Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puuteollisuuden tilanne Satakunnassa muuta maata valoisampi

Kuva: Puuteollisuuden tilanne Satakunnassa muuta maata valoisampi

Puuteollisuuden työntekijöiden työttömyys on lähtenyt syksyn aikana monen muun lailla nopeaan kasvuun. Työntekijöitä edustavassa SAK:laisessa Puu- ja erityisalojen liitossa pelätään alan työttömyyden nousevan talvikauden aikana 18-22 prosentin tietämille, pahimmassa tapauksessa ylikin tuon haarukan. Satakunnassa tilanne on kuitenkin muuta maata hieman valoisampi johtuen puusepänteollisuuden vähäisestä määrästä.

Kuva: Puheenjohtaja Kalevi Vanhala ja aluetoimitsija Markku Rauta katselivat eilen synkkinä käppyrää, joka osoittaa liiton jäsenten työllisyyden heikkenevän nopeasti.

- Meidän jäsenistömme toimialat, esimerkiksi ovia ja ikkunoita valmistava puutuoteteollisuus, ovat pääosin riippuvaisia rakennusalan tilanteesta, ja nythän rakennustuotanto on pysähtymässä lähes kokonaan, murehti keskiviikkona Porissa vieraillut Puuliiton puheenjohtaja Kalevi Vanhala (sd).
Liiton teollisuusaloilleen osoittaman luottamusmieskyselyn tulokset marraskuulta osoittavat, että lähinnä sahoilta ja puusepänteollisuudesta lomautettaisiin talven kuluessa toistaiseksi noin 2 000 ja määräajaksi noin 4 000 työntekijää. Irtisanottavia olisi noin 600
- Vastaajat arvioivat lisäksi, että seuraavan vuoden kuluessa noin kolme neljäsosaa alan työpaikoista olisi yt-neuvottelujen uhan piirissä, Vanhala kertoi.
Hänen mukaansa puuteollisuudessa on totuttu työllisyydessä aaltoliikkeeseen, mutta näin nopeasti ja dramaattisesti tilanne ei ole heikentynyt koskaan aiemmin. Kaikki on tapahtunut oikeastaan syksyn aikana viennin ja rakennustoiminnan pysähdyttyä.

Heikoin alan tilanne on Kuopion piirissä sekä Turun seudulla. Sen sijaan Satakunnassa uskotaan toistaiseksi selvittävän vähemmillä vaurioilla.
Aluetoimitsija Markku Raudan mukaan maakunnan muuta maata parempi tilanne johtuu ensisijaisesti puusepänteollisuuden vähäisyydestä alueella.
Satakunnan suurimmista sahoista Luvian saha käy yt-neuvotteluja, Seikun sahalla Porissa on jo ollut lomautuksia, mutta esimerkiksi Merikarvialla työt näyttäisivät jatkuvan.

Kalevi Vanhala patisti keskiviikkona maan hallitusta ripeisiin ja riittävään laajoihin elvytystoimiin.
- Puhe enintään 100 miljoonan euron elvytyspaketista ensi vuoden helmikuussa tuntuu varsin vaatimattomalle. Myös elvytysruiskeen aikaistaminen on toivottavaa, sillä merkit viittaavat siihen, että työttömyys kasvaa selvästi nopeammin kuin viralliset luvut osoittavat.
Hallituksen pitää hänen mukaansa nyt kääntää hidas taantumaan reagointi nopeaksi ja tehokkaaksi suurtyöttömyyden torjuvaksi toiminnaksi.
Esimerkiksi Puuliiton hallitus totesi elvyttämisen ajankohtaiseksi jo viime elokuun lopussa kommentoidessaan Vanhasen hallituksen budjettiesitystä.
Jukka Vilponiemi

 

Vanhala jatkanee Puuliiton johdossa liittofuusioon asti

Puu- ja erityisalojen liittoa yli kymmenen vuotta johtanut Kalevi Vanhala (sd) jatkanee liiton puheenjohtajana siihen saakka, jos tai kun SAK:n teollisuusliittojen fuusio eli TEAM-hanke toteutuu noin vuoden kuluttua.
- Mutta mikäli liittofuusio näyttäisi kariutuvan Metalliliiton ja Kemian liiton jäsenäänestyksissä helmikuussa, jätän paikkani toukokuun edustajakokouksessa ja jään eläkkeelle, kertoi sanoo Vanhala.
Puuliitossa valmistellaan parhaillaan liiton edustajakokousta - joka on samalla liiton 110-vuotisjuhla - kahdella mallilla; joko TEAM toteutuu tai ei.
Jos TEAM näyttää toteutuvan, Vanhala on liittonsa demariryhmän pyynnöstä lupautunut jatkamaan suurliiton perustamiseen saakka. Jos hanke on kariutumassa ja Puuliitto jatkaa toimintaansa, liitolle valitaan ensi toukokuussa uusi puheenjohtaja.
Kalevi Vanhala täytti kesällä 60 vuotta, joka on liittojohtajien eläkeikä.
Liittofuusion valmistelu etenee pienellä viiveellä johtuen siitä, että Sähköliitto oli syksyllä hetken aikaa irtaantuneena hankkeesta, mutta marraskuussa se palasi muiden liittojen ruotuun.
- Ilman Metallia ja Kemiaa ei hanke toteudu, mutta on todennäköistä, että ne jäsenäänestyksissään hyväksyvät fuusion. Siinä tapauksessa hanke on valmis päätettäväksi touko-kesäkuussa, ja liiton perustava kokous olisi ensi vuoden marras-joulukuussa, Vanhala laskee.
Puuliiton jäsenistö on liittofuusion takana.

11.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva