Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulun kukkamyyntiin odotetaan reipasta kasvua

Suosikit: Komea ritarinkukka on kirinyt jo
kolmanneksi joulutähden ja hyasintin perään.

 

Kauppapuutarhaliiton mukaan talouden taantuma ei näytä uhkaavan lähestyvän joulun kukkamyyntiä. Päinvastoin, luvassa on reipasta kasvua. Joulukukkien kokonaismyynnin odotetaan yltävän lähes 110 miljoonaan euroon. Summa on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna vuonna 2006.

Tutkimuksen mukaan joulukukkia aikoo ostaa 72 prosenttia kotitalouksista. Rahaa kukkiin käytetään keskimäärin 64 euroa ostavaa taloutta kohden.

Joulutähti ja hyasintti ovat edelleen lukumääräisesti suosituimmat joulukukat. Innokkain kirijä on kuitenkin ritarinkukka, joka on noussut jouluisesta lisukekukasta jo kolmannelle sijalle. Sitä myydään reilusti yli miljoona kappaletta.

Komeaa ritarinkukkaa on meillä vanhastaan totuttu kutsumaan hieman erheellisesti amaryllikseksi. Varsinainen aitoamaryllis, Amaryllis belladonna, on ritarinkukkaa pieni- ja hentokasvuisempi, eikä sitä useinkaan näe kukkivana kaupoissa.

Ritarinkukka tuo joulunviettoomme iloiset terveiset kaukaa Brasiliasta. Siellä siitä tunnetaan kymmeniä eri lajeja ja alalajeja, joista meillä koristekasvina käytetty jaloritarinkukka on jalostettu. Yli puolet kaikista maailman ritarinkukan sipuleista kasvaa Brasilian Holambran seudulla, noin 800 metrin korkeudella sijaitsevalla ylängöllä. Olosuhteet ovat ihanteelliset, sillä maa on multavaa hiekkaa, aurinko paistaa lähes joka päivä ja taivaalta tulee runsaasti vettä.

Ritarinkukan sipulit aloittavat matkansa Brasiliasta kohti Suomea viimeistään toukokuussa. Ne pakataan muovilaatikoihin ja siirretään suurissa konteissa valtamerilaivan uumeniin. Matkan aikana sipulikontin lämpötila ja ilmankosteus pidetään tarkasti suunnitelluissa arvoissa, sillä kukkiakseen kunnolla sipuli tarvitsee tietyt lämpö- ja kylmäkäsittelyt. Ne se saa luonnossakin vuodenaikojen vaihtelun seurauksena.

Laiva saapuu kolmen viikon merimatkan jälkeen Eurooppaan, Hampuriin. Sieltä ritarinkukan sipulit siirtyvät varastoihin Hollantiin. Suomeen sipulit tuodaan rekkakyydillä syys-lokakuussa, jolloin ne istutetaan ruukkuihin.

Ritarinkukkien viljely suomalaisilla kauppapuutarhoilla käynnistyy loka-marraskuussa. Kahdesta kolmeen viikkoa kasvihuoneen lämpöä herättää sipulin uudelleen vauhtiin ja pian ensimmäinen kukkavarsi työntyykin esiin. Joulu voi alkaa!

Ritarinkukka, kuten toinen suosittu sipulikukka hyasinttikin, tarvitsevat säännöllistä kastelua, jotta kukat jaksavat aueta. Veden liiallinen lorottelu ei kuitenkaan kannata, sillä silloin kukkavarret venyvät herkästi. Ruukun mullan tulisikin kastelujen välillä kuivahtaa pinnalta.

Varsinkin hyasintin kastelua ja pystyssä pysymistä helpottaa, jos kasvit istutetaan ruukkuineen tai ilman hieman suurempaan astiaan. Tilkkeeksi voi laittaa kukkamultaa tai sammalta.

Jos hyasintin tai ritarinkukan kukkavarret tarvitsevat tukea, tukikepin voi pistää suoraan sipulin läpi.

Meksikosta kotoisin oleva Joulutähti pitää valoisasta paikasta ja vierastaa vetoa.

Ulkona pakkassäässä kuljetetun joulutähtipaketin kannattaa antaa seistä puolisen tuntia avaamattomana huoneenlämmössä, jotta lämpötila kukan ympärillä ei muuttuisi liian rivakasti. Joulutähteä ei kannata sijoittaa tuuletusikkunan viereen tai vetoiselle ikkunalaudalle. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti ja aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä kukan juuristo on herkkä liialliselle kastelulle.

Maarit Kautto

 

18.12.2008 08:39

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva