Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Katsomosta: Oikein saneerattu

Kuva: Katsomosta: Oikein saneerattu

Viikonvaihteen suomalaisten jopa huikeaksi laskettava menestys eri hiihdon maailmancupeissa osoitti sen, että Hiihtoliitossa on saneerattu oikein. Siellä kun – erona muuhun liiketoimintaan – lähdettiinkin saneeraamaan sieltä terävästä päästä ja annettiin sittenkin täysi työrauha niille, jotka sen todellisen ruohonjuuritason tuottavan työn tekevät. Ajatusmallia voisi erittäin hyvin soveltaa myös niihin yhtiöihin, jotka saneeraavat väkeään kilometritehtaalle sieltä tekijäpuolelta. Ellei firmalla ole tilauksia, niin vikahan on johdossa, eikä siellä duunariosastolla. Kyllä tuotetta tehdään, mutta sen menekki onkin sitten niiden harteilla, jotka saivat esittäytyä Linnan kutsuilla. Ja voi että, kuinka Tanja taas sädehti, vaan mikä lie hänen viimeisin oma eduskunta-aloitteensa?

Mutta kai ovat juhlansa ansainneet tälläkin tavalla.
Hiihtoliiton esimerkissä on ehkä jonkinlainen siemen siihen, mistä päästä sitä väkeä pitää vähentää! Ihan varma en ole siitä, milloin viimeksi suomalainen talviurheilu olisi menestynyt yhtä hyvin kuin männä viikonloppuna. Kaiken lisäksi muille ei paljon jätetty, eikä ollut tarpeenkaan. Norjalaiset yrittivät toki myös säilyttää asemiaan, mutta Keski-Euroopan sekä venäläisten panos oli äärettömän vaatimaton. Liekö pelkästään uhka siitä, että urheilijoitten hemoglobiiniarvoja seurataan, voinut vaikuttaa näin rajusti? Ja ennen kaikkea huonosti meni alakanttiin taapertaneilla saksalaisilla!
Silti pitää muistaa, että kausi on vasta alussa, mutta parempi on aloittaa hyvin ja vielä tästä parantaa, kuin nousta sieltä sohjolumesta huipulle. Silloin ADT:n Timo Seppäläkin sanoo painavan sanansa.
Aino-Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen, Matti Hautamäki sekä Anssi Koivuranta olivat kiistattomat suomalaisnimet. Kaiken lisäksi voidaan sanoa, ettei tämä kvartetti jäänyt ilman taustatukea. Sitä tuli paljon sekä riittävästi.

Kovia yllätyksiä
Naisten viestissä ei vuosiin – edes norjalaisten huippuvuosina – ole nähty sellaista ylivoimaa kuin Ranskan La Clusazissa Suomen hiihtäjät osoittivat.
Toki koko homma ratkesi jo toisella osuudella, kun Kuitunen pisti vapaalla hiihtotavalla sen ison vaihteen päälle mainioissa olosuhteissa hiihdetyssä viestissä. Ennen kaikkea kannattaa huomioida se, että kisat käytiin korkeassa ilmanalassa, jonka ilman muuta täytyi olla etu juuri Keski-Euroopan hiihtäjille.
Pirjo Muranen aloitti tasatahtiin muitten kärkinimien kanssa, sitten tykitti Virpi, eikä Riitta-Liisa Roposella ollut vaikeuksia säilyttää kärkipaikkaa. Näin ankkurina hiihtänyt, luistelutyylin erinomaisesti omaksunut Aino-Kaisa saattoi vetää niin kutsutun palauttavan harjoituksen ennen seuraavaa viikonvaihdetta – ja palautusharjoitus syntyi siis maailmancupin viestissä!
Pitää muistaa myös se, että Suomen naisten edellinen viestin voitto oli Sapporon MM-kisoista vuodelta 2007 (toki ihan oikea paikka voittaa), mutta sitten mennäänkin jo tammikuulle 2006 Lago di Tesedolsiin.
Oli se taas niin kiva olla suomalainen hiihtoniilo. Tosin takaraivossa jyskytti, että mitä tapahtuu jos Liberecin MM-kisoista on joku tästä kvartetista loukkaantunut tai sairastuu? Nyt on kerta kaikkiaan niin, että edes yhtä korvaavaa lenkkiä on vaikea löytää.
Riikka Sarasoja ei siihen vielä pysty, mutta voi olla joku nuori ikään kuin varastossa!

Passeli uudistus
Kun yhdistetyn ikoni, Hannu Manninen, aloitti liikennelentäjäksi opiskelun, niin vaikutti siltä, että suomalaisille syntyy melkoinen aukko paikattavaksi. Mutta kun lajissa tehtiin sellainen uudistus, että mäessä hypätään vain kerran ja sitten hiihdetään – ja molemmat tehdään vielä saman päivän aikana – niin ainakin nyt sääntömuutos näyttää suosivan suomalaisia.
Anssi Koivuranta otti heti isännän otteet. Hän on ollut nyt jokaisessa maailmancupin osakilpailussa palkintopallilla ja johtaa jo pisteissä yhdistettyä melko ylivoimaiseen tapaan. Enää ei Saksan Ronny Ackermann pysty hiihtämään Anssia kiinni ja sama koskee norjalaisia – Magnus Moan sekä Peter Tande.
Yhdistetty on laji jonka voittamista nimenomaan norjalaiset arvostavat suuresti ja nyt he ovat saaneet vain yhden osakilpailuvoiton. Mutta eipä käy sääliksi norskeja.
Kaiken lisäksi Suomella on yhdistetyssä hyvä kruununprinssi, sillä Janne Ryynänen yllättää vielä lisää kauden mittaan, Jaakko Tallus saa myös hyppyrin nokalta kunnon siivuja ja Lauri Asikainen säestää orkesterissa omalta osaltaan.
Kumma juttu, että ounasteltu tyhjiö (Manninen), on saatu täytettyä näinkin nopeasti ja vielä kovalla voimalla. Ehkä Manninen oli sittenkin liian ylivoimainen. Mutta mitenköhän miehen olisi käynyt nykymuotoisessa yhdistetyssä?
Ei kannata arvailla, mutta kyllä hän edelleen huipulla olisi.
Seikka on saletti.

Ammuntaa vaille
Toki viikonloppuun mahtui sitten ahdistavaakin urheilutarjontaa. On täysin selvä, että Suomesta löytyy sekä hyviä mies- että naishiihtäjiä, mutta kun heille laitetaan pyssy selkään sekä käsketään hiihtämisen keskellä aina välillä ampua viisi laikkaa alas – niin johan toppas!
Kaisa Mäkäräinen on se ampumahiihtäjä, jonka piti ottaa Kaisa Variksen jälkeen lajin valtikka, mutta aina vaan löytyy uusia selityksiä. Nytkin Östersundin kisojen jälkeen löytyi muutama ihan urheilijan ”omakeksimä”, mutta tulos ei tunnu paranevan millään.
Kun ollaan sijaluvulla kolmekymmentä ja sitä huonommat, niin ei voi muuta kuin hämmästellä. Joku kilpailu saattaa onnistua niin, että ollaan ihan kympin sakissa, mutta paremminkin se on sattumaa. Mitään tasaista menestystä on turha odottaa.
Miesten puolella on ihan sama juttu. Timo Antila on varmasti saanut hyvää valmennusoppia isältään, joten siltä puolelta ei pitäisi kiikastaa, mutta ei vaan natsaa. Tv-kommentaattorina toimiva Heikki Ikola olisi saatava mukaan valmennuspuolelle ihan tosimielessä, mutta ehkä hän itse ei halua tai sitten liitto ei ole tajunnut edes pyytää?
Silti on hyvä, että kuulemme ammuntaa. Se on usein merkki siitä, että lehmät ovat terveitä!

Iso mahdollisuus
Porin Ässien kakkosvalmentaja Mika Pieniniemi pohti, että nyt kuluva viikko olisi SM-liigan kohdalta iso mahdollisuus. Nimittäin moni laskee tilastoja, vertailee plus/miinustilastoja ja hämmästelee joskus valmentajien pelaajille antaman peliajan määrää per ottelu.
Ässien kohdalla tilanne on jopa ihmeellinen – vieraissa kulkee paremmin kuin kotona. Yksitoista hävittyä kotiottelua kauden SM-liigassa ei voi olla heijastumatta kotiottelujen katsojamääriin. Eilen Tappara-pelin infossa toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki sekä markkinointipäällikkö Sami Hautamäki olivat jopa huolestuneen tuntuisia, sillä kahdessa edellisessä kotipelissä päästiin hädin tuskin yli 3000 katsojan. Se on melkoisesti alle budjetoidun.
Mutta porilaisyleisön tunnelmia kuunnellessa huomaa, että voittaminen on se mitä tullaan katsomaan. Tai sanotaan niin, että Patafanit käyvät katsomassa kotipelejäkin, mutta heitä ei pysty huiputtamaan. Se kuuluisa seisomakatsomo hyväksyy kyllä kotitappion, mikäli se huomaa, että tappio tuli taistelemalla sekä viime summeriin asti yrittäen.
Lepsuilu on vihonviimeinen naula. Ellei pelaaminen kiinnosta, niin pitää tulla edes nopeasti vaihtoon!
Pasi Peltonen, Ässä-Ikoni, isoilla kirjaimilla sai vierasottelussa Jokereita vastaan (se muuten voitettiin) 800 SM-liigaottelua täyteen saman seuran riveissä. Ässät peluutti Peltosta jo Helsingissä sellainen pelipaita päällä, jossa oli lukema 800 ja se ottelu, jossa tasaluku täyttyi. Hieno ele joukkueelta ja mikä parasta: sillä paidalla hankittiin Poriin vielä kolme pistettä! Tänään seura ja SM-liiga muistavat Peleä virallisesti, sillä tapana kuulemma on, että pienetkin juhlallisuudet hoidetaan kotiyleisön edessä.
Onneksi väliin ei mahtunut viittä vierasottelua!

Kovat odotukset
Espoon Blues pelaa huomenna CHL-ottelun vieraissa ja vastassa on Zürich Lions ja sen maalin tukkeena seisoo suomalainen Ari Sulander. Tämän kaksiosaisen välierän voittaja onkin sitten finaalissa ja vastaan tulee varmuudella KHL-liigan joukkue Venäjältä, koska ne pelaavat vastakkain. Voisi tuota venäläisten keskinäistä peliä sanoa jopa moraaliseksi finaaliksi, mutta nyt on Bluesilla ainakin oiva tilaisuus olla se toinen finalisti.
Sikäli tuo Bluesin menestys sotkee myös kotimaan SM-liigan ohjelmistoa, että joulutauolla Moskovassa pelattavaan Euro Hockey Touriin ei päävalmentaja Jukka Jalonen voinut valita ainuttakaan Bluesin ja JYPin pelaajaa, koska näiden keskinäinen ottelu jää tietenkin CHL-ottelun varjoon, mutta SM-liiga siirsi tuon ottelun sitten pelattavaksi 17. joulukuuta, jolloin Moskovassa pelataan Channel One Cup (huomasitteko, että Rosno Cup on saanut uuden sponsorin).
Silti Jalosen maajoukkuevalinnat ihmetyttävät, koska siis Bluesin ja JYPin pelaajat ovat paitsiossa. Maalissa pelaavat Iiro Tarkki (SaiPa) ja Teemu Lassila (HPK). Olisi nyt luullut, että Eero Kilpeläistäkin olisi voinut kokeilla.
Mutta eniten hämmästyttää se, ettei Ässien Matti Kuparinen saanut tässäkään tilanteessa mahdollisuutta edes näyttää. Ihanaa on, että sentään HIFK:n Kimmo Kuhta valittiin mukaan! Nyt jos koskaan olisi ollut ässäkapteenin näytön paikka. Mutta ei, mukana ovat Jussi Makkonen, Marko Anttila ja Leo Komarov.
Matin ja Leon vertaaminen kääntyy kyllä ylivoimaisesti ”Kuprun”(siis Kuparisen) eduksi!

Vain voittaja jatkaa
Tänään suomalaisia jalkapalloilun ystäviä hemmotellaan taas suoralla jalkapallon Mestarien liigan lähetyksellä kello 21.45 alkaen. Huomatkaa, että Ässien ja Tapparan välisestä SM-liigaottelusta ehtii hyvin kotosohvalle – ja vielä hyvillä mielin koska tappioputki on katkaistu Isomäessä?
AS Roma pelaa kotonaan ranskalaista Bordeauxia vastaan. Panos on kova – ottelun voittaja jatkaa varmuudella, oli se sitten kumpi tahansa. Bordeaux tarvitsee voiton ehdottomasti, sillä tuskinpa Chelsea narahtaa kotonaan romanilaista CFR Cluj’ta vastaan. Tai jos narahtaa ja Bordeaux voittaa, niin Stamford Bridgellä on maansuru. Niillä tuloksilla nimittäin Chelsea jäisi kolmanneksi ja jatkaisi vain Uefa Cupissa.
Toden sanoen, ei se mahdotonta ole, eikä muuten surettaisi ensinkään kotikatsomossa. Mutta Michael Ballackin ilme tuollaisen sensaation jälkeen riittäisi jouluvalmistelun ajan!

9.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva