kaupungin päättäjätkään pulmusia ole. Porissa esimerkiksi on vielä liiaksi sitä henkeä, että ”kyllä me pärjäämme omillamme ja muut tarvitsevat meitä”. Totuus lienee kuitenkin se, että Pori tarvitsee ympäröivää maakuntaa yhtä paljon kuin maakunta sitä.

Marraskuussa hyväksytty Porin ja Noormarkun kuntaliitos kuitenkin osoittaa, että porilaisilla on halua ja kykyäkin ajatella koko seutukunnan etua.

Jos Porin ja Noormarkun kuntaliitossopimusta tarkastelee kylmän viileästi vailla tunnetta, niin sehän on porilaisittain varsin pyyteetön: todelliset hyötyjät ovat nykyiset Noormarkun asukkaat ja muutama kunnan johtava virkamies.

Ulvilassa erityisesti kokoomuksen Kimmo Vepsällä ja vasemmistoliiton Matti Saarisella tuntuu olevan suuria antipatioita Poria kohtaan, ja he ovatkin osaltaan olleet Ulvilan puolelta rakentamassa nauhakaupunkia yhdessä Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan päättäjien kanssa.

Kun maanantaina kuunteli näiden herrojen puheita, ei voinut olla miettimättä, mitkä ovat olleet heidän motiivinsa viedessään Ulvilaa kauemmas Porista vastoin kuntalaisten enemmistön mielipidettä. Motiivit tuntuvat liittyvän enemmän tunteeseen kuin asialliseen harkintaan.

Vaikka Ulvilan päällimmäiset nauhakaupunkiarkkitehdit ovat olleet kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sirkka Saari (kok) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruoho (sd), on heidän kunniakseen sanottava se, että he ovat ainakin yrittäneet olla julkisissa puheissaan korrekteja.

Toisaalta Ari Ruohon maanantaiset puheet, joissa hän ihmetteli vastakkainasettelun syntymistä kahden suunnan - Porin ja nauhakaupungin - välillä, vaikuttivat farisealaisilta. Mistä muusta koko kiistassa on kyse kuin vastakkainasettelusta. Nauhakaupungin kannattajat eivät halua Ulvilan osallistuvan sote-yhteistyöhön Porin kanssa, ja Poriin suuntautuvat ulvilalaiset eivät halua ”pääkallonpaikakseen” Harjavaltaa.

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, mutta Ulvilassa on nauhakaupunkihankkeen myötä pulpahtanut jälleen esiin se 1970- ja 80-lukujen Pori-viha, joka Teuvo Aallon kunnanjohtajakaudella vallitsi. Eikä taida olla suuri salaisuus, että Aallon sormet ovat pelissä nytkin.

Kiista jatkuu Ulvilassa heti joulun jälkeen, jolloin nähdään sekin, onko sisäministeri Anne Holmlundilla (kok) jo kanttia ilmoittaa mielipiteensä asiassa. Hänen maanantainen poissaolonsa valtuuston kokouksesta on herättänyt niin paljon kummastusta, että olisi outoa, jos ministeri pysyisi edelleen piilossa.

Mutta tuskin kiista jää siihenkään.

Nauhakaupunkia vastustavat Ulvilan sosialidemokraatit, vihreät sekä jokunen uusi valtuutettu kokoomuksesta ja kepustakin huolehtivat varmasti siitä, että asia otetaan uuteen käsittelyyn ehkä jo tammikuussa. Laskelmat osoittavat, että tällöin Ulvila jättäytyisi pois nauhakaupungista.

Surku tuleekin Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan edusmiehiä ja -naisia, jotka ovat olleet alunperin vakavissaan tekemässä kuntaliitosta ja ovat vakavia edelleenkin.

Ulvilan tilanne on raastanut ymmärrettävästi heidän hermojaan. Ja epävarmuus jatkuu.

Tulevassa kuntakeskuksessa Harjavallassa Jaana Karrimaan, Heli Eskasen ja Markku Raudan sijassa moni ottaisi jo askeleen eteenpäin ja alkaisi suunnitella näiden kolmen kunnan liitosta. Sehän menisi vaivattomasti ja ilman suuria houkuttelukompromisseja läpi.

Huh, tulipa jeesusteltua!

Jukka Vilponiemi

19.12.2008 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva