Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jatkuvassa muutoksessa

Kuva: Jatkuvassa muutoksessa

Suomalainen terveydenhuolto on viime vuosikymmenet ollut jatkuvassa muutoksessa. Muutoksen suuntakin on ollut vaihteleva, esim. Satakunnan sairaanhoitopiirissä vielä 1990-luvun alussa suunniteltiin uusien osastojen perustamista ja vuodepaikkojen lisäämistä.

Tämän päivän kehityssuunta on selkeä. Pyritään yhä suurempiin kokonaisuuksiin ja tehokkuuteen, jopa liukuhihnamaiseen toimintaan. Hoitoajat lyhenevät. Palveluja järjestetään kotiin. Avohoito lisääntyy ja vuodeosastoja voidaan vähentää ainakin erikoissairaanhoidossa.
Terveydenhuollon henkilöstö on totutettu tekemään työtään tässä muutoksessa. Henkilökunta on ollut joustavaa ja sopeutuvaista, vaikka ei aina ole tiennyt mitä tämäkin muutos tuo tullessaan. Jatkuvaan muutokseen ja mahdottomuuteen tehdä työnsä niin hyvin kuin on opetettu, ollaan selkeästi väsymässä ja jatkuva syyllistäminen budjettien ylittämisestä on huono keino motivoida henkilöstöä.
Nykyiset terveydenhuollon työntekijät ovat hyvin sitoutuneita hoitamiseen, mutta ovatko tulevaisuuden työntekijät yhtä sitoutuneita. Jo nyt on nähtävissä, että näin ei ole, vaan nuoret koulutetut hoitajat hakeutuvat muille aloille töihin. Niiden tahojen, jotka vaativat esim. laaturemonttia terveyskeskuksiin, on selkokielellä kerrottava mitä se tarkoittaa ihan konkreettisina asioina. Terveydenhuollossa ei uudella teknologialla voida poistaa inhimillisen panoksen merkitystä. Hoitaminen on tulevaisuudessakin ihmisen työtä ihmiselle.

Myllerrys terveydenhuollossa jatkuu, kolmen eri lain – kunta- ja palvelurakenneuudistusta toteuttava lain, terveydenhuoltolain ja tulossa olevan sosiaali- ja terveysalan hallintolain – sekamelska uhkaa muodostua melkoiseksi, uuvuttavaksi muutokseksi.
Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee terveydenhuoltolakia. Lakiehdotus on ollut lausuntokierroksella eri tahoilla. Laki tulisi antaa eduskunnalle keväällä 2009 ja se astuisi voimaan asteittain, ensimmäiset säännökset 2010 ja viimeiset säännökset 2013.
Terveydenhuoltolainsäädäntöä on uudistettava. Tarvitsemme suunnitelmallisen kokonaisuuden, jossa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito vahvistavat toisiaan ja yhteistyö sosiaalitoimen kanssa sujuu. Uudistuksen on erityisesti vahvistettava perusterveydenhuoltoa, väestön terveyden edistämistyötä ja ehkäiseviä palveluja.
Hyvää lakiluonnoksessa on se, että potilaan valinnanvapaus hoitopaikan suhteen lisääntyy. Erikoislääkäripalveluja tulee perusterveydenhuoltoon, lähemmäs kuntalaista. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyövelvoitetta vahvistetaan. Yliopistosairaanhoitopiirit vahvistuvat erikoissairaanhoidossa. Yhteiset potilasrekisterit saadaan maakuntiin. Ensihoitoa ja päivystystoimintaa koordinoidaan entistä vahvemmin.
Elämme siis tulevaisuudessakin muutoksessa pyrimme parempaan, mutta aivan valmiiksi terveydenhuollon palvelujärjestelmä ei varmaan tule koskaan. Sellaiseen järjestelmään, jossa asiakas tai potilas vain marssisi sisään ja saisi vaatimansa hoidon ja palvelun, ei millään maalla ole varaa. Terveydenhuollossa tulee aina olemaan ajanvarausta ja tietyn tasoista jonottamista ja odottamista.

Porissa olemme myös suuren uudistuksen edessä. Perusturva alkaa toimia vuoden 2009 alusta. Yhdistyvässä perusturvassa on yli 2500 työntekijää ja menot ovat yli 240 miljoonaa. Erilaisia suoritteita on yli 1.2 miljoonaa. Uudistusta on viety eteenpäin suurella kiireellä, tavoitteena on järkiperäistää toimintaa ja poistaa päällekkäisyyksiä. Pitkänaikavälin tavoitteena on loiventaa kustannusten nousutasoa. Uudistus on valmis vasta useiden vuosien jälkeen, jos on uskominen muiden samankokoisten kaupunkien kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämisestä.
Alkuvaiheessa asiakkaat ja potilaat hoidetaan kuten tähänkin asti, jatkossa palvelujen tulee parantua ja toiminnan tulla virtaviivaisemmaksi.
Vaikka olemme jatkuvassa muutoksessa, ne arvot, johon terveydenhuollon työntekijät perustavat toimintansa, ovat pysyviä. Näitä arvoja ovat muun muassa vastuullisuus, luotettavuus, inhimillisyys, palveluhenkisyys, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus. Toivotan kaikille lukijoille Rauhallista Joulua ja Turvallista Uutta Vuotta.

Rauno Vesivalo

12.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva