Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nauhakaupunki voitti Ulvilassa äänin 18-17

Ensimmäinen erä: Uusi käsittely ehkä jo tammikuussa, yhdeksän demaria jätti eriävän mielipiteen.

 

Ulvilan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana ehkä odotetustikin äänin 18-17 hyväksyä neljän kunnan liitoksen ja uuden Ulvilan perustamisen yhdessä Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan kanssa vuoden 2011 alussa.

Parituntinen keskustelu osoitti kuitenkin sen, että kyseessä oli vasta käsittelyn ensimmäinen erä, sillä demarit ilmoittivat vievänsä asian uuden valtuuston käsittelyyn ehkä heti tammikuussa.

Nauhakaupungin muodostaminen jokilaaksoon Porin naapuriin on ollut neljästä kunnasta kipein pala Ulvilassa, missä poliittisista ryhmistä erityisesti sosialidemokraatit, johtavat virkamiehet sekä mielipidekyselyn mukaan myös asukkaiden enemmistö on vastustanut kuntaliitosta.

Vastakkaisella puolella on ollut Ulvilan osallistuminen Porin seudun sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoimintahankkeeseen, jolla nauhakaupungin kannattajat eivät ole viime kevään jälkeen lämmenneet.

Maanantain kokous Ulvilassa herätti suurta mielenkiintoa, ja kokousta oli seuraamassa arviolta toista sataa ulvilalaista. Ennen valtuuston kokousta kaupungintalon edessä oli pieni mielenosoitus nauhakaupunkia vastaan.

 Valtuutetuista vain sisäministeri Anne Holmlund (kok) lipesi päätöksenteosta, ja hänen tilallaan oli varavaltuutettu.
Yleisö sai todistaa värikästä keskustelua, jossa raamattukin otettiin avuksi, sekä lopuksi äänestystä, jossa nauhakaupungin kannattajat voittivat täpärästi äänin 18-17.

Päätöksen jälkeen oli selvää, että jatkoa seuraa. Yhdeksän sosialidemokraattia jätti eriävän mielipiteen.
Kaupungintalon käytävillä liikkui heti päätöksen jälkeen myös tieto, jonka mukaan liitoshanke olisi uudelleen esillä heti 12. tammikuuta, jolloin uusi valtuusto kokoontuu. Sen odotetaan kaatavan liitoshankkeen.

Ei ollut yllätys, että kaupunginjohtaja Arto Saarinen heti kokouksen aluksi sanoutui irti jokilaakson kuntaliitossopimuksesta ja uudesta Ulvilan kaupungista, joka ei hänen mielestään turvaa pitkällä aikavälillä ulvilalaisten palveluja.

Saarisen mukaan palvelut turvataan kattavasti vain Porin seudun yhteistyöllä. Kaupunginjohtaja on ollut samoilla linjoilla prosessin alusta asti.

Valtuutetuista keskustelun avasi sosialidemokraattien Ari Harju, joka ilmoitti demariryhmän vastustavan jokilaakson kuntaliitosta. Harju esitti, että kuntaliitosta koskeva loppuraportti merkitään tiedoksi, eikä valtuusto hyväksy liitossopimusta eikä esitä valtioneuvostolle uuden Ulvilan kaupungin perustamista, kuten kaupunginhallitus esitti.

Demarien Seppo Virtanen kannatti Harjua, ja toivoi nykyisen Ulvilan menevän mukaan Porin seudun sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen vuoden 2010 alussa.

Virtanen kiisti myös kaikenlaiset saunasopimukset, joiden tekemisestä ulvilalaisia ja porilaisia demareita on syytetty koskien Ulvilan ja Porin kuntaliitosta.

- Sellaisia sopimuksia ei ole, ja jos sellainen joskus tulee esille, siitä päättää Ulvilan valtuusto - ei Kokemäen tai Harjavallan, Virtanen anoi.

Raamatun otti avukseen Poria vastaan kristillisten Mario Heinilä, joka piti tunteikkaan puheenvuoron nauhakaupungin ja uuden Ulvilan puolesta. Hän näki Porin lähes ilmestyskirjan petona.

Kokoomuksen Kimmo Vepsä puolusti nauhakaupunkia, joka hänen mukaansa on mahdollisuus ulvilalaisille, toisin kuin Pori.
Ari Lehtonen (sd) huomautti, että nyt ollaan päättämässä nauhakaupungin muodostamisesta - ei Ulvilan liittymisestä Poriin.
Lehtonenhan teki jo keväällä aloitteen siitä, että käynnistetään liitosneuvottelut myös Porin kanssa, mutta kaupunginhallitus ei tähän lähtenyt. Jos myös Pori-selvitys olisi tehty, olisi nyt voitu Lehtosen mukaan vertailla kahta liitoshanketta.

Vasemmistoliiton Matti Saarinen arvosteli varsin suoraan kaupunginjohtaja Arto Saarista, jonka nauhakaupunkia vastustava kanta perustuu Matti Saarisen mielestä vääriin tietoihin esimerkiksi nauhakaupungin taloudellisista resursseita liitoksen jälkeen.

Samuli Jokinen (sd) ilmoitti jo keskustelun aikana, että jos nauhakaupunki voittaa valtuuston äänestyksessä, uusi valtuusto palaa asiaan tammi-helmikuussa ensi vuonna.

Omassa ryhmässään sosialidemokraateissa vähemmistöön jäänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Ruoho kummasteli, että keskustelussa on asetettu eri suunnat vastakkain.

- Ulvila tarvitsee jatkossakin yhteistyötä Porin kanssa, mutta tarvitsemme myös muita kuntia, Ruoho huomautti.

Jukka Vilponiemi

16.12.2008 09:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva