Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kankaanpään talousarvio niukasti plussalle

Kuva: Kankaanpään talousarvio niukasti plussalle

Ensi syksynä Kankaanpäässä lakkautettava Narvin koulu voisi kaupunginjohtaja Paavo Karttusen mielestä sopia päiväkotikäyttöön. Päivähoitotilanne on yksi tärkeimmistä ensi vuoden aikana ratkaisuja vaativista asioista, sillä tälläkin hetkellä jonossa on noin 40 lasta.

Kuva: Menossa olevan jätevedenpuhdistamon saneerauksen loppuun saattaminen on ensi vuoden suurin investointi.

- Koulurakennus on ihan hyvässä kunnossa ja tiloista saataisiin kohtuullisen pienillä muutoksilla päiväkotikäyttöön sopivat. Koulu tosin sijaitsee hiukan syrjässä, joten vanhempien keskuudessa on kahta eri mielipidettä se sopivuudesta päiväkodiksi.
Karttusen mukaan Narvin koulu olisi ratkaisu päivähoitojonojen akuuttiin tilanteeseen, jolloin uuden päiväkodin rakentaminen voisi olla ajankohtaista vuosina 2011-2012. Jos Narvin koulua ei muuteta päiväkodiksi, on harkittava uuden päiväkodin rakentamisaikataulun aikaistamista.
Päivähoidon kulut ovat Kankaanpään ensi vuoden talousarviossa reilun viiden miljoonan euron kokonaisuus. Suurimman osuuden budjetista nielee perusturva, jonka palveluiden tuottamiseen on varattu noin 30 miljoonaa euroa. Tämä on noin 55 prosenttia kaupungin käyttötaloudesta.
Perusturvan varoista noin 18,4 miljoonaa euroa menee uudelta PoSalta tilattaviin palveluihin. Kaupungilta siirtyy liikelaitoskuntayhtymän palvelukseen noin sata henkeä. Erikoissairaanhoidon osuus on 11 miljoonaa euroa.
- PoSan toiminnan käynnistämisvaiheessa tilaajien ja tuottajan budjetointiin sisältyy siinä määrin epävarmuustekijöitä, että talousarviota joudutaan todennäköisesti ensi vuoden aikana tarkentamaan.
- PoSan toiminnan käynnistäminen ja sille asetettujen taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen ovat iso tehtävä toimivalle johdolle, Karttunen arvioi. PoSan uudeksi perusturvajohtajaksi on valittu Siikaisten kunnanjohtaja Esa Hakala.

Kunnallisveroprosentti nousee Kankaanpäässä ensi vuonna 0,75 prosenttiyksiköllä ollen 19,75. Karttunen luonnehtii talousarviota alijäämäkierteen katkaisubudjetiksi.
- Kaupunginhallitus asetti talousarvion valmistelun tavoitteeksi sen, että tilikauden tulos ei saa olla alijäämäinen. Tämä budjetti onkin sitten mikroskooppisen ylijäämäinen, eli tuloksen arvioidaan jäävän plussan puolelle noin 135 000 euroa.
Lautakuntien esityksiä on budjetissa karsittu noin 1,7 miljoonalla eurolla. Lopulliset päätökset karsimisten kohdentamisista tehdään käyttösuunnitelmissa, jotka tulevat kaupunginhallituksen ja mahdollisesti valtuuston käsittelyyn alkuvuodesta. Keskustelun alle nousevat jälleen todennäköisesti kulttuuritoimi, koulutoimi ja musiikkiopiston toiminta.
Henkilöstön irtisanomisia ei ensi vuoteen sisälly. Tänä vuonna kaupunki irtisanoo seitsemän ihmistä. Lisäksi jätetään uusimatta viiden määräaikaisen työsopimukset. Valtuuston viime syksynä hyväksymä tasapainottamispaketti sisältää myös joitakin eläköitymisiä. Musiikkiopistolla yt-neuvottelut ovat vielä kesken ja siellä tähdätään yhden henkilön vähennykseen.

Kankaanpää investoi ensi vuonna 3,3 miljoonalla eurolla. Suurimpana jo aloitettujen investointien joukossa on jätevesipuhdistamon saneeraus. Koulukeskuksen/kirjaston peruskorjauksen suunnittelu on käynnistetty ja hankkeeseen on varattu ensi vuodelle miljoona euroa. Saneerauksen kokonaiskustannukset selviävät suunnittelun edetessä.
- Hankkeesta on tulossa useampivuotinen. Haemme kohteeseen myös valtionrahoitusta ns. homekoulujen elvytyspaketista, Karttunen kiteyttää.
Pitkämäen kunnallistekniikan rakentamiseen varataan noin 320 000 euroa, mutta rakentaminen tapahtuu kysynnän mukaan. Metallikylän yritysalueelta rakennetaan uusi tieyhteys valtatie 23:lle noin 305 000 eurolla. Metsärinteen jätevesihuollon parantamiseen varataan 180 000 euroa.
Tulorahoituksen riittämättömyyden vuoksi Kankaanpää joutuu rahoittamaan osan investoinneista velalla. Pitkäaikaista lainaa lyhennetään 2,9 miljoonalla eurolla ja uutta lainaa otetaan 3,9 miljoonaa euroa. Kaupungin lainamäärä lisääntyy miljoonalla ollen vuoden lopussa 20,8 miljoonaa euroa, eli 1 690 euroa/asukas.
Maarit Kautto

11.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva