Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Olkiluodon työmaan vahvuus lähestymässä jälleen huippua

Kuva: Olkiluodon työmaan vahvuus lähestymässä jälleen huippua

Olkiluodon ydinvoimalatyömaan vahvuuden sanotaan jälleen olevan lähestymässä huippuaan. Ensi vuoden puolella työmaavahvuuden uskotaan nousevan 4 500 henkilöön.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan työmaan pitäisi nyt olla jo aika hiljaisen ja suurimmillaankin työmaavahvuus olisi pitänyt jäädä noin 3 000 henkilöön. Tällä hetkellä työmaavahvuus on kuitenkin noin 4 000 henkilöä.

Työntekijähuipun osumiseen vuodenvaihteen jälkeen vaikuttaa tietenkin päällimmäisenä aikataulun paha pettäminen. Nyt laitos uskotaan saatavan tuotantoon vuoden 2012 puolella, eli liioin kukaan ei laita enää ropoaan likoon sen puolesta, että valmista olisi jo vuonna 2011.

Vuodenvaihteen jälkeen tulee työhuippu, koska samanaikaisesti on meneillään reaktorilaitoksen rakennustyöt ja laiteasennustenkin pitäisi päästä täyteen vauhtiin.

Työhuipun osuminen alkuvuoteen näkyy myös Olkiluodon tien varren majoituskylässä, mitä ollaan jälleen laajentamassa.
Tarkkaa arviota siitä, milloin laitos valmistuu, ei tunnu tällä hetkellä olevan kenelläkään. TVO:n papereissa käyttöönoton aloitus on merkitty jo ensi vuodelle, mutta kaupallisen tuotannon aloittaminen vasta vuodelle 2012.

- Asentamisen ja käyttöönoton yhteensovittaminen on vielä meneillään, totesi TVO:n projektijohtaja Jouni Silvennoinen sanoi kysyttäessä, onko aikataulusta nyt yhteinen näkemys laitetoimittajan kanssa.

Koska rakennusaikataulu laahaa jäljessä suunnitellusta, jäljessä on myös uuden henkilökunnan kouluttaminen.
Silvennoinen kertoo tarvittava operatiivisen, 30-40 hengen käyttäjähenkilökunnan joukon olevan jo koulutuksessa, mutta pakolliseen, vuoden kestävään simulaattorikoulutukseen ei vielä päästä.

Simulaattori tosin on työn alla Saksassa, mutta niin on olut jo pitkään.

- Simulaattorin kokoamiseen on tullut paussi suunnittelun viivästymisen takia. Simulaattoriprojektissa on ollut 10-20 henkilöä useamman vuoden, mutta valmiiksi sitä ei saada ennen kuin laitoksen lopulliset suunnitelmat ovat valmistuneet, kertoi Silvennoinen.

Kaikkiaan TVO on rekrytoinut uuden laitoksen tarpeisiin noin 200 henkilöä. Rekrytoimatta on vielä pitkin laitosta liikkuva käyttöhenkilökunta.

Tällä hetkellä työmaalla voisi kuvata olevan tungosta. Rakentamisessa tarvittavaa materiaalia on koottu kaikki vapaat paikat täyteen ja kulkukäytävätkin ovat kaventuneet minimiin.

Lisää varastoaluetta myös rakennetaan varsinaisen työmaan ulkopuolelle. Työmaa-alueen lisävarastointi tarvitsisikin kovia pakkasia, jotta meri jäätyisi. Pian alueelle tulevia laitteita ei voida muualle varastoida.

Suunnittelutyö ja hyväksyttäminen reaktorilaitoksen osalta jatkuu, mutta turbiinipuolen aineisto on pääosin valmis. Ulkoisesti myös turbiinilaitos alkaa näyttää valmiilta, kun rakennustöissä on päästy ulkovuoraustöihin.

Turbiinilaitoksen sisäpuoliset työtkin ovat pitkällä. Turpiinilaitoksen putkistoasennukset etenevät ja turpiinin asennus on käynnissä. Reaktorilaitoksella vasta ensimmäiset putkistoasennukset on tehty.

Reaktorin paineastia olisi nyt valmis ja matkalla laivassa Olkiluotoa kohti, johon ehtinee vielä tämän vuoden puolella. Asentamaan sitä kuitenkin päästään aikaisintaan juhannuksen tienoilla.

Reaktorirakennuksen rakennustöissäkin on päästy jo siihen vaiheeseen, että ulkoseinä on päälle tulevaa kupolia vaille loppukorkeudessa ja suurten sisärakennustöittenkin kanssa ollaan pääsemässä niskan päälle.

Jouko Veijonaho

5.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva