Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porille budjetti viidessä tunnissa

Viiden tunnin urakka tarvittiin, että Porin kaupunginvaltuusto sai maanantaina käsiteltyä kaupungin vuoden 2009 budjetin. Vaikka keskustelu oli vilkasta, eivät eteen tulleet seitsemän äänestystä johtaneet muutoksiin, vaan 615 miljoonan euron paketti hyväksyttiin kaupunginhallituksen esittämässä muodossa.

 

Ryhmistä sosialidemokraatit ja kokoomus olivat valmiit hyväksymään budjetin muutoksitta, joskin demarit jättivät muutaman ponnen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Demarit mm. esittivät, että koulupsykologin palvelut ulotetaan myös ammatilliseen koulutukseen.
Sen sijaan vasemmistoliitto, keskusta ja vihreät halusivat budjettiin muutoksia, mutta niiden esitykset hävisivät kuudessa äänestyksessä.
Vasemmistoliitto 900 000 euron lisäystä vammaispalveluiden määrärahoihin, mutta esitys kaatui äänin 44-13. Keskusta olisi tyytynyt 60 000 euron lisäykseen samaan tarkoitukseen, mutta tämäkin esitys kaatui äänin 37-19.
Keskusta esitti myös 180 000 euron lisärahaa terveydenhuollon hoitohenkilöstön lisäykseen. Esitys kaatui äänin 46-8.
Vihreät esittivät 80 000 euron poistoa aikuiskoulutuskeskuksen säätiön määrärahoista, mutta esitys meni nurin äänin 44-11.
Vasemmistoliitto esitti myös 350 000 euron lisäystä joukkoliikenteeseen ja 300 000 koulurakentamiseen, mutta myös nämä esitykset hylättiin äänestyksissä.
Ennen varsinaista budjettikäsittelyä valtuusto äänesti luottamushenkilöiden palkkioiden korottamisesta. Pienryhmät esittivät, että palkkiot pidetään ennallaan, mutta esitys kaatui äänin 47-8. Palkkiot nousevat keskimäärin noin 10 prosenttia ensi vuoden alussa. Jukka Vilponiemi

  

Elvytysbudjetti jakoi mielipiteet Porissa

Erot: Demarit näkivät tarpeen budjetin avaamiseen, kokoomus suunnittelee jo rakenteellisia uudistuksia

Elvytysbudjetiksi nimetty Porin kaupungin ensi vuoden talousarvio jakoi maanantaina valtuustoryhmien mielipiteet, vaikka yli 600 miljoonan euron paketti hyväksyttiinkin varsin helposti kaupunginhallituksen esittämässä muodossa.
Eilinen valtuustokäsittely paljasti entistä selvemmin kunnallisvaalien jälkeen ja osin aikaisemminkin syntyneet rintamalinjat.
Perinteisesti Porin budjetteja puolustaneet sosialidemokraatit arvostelivat budjetin sisältämää velkaelvytystä voimakkaasti, vaikka ryhmä olikin valmis hyväksymän paketin sellaisenaan. Demarit kokivat olevansa tavallaan selkä seinää vasten taantuman sekä kokoomuksen ja vasemmistoliiton muodostaman enemmistön edessä,
Sekä demarien ryhmäjohtaja Esa J. Wahlman että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Elo (sd) epäilivät, että huteralle yli 7 miljoonan euron lisävelalle rakennettu budjetti joudutaan ensi vuonna avaamaan uudelleen, ja silloin joudutaan heikkenevän taloustilanteen takia ottamaan jälleen lisää velkaa.

Sosialidemokraatithan jäivät budjetin valmistelussa kaupunginhallituksessa vähemmistöön, kun kokoomus ja vasemmistoliitto halusivat säästöjen sijaan korottaa kaupunkilaisilta perittävää tuloveroprosenttia sekä ottaa lisävelkaa.
Demarit olisivat mieluummin karsineet investointeja, pitäneet kulut kurissa ja taksankorotukset maltillisina.
Vielä keväällä ryhmät sopivatkin budjettikehysten yhteydessä, ettei lisävelkaa oteta ja veroja koroteta, ja investoinnitkin pidetään matalalla 28 miljoonan euron tasolla.
- Mutta syksyllä nämä puheet ovat heittäneet häränpyllyä, ja nyt velkaa ollaan lisäämässä 7,6 miljoonaa euroa ja veronkorotus on 0,25 prosenttia ja investoinnit yli 32 miljoonaa,  huomautti Wahlman.
Kun kokoomus on perinteisesti perännyt säästöjä, ihmetteli Mikko Elo nyt, missä olivat kokoomuksen säästöhalut syksyn neuvottelupöydässä.
Keskusta oli demarien kanssa pitkälle samoilla linjoilla, joskin Oiva Kaltiokumpu piti veronkorotusta hyvänä asiana.

Kokoomuksen eilisissä puheissa kuuluivat Porin tulevan porvarienemmistön painotukset ja linjaukset. Ryhmäpuheenvuorossaan Antti Kokkila piti linjapuheen todeten, etteivät Porin rahat enää riitä vuonna 2010 kaikkien palvelujen tuottamiseen. Siksi kulurakenteita on hänen mukaansa muutettava erityisesti perusturvassa.
Kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok) sanoi, että toimiin on ryhdyttävä jo ensi helmikuussa.
Kokoomuksen apupuolueena joidenkin mielestä viime ajat toiminut vasemmistoliitto epäili myös, että tuskaa on edessä. Juha Sandberg ja Aki Nummelin jälkiviisastelivat, että veroprosenttia olisi pitänyt nostaa neljänneksen sijasta puoli prosenttia, kuten ryhmä kh-käsittelyssä esitti. Pekka Träskelin kylläkin uskoi, että nyt hyväksytty budjetti pitää.
Jukka Vilponiemi

 

9.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva