Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Noormarkun kunnan viimeisessä budjetissa satsataan lapsiperheisiin

Kuva: Noormarkun kunnan viimeisessä budjetissa satsataan lapsiperheisiin

Noormarkku P Noormarkun kunnan itsenäisen historian viimeisessä talousarviossa satsataan erityisesti lapsiperheisiin. Perheisiin panostetaan rakentamalla uusi päiväkoti Söörmarkkuun, jatkamalla koululaisten iltapäivähoidon järjestämistä kunnan omana toimintana, vakinaistamalla vuorohoidon henkilökuntaa ja suuntaamalla kotipalvelutoiminnan voimavaroja nykyistä enemmän perhetyöhön.

Kuva: Söörmarkun uusi päiväkoti nousee aivan kouluun kiinni. Ensi elokuussa aloittavan päiväkodin rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Uuteen, elokuun alussa toimintansa aloittavaan Söörmarkun päiväkotiin tulee 66 hoitopaikkaa. Päiväkotiin palkataan kuusi uutta lastentarhanopettajaa ja kuusi lähihoitajaa. Piilitien päiväkotiin, jonne lasten vuorohoito on keskitetty, palkataan vakinaisiksi yksi lastentarhanopettaja ja yksi lähihoitaja.
- Noormarkussa on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehitetty voimakkaasti ikäihmisten avohuoltoa ja kotipalvelua. Ikäihmisten palvelut eivät katoa minnekään, vaikka nyt keskitytäänkin lapsiperheisiin, sosiaalijohtaja Anita Mattila vakuuttaa.
Paljon keskustelua herättänyt ikäihmisten päivätoimintakeskuksen kohtalo on budjetissa turvattu ainakin ensi vuodeksi, eli tämä palvelu säilyy nykyisenlaisena.
Kotipalveluun ja vanhustenhuoltoon palkataan vakituiseksi yksi lähihoitaja lisää. Hänen työpanoksensa keskitetään erityisesti sijaisuuksien hoitamiseen.
- Tällainen sijaispankki helpottaa kotipalvelun toimintaa merkittävästi, sillä viime vuosina sijaisten saaminen on koko ajan vaikeutunut, Anita Mattila kiteyttää.
Kotihoitopalveluja tullaan tarjoamaan asiakkaille lisäksi nykyistä pidempään vuorokauden aikana, eli myöhempään illalla ja aikaisemmin aamulla.

Ensi vuoden budjetti sisältää myös Lassilan ja Harjakankaan koulujen lakkauttamisen ja oppilaiden siirtymisen Noormarkun yhtenäiskouluun.
Uuden päiväkodin myötä ryhmäperhepäivähoitoa supistetaan ja elokuun alusta lähtien toimii vakituisesti kaksi ryhmistä. Jäljelle jäävät ryhmikset toimivat kunnan omistamassa rivitalossa Finpyyn koulun vieressä.
Kaikki päiväkodit siirtyvät elokuusta lähtien uuden ruokapalvelukeskuksen piiriin. Koululaisten iltapäivätoimintaa jatketaan keväällä Söörmarkun koululla ja syksyllä 2009 toiminta saattaa laajeta kolmelle koululle.
Budjetissa on varattu 15 000 euroa työhyvinvoinnin kehittämiseen. Varoja suunnataan niin kuntajohdon, esimiesten kuin koko henkilöstönkin työhyvinvointiin kuntaliitoksen mukanaan tuomien muutosten alla.
Positiivisia asioita budjetissa ovat myös Palstakallion ja Kartanonkujan välille rakennettava kevyenliikenteen väylä, Piilitien päiväkodin maalaus ja keskustan urheilukentän uimarannan turvallisuuden ja palvelutason parantaminen.
Kaavoituksessa ja tonttien markkinoinnissa Noormarkku tekee jo ensi vuonna yhteistyötä Porin kanssa. Tarkoituksena on muun muassa Mäntylä VI -alueen asemakaavan loppuunsaattaminen ja rautatieaseman alueen asemakaavan muutos.

Vs. kunnanjohtaja Ilmo Marttilan mukaan Noormarkun ensi vuoden talousarvion laadintaan on tulevasta kuntaliitoksesta huolimatta paneuduttu yhtä totisesti kuin aikaisemminkin. Talousarvio perustuu nykyiseen 19,5 tuloveroprosenttiin ja kiinteistöverotkin säilyvät ennallaan.
Hallintokuntien esityksistä on budjetissa höylätty pois noin 0,6 miljoonaa euroa ja kulut on pystytty pitämään kohtalaisen hyvin hallinnassa. Kasvua kuluissa on noin 3,9 prosenttia.
Investoinnit Noormarkku joutuu tekemään velkarahalla. Velkaa otetaan myös vanhojen lainojen maksamiseen. Velkataakka kuntalaista kohti kasvaa ensi vuonna noin 400 eurolla ollen noin 2 240 euroa/asukas.
Vuoden 2010 alussa Poriin liittyvä Noormarkku jatkaa vyön kiristyksestä huolimatta alijäämäisten budjettiensa sarjaa. Alijäämää arvioidaan jäävän viivan alle ensi vuoden lopussa noin 270 000 euroa.
- Tämän jälkeen Noormarkun alijäämän kokonaismäärä lähentelee jo neljää miljoonaa euroa ja alkaa olla kriisikunnan tasolla, Marttila summaa.
Maarit Kautto


Noormarkun budjetti numeroina
l- Tuloveroprosentti 19,5
- Verotulot yhteensä 17,91 miljoonaa euroa
- Valtionosuudet noin 8,22 miljoonaa euroa
- Toimintatuotot noin 4,6 miljoonaa euroa
- Toimintakulut yhteensä noin 29,6 miljoonaa euroa
- Investoinnit noin 2,51 miljoonaa euroa
- Vuosikate 0,57 miljoonaa euroa
- Taloudellinen tulos suunnitelmapoistojen vähentämisen jälkeen noin 0,27 miljoonaa euroa alijäämäinen

 

9.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva