Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mäenpää esittää kolmevuotista työmarkkinaratkaisua

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää esittää kolmevuotista työmarkkinaratkaisua seuraavalle neuvottelukierroksella. Hänen mielestään nykyisessä tilanteessa olisi ollut tilaus tulopolitiikalle.

 

 - Mutta kun Elinkeinoelämän keskusliitto on sanonut tupoille ehdottomasti ei, niin ei sitten puhuta tupoista. Pitäisi kuitenkin luoda jotakin uutta, Mäenpää sanoi järjestönsä valtuustossa Kirkkonummella torstaina.
Mäenpään mielestä nykyisessä kriisitilanteessa ei kannata pohtia sopimusmalleja. Nyt tarvitaan pitkä, taloutta vakauttava sopimus.  Vasta poikkeusaikojen jälkeen voisi Mäenpään mielestä etsiä myös uusia sopimisen malleja.

 Mäenpään uudessa mallissa tulo- ja kustannuspoliittisen selvitystoimikunnan (ent. tuposeto) pitäisi arvioida kansantalouden tuottavuus ja inflaatio. Jos niistä löytyisi yhteisymmärrys, voitaisiin sopia myös palkankorotusvarasta.
 - Osa siitä voitaisiin määritellä kaikille palkansaajille taattavaan yleiskorotukseen. Se takaisi yhdessä vero- ja maksupolitiikan kanssa vähimmäisansiokehityksen. Loppu voitaisiin jakaa ala- tai yrityskohtaisesti tuottavuuden mukaan.
Mäenpään mielestä Suomi ei voi välttyä finanssikriisin seurauksilta. Syvenevä ja pitenevä kriisi näkyy jo irtisanomisten, lomautusten ja yt-neuvottelujen lisääntymisenä.
 - Talouskriisiä ei ole katsottu vielä loppuun. Poliitikkojen on reagoitava tilanteeseen yhtä nopeasti kuin ongelmat kasvavat, Mäenpää vaati.
 - Suomella on, millä reagoida. Meillä on vahva julkinen talous eikä valtiontalouden vartijoilla ole mitään syytä paniikkinappuloiden painamiseen.
 Talouden peruslinjan on Mäenpään mielestä oltava sellainen, että kotitalouksien ostovoimaa pidetään kaikin keinoin yllä ja työttömyyden repeäminen estetään kaikin keinoin.
 - Pitää varautua siihen, että kriisin vaikutukset ulottuvat vuoteen 2011 asti.

Hallituksen tuottavuusohjelman Mäenpää panisi vähintään jäihin. Sen taloudelliset perusteet eivät hänen mielestään ole totta matalasuhdanteessa.
 - Ohjelmaa on tarkistettava niin, että valtion ei omilla toimillaan vähennä työvoiman kysyntää, kun Suomea uhkaa talouskriisin takia jopa joukkotyöttömyys.
 Mäenpää oli huolissaan myös kuntien tulevasta taloustilanteesta. Hänen mukaansa verotulot hiipuvat talouskasvun pysähtyessä.
 - Kriisi koskettaa kuntia etenkin vuonna 2010. Säästölistat tullaan kaivamaan esille monissa kunnissa jo ensi keväänä.

Mika Peltonen/Up-uutispalvelu

12.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva