Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tummat pilvet tulevaisuuden taivaalla

Kuva: Tummat pilvet tulevaisuuden taivaalla

Uutiset ovat jo nyt olleet tyrmääviä, mutta pahin ryminä on vasta edessä, enkä nyt tarkoita vuodenvaihteen ilotulitusraketteja. Maan johtavien ekonomistien mukaan vuodesta 2009 on tulossa synkin miesmuistiin ja tämän maksumieheksi tietysti joutuvat taas kerran duunarit. Miten pitkälle tässä täytyy oikein mennä, ennen kuin vuorineuvokset heräävät ajattelemaan?

Tuntuu aika uskomattomalta, että jopa hyvin menestyvät suuryhtiöt ovat aloittaneet paniikinomaisen irtisanomisten ja pakkolomautusten sarjan samaan aikaan, kun johtajat vetävät 100 000 euron kuukausituloja.

Mihin on kadonnut juhlapuheissa mainostettu yritysten yhteiskuntavastuu? Kemianliiton valtuusto ilmaisi asian mielestäni varsin osuvasti toteamalla, että yrityksille ja niiden omistajille on kertynyt vastuuta, koska korkeasuhdanteen aikana varsin monet yritykset keräsivät runsaita voittoja, joista oli jakaa avokätisesti runsaita osinkoja osakkeenomistajille.

On mielestäni aika irvokasta, että ”Big Lama” saapuu myös tänne kylmään pohjolaan juuri nyt, kun maata johdetaan kapitalistivetoisesti. Tässä se taas nähdään, miten porvariston takki eduskuntavaaleissa esille nostamistaan teemoista kääntyi: vielä vaalien alla myös Kokoomus ja Keskusta liputtivat kolmikantaiseen asioiden valmistelumallin puolesta, mutta kuinkas kävikään? Eipä sopimuskierroksella liioin porvariston tukea näkynyt.

Nytkin talouskriisin kynnyksellä palkansaajajärjestöt ovat tarjonneet hallitukselle lääkkeeksi kolmikantaista asioidenvalmistelumallia. Palkansaajajärjestöjen mielestä tällaisessa tilanteessa tarvittaisiin muun muassa aitoja toimenpiteitä työvoiman osaamisen vahvistamiseksi: varsin selkeä toimenpide, jolla eettisesti terveellä pohjalla oleva yritys voisi hillitä työttömyyden kasvua ja samalla varmistaa työvoiman saatavuuden tulevina vuosina.

Nyt olisi myös oikea aika kehittää tuotantotekniikoita ja näin toimien varmistaa yrityksen etulyöntiasema kilpailijoihinsa nähden olemalla hyvässä iskussa, kun palikat maailmalla on uudelleenjaettu.

Eettisesti terveellä pohjalla olevan yrityksen johto tosin olisi ymmärtänyt tämän jo vuosia sitten; pakkohan suhdanteiden jossain vaiheessa on kääntyä myös huonompaan suuntaan, mutta monikohan yritys on mahtanut kerätä koulutus- ja kehitysrahastoja, joilla taantuman yli päästään?

Kaikkihan sen ymmärtävät, että nyt tarvittaisiin merkittäviä panostuksia taloudellisen aktiviteetin lisäämiseksi. Esimerkiksi kuntien ja valtion rakennusinvestointien aikaistaminen ja niiden nopea käynnistäminen olisi nyt elintärkeää, mutta minkäs noille tomppeleille mahtaa?

Pikkusen täytyy kyllä nostaa hattua Rauman kaupungille, joka juuri päätti varsin mittavasta hankkeesta useiden Raumalla toimivien yritysten ja niiden toimintaa edistävän kehitysyksikön rakentamiseksi.

Suomessa olisi paljon korjattavaa, mutta korjausrakentamisen ja liikenneväylähankkeiden käynnistämisen sijaan porvarihallituksen käynnistämä Sata-komitea aikoo kyykyttää työttömiä oikein olan takaa leikkaamalla ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen kestoa kahdesta vuodesta vuoteen.

Haetaankohan tässäkin mallia Ruotsista, jossa sikäläinen porvarihallitus sai varsin lyhyessä ajassa aikaan pahaa jälkeä työmarkkinoilla?

Työttömyysetuuksien leikkaamisen lisäksi Ruotsin porvarihallitus muun muassa poisti ammattiliittojen jäsenmaksun verovähennysoikeuden. Se uskoi mokomalla keinolla työllisyyden paranevan! Ruotsin harjoittama porvarillinen politiikka on vain lisännyt tuloeroja. Lisäksi muutenkin heikommassa asemassa olevien asema on entisestään heikentynyt. Epäilen, että tämä on porvariston tietoinen valinta.

Tästähän päästäänkin luonnollisena aasinsiltana muistuttamaan mieliin, miten Suomi sosialidemokraattien johdolla ja työväestön tuella nostettiin nopeasti Esko Ahon porvarihallituksen aikana syntyneestä lamasta maailman kilpailukykyisemmäksi maaksi.

Ei liene vallan hukkaan heitetty väittämä, että kansa on taas valmis huutamaan sosialidemokraatteja avuksi. Voipa jopa olla, että Vanhasen tomppelihallitus ei istu enää kovinkaan monta kuukautta. Mikään ei nyt ole mahdotonta, sillä meitä on niin monta.
Haluan lopuksi toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulunaikaa! Heittäkäämme arkihuolemme ainakin pyhien ajaksi. Olkoon tuleva vuosi palkansaajille muutosturvallisempi!

Jari Mäki-Korte

18.12.2008 08:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva