Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valta ja vastuu

Kuva: Valta ja vastuu

Aluksi on aivan pakko kirjoittaa muutama ajatus viime viikonvaihteesta, jolloin vietimme Suomen itsenäisyyden päivää. Koska itse arvostan kaikenlaisia vanhoja perinteitä, niin juuri itsenäisyyspäivän perinteet ovat yksi tärkeimmistä, joita haluan ehdottomasti vaalia perhepiirissämme.

Jälleen viime lauantai-iltana pysähdyin tarkemmin pohtimaan Suomemme itsenäisyyttä.
Mitä meille globaalissa maailmassa todella merkitsee oman maamme itsenäisyys? Tänä päivänä, kun erilaiset yhteiskunnalliset tilanteet ja tapahtumat eri puolilla maapalloa vaikuttavat kaikkien maiden ihmisten, niin myös meidän suomalaisten elämään.
Mielestäni juuri globalisoitumisen ja kansainvälistymisen rinnalla korostuu entisestään maamme itsenäisyyden merkitys. Kun olemme kiinteä osa Eurooppaa ja maailmaa koemme oman suomalaisuutemme perin vahvana. Haluamme olla ylpeitä ja kiitollisia oman maamme itsenäisyydestä.
Muistammeko tarpeeksi kiittää kotimaastamme ja sen vapaudesta? Meidän jokaisen tulisi oppia näkemään oma paikkamme ja vastuumme tässä sukupolvien ketjussa. Meidän pitää nähdä ja ymmärtää myös omaan vapauteemme liittyvä vastuu.
Sanotaan, että valta lisää vastuuta. Palaan vielä jokin aika sitten käytyihin kuntavaaleihin.

Pohdimme eräänä iltana suuren joukon kanssa sitä, miksi meille demareille kävi käydyissä kuntavaaleissa niin kuin kävi?
Väistämättä mieleen nousivat nuoret äänestäjät. On mielenkiintoista ja tärkeätä miettiä nuorten kiinnostusta tai oikeammin kiinnostumattomuutta politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin. Aihe oli usein esillä myös vaalien aikaan.
Monessa eri yhteydessä todettiin, etteivät nuoria kiinnosta yhteiskunnalliset asiat. Monia erilaisia syitäkin on vuosien aikaan heitelty ilmaan. Siitä huolimatta mitään muutosta ei ole kuitenkaan tapahtunut.
Voisiko se johtua siitä, että kukaan ei oikeastaan ole tosissaan yrittänytkään lähestyä nuoria? Vai pitäisikö nuorten itse tajuta, että heidänkin tulee ottaa vastuu yhteiskunnan asioista? Mutta miten nuoret voivat ymmärtää, jos heille ei kukaan kerro, miksi pitäisi osallistua, ja mitä hyötyä heille siitä olisi? Ihminenhän hakee aina asioista jotakin hyötyä.

Joissakin yhteyksissä on tullut myös esille koulun kasvatusvastuu tässä asiassa. Pitäisikö kouluissa opettaa oppiainekokonaisuuksia, joissa opetettaisiin, miten tai miksi nuorten tulisi panostaa enemmän yhteiskunnallisiin asioihin.
Olisiko meillä edes realistisia mahdollisuuksia tällaisten oppiaineiden lisäämiseen, kun liikunnan lisääminenkään ei kovin helppoa ollut? Toisaalta taas voidaan pohtia kodin merkitystä. Ovatko sellaiset nuoret kiinnostuneempia yhteiskunnallisista asioista, joiden kodeissa näitä asioita pohditaan? Toisaalta taas, pitäisikö kodeissa enemmän edes puhua yhteiskunnallisten asioiden merkityksestä?
Kun sitten tutkitaan aikoja taaksepäin, voidaan todeta, että eipä nykynuorten kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan ole merkittävästi muuttunut.
Nuorten tulisi ymmärtää, että heistä kaikesta huolimatta tulee joskus päätöksentekijöitä eli he joutuvat väistämättä ottamaan vastuunsa yhteiskunnan toimivuudesta jossakin vaiheessa elämäänsä.

Päätöksenteossa on ongelmana, että pitkään mukana olleet hyvin kitsaasti luovuttavat paikkojaan nuoremmille ja uusille päätöksentekijöille. Miltei joka puolueessa kyllä keskustellaan siitä, että nuorille ja uusille pitää antaa tilaa, mutta se jää vain keskustelun tasolle.
Onhan se sanomattakin selvää, että kokemuksella on merkitystä, mutta voidaan kysyä miten nuoret tai uudet päättäjät sitten saavat kokemusta jos heitä ei valita juuri mihinkään?
Olen myös sitä mieltä, että meidän sosiaalidemokraattien pitäisi edelleen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti miettiä omaa tulevaa vaaliohjelmaamme.
Tapoja on monenlaisia, kunhan löytyy yhteistä halua ja uskallusta. En kuitenkaan pitäisi välttämättä hyvänä sitä, että politiikkaa viedään lasten leikkikentille, kuten kokoomus teki viime syksynä Toivon talkoiden merkeissä.
Lopuksi olisi vielä ”mehukasta” miettiä, onko politiikalla niin huono maine, etteivät uudet ja nuoret uskalla lähteä mukaan? Jos on, niin kuka sitä sitten ruokkii, politiikantekijätkö vai media? Ja taas toisaalta vierottaako se nuoria ja uusia pois politiikasta?
On kuitenkin selvää, että vuoden 2012 vaalityötä, jossa myös nuoret huomioidaan paremmin, tulee alkaa tehdä jo tänään!

Sonja Myllykoski

11.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva