Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Ratkaisevat hetket

Kuva: Katsomosta: Ratkaisevat hetket

Suomalaisen maastohiihdon alkukaudesta on saatu melkoisen hyvä kuva, mutta vielä eivät kaikki panokset ole piipussa. Tosin jonkinlainen varmuus saadaan viikonvaihteen maailmancupin kisoissa Sveitsin Davosissa, jossa tähtäyksen kohteena ovat ainakin Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen ja Sami Jauhojärvi. Davos päättää maailmancupin alkukauden ja sen jälkeen alkaa sitten tehokuuri kohti Tour de Skitä, joka on hiihtäjille mittari ennen ensi vuoden puolella käytäviä MM-kisoja. Kausi on varsin kaksijakoinen, sillä kunnon ajoittaminen on vasta tarkkaa puuhaa. Tour de Ski on siinä mielessä ykkönen, että sen voittaneet hiihtäjät voivat valmistautua – taloudellisesti – luottavaisin mielin Liberecin maailmanmestaruuskisoihin. Sieltä kauteen tulee lisäbonusta.

Norjalaiset naishiihtäjät ovat esittäneet jo oman tanssinumeronsa lavalla, mutta miten tanssi sujuu kilpaladulla, onkin jo toinen juttu. Selvästi norjalaiset ovat nyt huolissaan suomalaisnaisten kovasta vauhdista ja mikäli tahti jatkuu Davosissa viikonvaihteessa, niin ties mitä vuonojen maassa vielä keksitään suomalaishiihtäjättärien pään menoksi.
Ensimmäinen ammus lähti jo, kun norjalaiset havaitsivat, että Aino-Kaisa Saarinen on hirmuiskussa ja oppinut hiihtämään kovaa myös luistelutyylillä. Norjalaiset löivät (viisaat?) päänsä yhteen, että Suomeen asti kalahti. He nimittäin huomasivat, että sekä Saarista että Kuitusta valmentaa Jarmo Riski. Hänellähän on yhä norjalaisten mukaan ammatinharjoittamiskielto päällä.
Eli jälleen nostatetaan jonkinlaista turskaverkkoa ilmaan. Kyllä he vielä jostain nurkasta kaivavat esiin valmentajan nimeltä Kari-Pekka Kyrö. Mutta, mutta, kuinka yksikään instanssi maailmassa pystyy langettamaan valmentajalle elinikäisen ammatinharjoittamiskiellon.
Sellainenhan on laiton!

Jatkotoimenpiteet tulevat
Mutta mikäli Tour de Ski menee vielä Norjan naisilta ikään kuin sivulatua, niin ei muuta kuin ilmoille huhuja siitä, että Norjassa on todettu tietyillä hiihtäjillä epätavallisia veriarvoja. Ei toki norjalaisilla, joilla kyllä vielä palaa omakin saunansa!
Tämä tiettyihin valmentajiin (esimerkiksi Riski) varjon heittäminen taitaa kuitenkin olla vasta ensimmäinen askel hiihtosodassa.
Tosi on, että jo pelkät veriarvojen manipulaatioepäilyt ovat vieneet mennessään tällä kaudella kovia saksalaisnimiä ja myös venäläisten otteissa on ailahtelevaisuutta.
Onkohan moni huomannut, että norjalaiset miehet eivät mene kovaa enää kuin sprinttikisoissa! Mitä sitten kun Kalle Lassila kepittää heidät siinäkin lajissa?
Katsotaan ensin mitä Davosissa tapahtuu, sillä Sami Jauhojärvi voi pistää jo luun kurkkuun monelle, vaikka onkin oppinut myös työn ja levon suhteen. Kukahan valmentaja sellaisen on hänelle opettanut?
Täytyy ilman muuta olla joku sellainen suomalainen, joka touhusi myös Lahden vuoden 2001 kisoissa! Eivät norjalaiset ja ruotsalaiset näytä nimittäin millään pääsevän irti noista vuosien takaisista asioista.
Miten he uskaltavat lainkaan nousta valtamerilaivaan, koska Titanic upposi lähes sata vuotta sitten?

Kärkipaikka pysyy
Espanjan La Molinassa käydään viikonvaihteessa sekä naisten suurpujottelun että pujottelun osakilpailut. Mikäli Tanja Poutiainen näidenkin kisojen jälkeen nousee – sekä lauantaina että sunnuntaina – palkintopallille, niin hän johtaa varmuudella maailmancupin kokonaiskisaa.
Ainoa mikä näiden kisojen seuraamisessa harmittaa on se, että taas Antti Haajanen toivottaa katsojat tervetulleiksi valkoiseen sirkukseen, äänessä itse Pelle Hermanni. Toki Eurosportilta saa saman palvelun suorana – ilman sirkushuveja. Eikä sillä kanavalla ole myöskään kommentaattorina lajin edustajaa (Henna Raita), jonka oma menestyminen oli kuin nuorallakävelyä.
Espanjan Molinassa kilpailevat naiset ja miesten vastaavat osakilpailut käydään Ranskan Val dÍseressä. Näissä lajeissa Sami Uotila onkin erittäin asiallinen kommentaattori, joka pystyy jo suorituksen aikana kertomaan tapahtumat. Nimittäin helppo se on maaliin tulon jälkeen sanoa, että pieleen meni, kun on ensin nähnyt millainen aika tauluun rävähti.
Joskus ihan maallikkokatsojakin näkee – näissä kohtuulyhyissä laskuissa – tilanteen missä meni pieleen. Mutta alppilajien maailmancupin kisoja ei sitten enää ennen tämän vuoden joulua nähdä, joten otetaan nyt kaikki nautinto irti mitä Poutiainen, Sanni Leinonen ja Marcus Sandell meille tarjoavat.

Varmasti kiva katsoa
Ampumahiihdon kärkikattaus nähdään Itävallan Hochfilzenistä ja sikäli niitä kannatta katsoa, että nähdään naisten takaa-ajo. Se lie nimensä perusteella jännää puuhaa? Suomalaisten olisi syytä tässä lajissa saada edes joku kilpailija maailmancupin pisteille.
Moni poika on tätä lajia harrastanut.
Televisiotarjonta ampumahiihdon maailmancupeista on kattava Suomeenkin, vaikka ei menestystä paljon odotella. Mutta Keski-Euroopassa ampumahiihto on laji, joka vetää katsojia kisapaikalle uskomattoman paljon. Toki yksi osasyy on siinä, että saksalaiset menestyvät hyvin sekä miesten että naisten kisoissa.
Pitää todeta, että myös norjalaiset ovat aina siellä kärkipäässä ja harmituksen määrä vain kasvaa kun ruotsalaisetkin sivakoivat sekä ampuvat suomalaisia paremmin.
Toivotaan edes yhtä suomalaista onnenkantamoista, onhan siinä kyse sprinteistä sekä takaa-ajosta. Niiden kai pitäisi olla meikäläisten leipälajeja, sillä olemmehan monessa asiassa maailman nopein kansa.
Tuon saa jokainen käsittää juuri niin kuin itse haluaa.
Silti käy hieman jopa sääliksi selostaja Pertti Tapolaa sekä kommentaattori Heikki Ikolaa, jotka parhaan kykynsä mukaan yrittävät etsiä ne valoisat suomalaishetket – yleensä muuten kuvaruudun ulkopuolelta, koska kuva seuraa niitä kärkihiihtäjiä.

Pitkiä siivuja odotellaan
Mäkikotkamme ovat Pragelatossa. Siellä voi odotella hyviä suomalaissiivuja, sillä aikoinani kovasti moitiskelemani Matti Hautamäki hyppää nyt tosissaan – siis molemmat kisahypyt. Ainakin tekee sen kauden tässä vaiheessa.
Kyllä käy Harri Ollilla erikoinen säkä. Vastoinkäymisiä riittää. Trondheimissa Olli ei päässyt mäkeen, koska joku ihmeellinen painoindeksi jäi 200 grammaa vajaaksi. Päävalmentaja Janne Väätäinen totesi, että indeksin täyttymiseen olisi riittänyt, mikäli Harri Olli olisi juonut ennen punnitusta vaikka lasillisen vettä.
Tällaisten nuorten urheilijoiden apuna on kyllä huoltojoukkoja, joiden pitäisi moinen asia ennen kisaa varmistaa, koska vaakoja kisapaikalla riittää. Juuri juomisen takia Harri Olli oli pannassa mäkimaajoukkueesta, joten sen juomispuolen olisivat muut voineet valvoa!
Silti Olli on kärkipäässä ja löytyy Janne Ahosen manttelinperijöitä useampia. Ville Larinto on kaveri, jolta voi odottaa edelleen kovia suorituksia. Tämän lajin selostukset hoitaa Jani Uotila ja kommentaattorina toimii Toni ”taakke” Nieminen.
Ainakin ovat innostuneita tehtävästään – kumpainenkin.

Pitänee valvoa
Joilla on mahdollisuus seurata MTV3 Maxia, ja mikäli raskaansarjan huippunyrkkeily kiinnostaa, niin huomenna (siis lauantaina) tasan puolen yön aikaan telkka auki kanavalta 13.
Ainakin ennakkotietojen mukaan luvassa kello 00.00 alkaa Boxing Night, jossa vastakkain ottelevat Vladimir Klitshko ja Hasim Rahman. Joten kellonajasta voisi päätellä, että Saksan Mannheimista tuleva lähetys olisi ihan suora titteliottelu?
Uinnin lyhyen radan EM-kilpailut käydään Kroatian Rijekassa ja ainakin Hanna-Maria Seppälä veti 100 metrin vapaan alkuerässä kovan ajan ja jatkaa kisaa. Muilla suomalaisuimareilla meni oma lajinsa aavistuksen liian hitaasti.
Monesti aavistuslähtö on liian nopea, mutta uinnissa aavistuksenkin jääminen maaliin tulossa pudottaa pois välieristä. Jopa oli älyttömästi pohdiskeltu – myönnetään!

Annettiinko liikaa eteen
Espoon Blues pelasi jääkiekon ECH-liigan ensimmäisen välieräottelun Sveitsissä Zürich Lionsia vastaan. Lions voitti 6-3 ja monasti Bluesin puolustajien sijoittuminen näytti siltä kuin olisi ollut jossain tutummassa ympäristössä katsomassa jääkiekkoa. Paras suomalainen, Ari Sulander, seisoi Zürichin maalilla ja espoolaiset jättivät neljän maalin aikana Bernd Brücklerin oman onnensa nojaan.
Voi olla, että tuosta vielä kotiottelussa noustaan maalierolla sveitsiläisten ohi, mutta kovia nämä Sveitsin varsin amerikkalaisilta kuulostavine nimineen olivat. Kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että Espoon Bluesin Ben Eaves joutuu jopa lopettamaan uransa polvivammojensa takia.
Ensimmäinen SM-liigassa maalin tehnyt molari on KalPan Mika Järvinen, 20, ja kiekkohistoriaa tehtiin 4. joulukuuta Raumalla. Antavana osapuolena oli Rauman Lukko, joten kyllä sekin kirjoihin ja kansiin tulee jäämään!
Mutta tuleeko huomenna se kolmastoista, nimittäin Porin Ässien peräkkäinen tämän kauden kotitappio. Pitää uskoa, ettei nyt sentään mikään puu kasva liian korkeaksi. Paha toki vastustaja on.
Porin Ässät pelaa kotiottelun Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan. Kerhon valmentaja on Raumaltakin tuttu Jukka Rautakorpi ja joukkue vahvasti kuuden sakissa. Joukkueessa on mukana myös Steve Kariya, joka on ennen eilisen kotiottelua Lukkoa vastaan tehnyt 12 maalia.
Silti huomenna kello 17 Ässät pelaa viimeisen ottelun ennen liigataukoa, joten nyt Marko Kivenmäki pistää putkiin vauhtia – eikö niin, kysyisi Bubi.
PoPa pelaa futsalin SM-sarjaa huomenna kello 15 urheilutalossa ja vastaan tulee GFT – viime kauden mestari.
Porin Kärpät pelaa Kaukisliigaa sunnuntaina kello 13 Isomäen jäähallissa ja vastassa on viime kauden yllättäjä – eli Enson Pallo Varkaudesta.
Eipä lisätä tarjontaa enää, koska jo nyt näyttää näissä urheilukuvioissa olevan ihan riittävästi tapahtumia, mutta aina kannattaa lähteä kannustamaan omaa suosikkijoukkuetta pelipaikalle.
Vierasotteluihin ei hevin taida ehtiä. Luvian Kiekon ringettejoukkue pelaa huomenna Raisiossa. Bandyliigassa Porin Narukerä pelaa huomenna Varkaudessa ja isäntäseura WP 35 antoi lähtöpassit kolmelle venäläispelaajalleen, jotka harrastivat alituista hölmöilyä sekä jäällä että sen ulkopuolella vapaa-ajallaan. Näin kauniisti asian ilmaisi seuran puheenjohtaja Pekka Koponen.

Jarmo Liuhala

12.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva