Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kunnat kurinpidossa

Kuva: Kunnat kurinpidossa

Pari kuukautta sitten kirjoitin tällä palstalla kuten parissa muussakin demarilehdessä, että valtion pitäisi antaa pääomaveron tuotosta edes joku osa kunnille. Jo senkin takia, että hallitus tuntuu mielivän lisätä kuntien velvoitteita antamatta kuitenkaan rahaa niihin. Nyt sitten varapj. Maria Gutzenina-Richardson näkyi Demarissa ehdottelevan samaa kuin minäkin. Ei homma kyllä enää pelkillä ehdotteluilla etene. Jotakin tarttis tehräkin. Mikä tai kuka estää sdp:n eduskuntaryhmää tekemästä? Nyt pitäisi nopeasti tehdä lakialoite, että valtio siirtäisi osan pääomaveron tuotosta kunnille niiden taloutta helpottamaan.

Niin että hyvät toverit Krista, Reijo ja Antti – ryhtykää tekemään politiikkaa, tehkää asiasta lakialoite. Siellä eduskunnassahan sellaisia tehdään, ei maakunnassa.
Sdp olkoon kuntalaisten puolue, kun se ei enää ole valtionhoitajapuolue vaikka se enempi sellaisena eduskunnassa näyttäytyykin. Ehdotankin sellaista ilmeisen mahdotonta ajatusta, että sdp siirtyisi eduskunnassa hallituksen vastaiseksi oikeaksi oppositiopuolueeksi. Ja siis heikomman puolelle, kun hallitus näkyy enempi auttavan niitä, joilla jo ennestäänkin on.

Nyt olisi kunnissa tuhannen euron paikka kovistella hallituspuolueiden kansanedustajia, miksi kuntalaisia tähän asti hyvin palvelleet virastot yms. yksi kerrallaan siirtyvät viimeistään kuntaliitosten myötä yhä hankalammin tavoitettaviksi. Jos ihminen on vanha, jo jonkun verran huonosaattoinen, köyhä ja autoton, niin ei ole hänen elämäänsä ainakaan tämä hallitus helpommaksi tehnyt.
Tällaisia tuli mieleen lukiessani paikallislehdestä, mitä on tapahtunut Lammilla, josta vuoden vaihtuessa tulee osa Hämeenlinnan kaupunkia. Lammin virastotalosta näyttää näet hetkessä tulevan autiotalo, josta jo Dingo aikoinaan lauloi. Pois lähtee verotoimisto, lähtee työvoimatoimisto, lähtee Kela, lähtee poliisikin ja kaikki ihan tässä vuodenvaihteen tienoilla. Korvaavia toimintoja kuulemma on saatavilla, mutta ei enää kotoisesta kirkonkylästä.
Tällaista tasapuolisuutta harjoittaa Kataisen-Vanhasen hallitus.
Tämä vuosi oli kunnallisvaalivuosi. Joissakin kunnissa sosialidemokraatit voivat kirjata sen voitolliseksi vaalivuodeksi. Jossakin sellaisessa kunnassa vaalityö seuraaviin vaaleihin on kuulemma jo aloitettu. Parhaiten se tulee onnistumaan siellä, missä omaa järjestökoneistoamme on nuorennettu väkevällä kädellä ja siihenhän jo on tilaisuus ollutkin yhdistysten ja kunnallisjärjestöjen syyskokouksissa.
Syksyn kunnallisvaaleissa äänestysprosentti nousi hieman edelliskerrasta. On se tosin alempanakin ollut kuten vuonna 1919, jolloin ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kuntavaalit järjestettiin. Äänioikeutetuista ääntään käytti vain 24.5%. Kymmenin tuhansin virui vasemmiston äänestäjiä vankiloissa ja vankileireillä. Oli kuntia, joissa listoja oli vain porvareilla. Yksi sellainen oli nyt jo Nokiaan kuuluva Suoniemikin. Äänioikeutettuja kunnassa oli 907. Äänioikeuttaan heistä käytti 37 äänestäjää, joista kolmen lippu hylättiin!

Monelle vuoden huvittavin tv-ohjelma on Linnan kutsut. Vielä hauskempi olisi sellainen ohjelma, johon olisi koottu televisiokatsojain kommentit tuolta illalta. Painokelpoisimmatkaan niistä tuskin eräitä juhlavieraita ilahduttaisivat.
Mitäpä tänä itsenäisyyspäivänä olivat iltapäivälehdet ystävällisellä ohjauksellaan saatelleet meidät seuraamaan?
No vaikkapa sitäkin, kenet ent. alusvaatemannekiini Tanja Vienonen-Karpela-Saarela jne. ym.ym. tänä vuonna Linnaan näytille taluttaa. Tällä menolla ja vauhdilla parinkymmenen vuoden kuluttua tässä asiassa voidaan jo puhua sukupolvien ketjusta.
Meidän huushollissa tehtyjen havaintojen mukaan nuoremmilla naispuolisilla vierailla nyt oli vaatetusta viimevuotista enemmän. Kehitys sillä rintamalla alkoikin olla jo pitkällä. Jos vielä vähän vähemmän olisi kangasta käytetty, olisi joidenkin kohdalla voinut sanoa, että kierros on sitten palannut alkukohtaansa. Eli siihen asuun, jolla Eeva aikanaan aloitti uuden elämän paratiisin porttien ulkopuolella.
Tampereen kokoomuslaisen kansaned. Marja Tiuran etukäteen kohuttu sähköpuku oli pettymys. Ei näkynyt töpseliä saati pistorasiaa.

Timo Roos

9.12.2008 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva