Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Esa J. Wahlman jatkaa Porin sd-kunnallisjärjestön puheenjohtajana

Kuva: Esa J. Wahlman jatkaa Porin sd-kunnallisjärjestön puheenjohtajana

Sosialidemokraatit menettivät viime kunnallisvaaleissa edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna vain 60 ääntä, mutta eivät päässeet hyötymään kohonneesta äänestysprosentista. Vanha sanonta, että korkea äänestysprosentti suosii vasemmistoa, ei enää näissä vaaleissa pitänyt paikkaansa, totesi puheenjohtaja Esa J. Wahlman Porin sd-kunnallisjärjestön edustajiston syyskokouksessa analysoidessaan käytyjen kunnallisvaalien tulosta.

Wahlman piti tulosta kuitenkin kaiken kaikkiaan siedettävänä. Sosialidemokraatit säilyttivät 18 paikallaankin suurimman puolueen aseman Porissa.

Wahlman patisti demareita koko nelivuotiskauden kestävään vaalityöhön. Wahlman arvioi, että tuleva ”porvarivallan” aika Porissa ei tule olemaan helppo, koska porvaririntama on erittäin sirpaleinen. Hän ennusti, että työskentely kaupunginhallituksessa tulee tämän vuoksi olemaan tempoilevaa.

Tulevaa luottamuselinten paikkajakoa Wahlman ennakoi niin, että SDP näillä näkymin saa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikan ja 9-jäseniseen kaupunginhallitukseen ja kaikkiin 9-jäsenisiin lautakuntiin kolme paikkaa.
Paikkajakoa puolueiden välillä hiotaan Porissa muun muassa ensi sunnuntaina 7. 12. Kunnallisjärjestön edustajisto käsittelee luottamushenkilövalintoja kokouksessaan 30.12. ja lopulliset valinnat tekee kaupunginvaltuusto 26. tammikuuta.

Syksyn kunnallisvaalitulosta analysoineen Esko Aholan mukaan sosialidemokraattien menetyksiin Porissa vaikuttivat voimakkaasti SDP-vastainen porvarimedia, mikä näkyi sekä Satakunnan Kansan että Satakunnan alueradion toiminnassa, sosialidemokraattien keskinäiset kiistat sekä liian vanhat kärkiehdokkaat.

Vaalityöstä Ahola näki puuttuneen myös todellista tekemisen meininkiä. On tarpeen, että kunnallisvaalikampanja käydään vielä osa osalta lävitse, sanoi Ahola.

Kunnallisjärjestön edustajisto hyväksyi vilkkaan keskustelun jälkeen kaupungin talousarvion vuodelle 2009. Sitä selostivat kokouksessa kh:n puheenjohtaja Mikko Elo ja talousroviopäällikkö Matti Perälampi.

Elo kritisoi talousarvion perusteita, jotka ovat viime syyskuulta. Elo totesi, että taloudessa on tapahtunut niin paljon muutoksia, että monet kunnat ovat jo kiristäneet talousarvioperusteitaan. Kaupunginjohtajan  ehdotus sisälsi kahdeksaan miljoonaan euroon nousevan velanoton, jota kh:n sd-ryhmä piti kiristyneissä taloudellisissa oloissa liiallisena. Demarit olivat valmiita karsimaan budjettia velan suuruisella määrällä, mutta siihen ei kokoomuksen, vasemmistoliiton  ja vihreitten yhteinen rintama suostunut.

Ylipäätään sosialidemokraatit edustivat talousarviokäsittelyssä tiukempaa linjaa.

Talousarviopäällikkö Matti Perälammen mukaan nyt 615 miljoonaan euroon nouseva talousarvio on lähtökohtaisesti alijäämäinen. Keväällä kehyksiä rakennettaessa lähdettiin siitä, ettei oteta lisää velkaa. Kun kaikkien hallintokuntien toivomukset oli kuultu, vuosikate supistui kahdeksaan miljoonaan euroon, alijäämä olisi ollut 17 miljoonaa ja kassavirta pakkasella. Investointeja esitettiin 48-49 miljoonan euron edestä, sanoi Perälampi.

Alkusyksyn yhteenvedossa todettiin, että käyttötaloutta pitäisi karsia 18-19 miljoonalla ja  investoinnit pudottaa 32-33 miljoonaan.
Viime valtuustossa tehty veroprosentin korotuksen (18,25:een) tuoma tuotto, kolme miljoonaa suli yhdessä yössä valtion yhteisöveroarvion tultua julki. Perälampikin arvioi, että näissä oloissa talousarviota joudutaan tiukentamaan keväällä.

Toiminnanjohtaja Wahlman jatkaa Porin sos.dem. kunnallisjärjestön johdossa tulevan kaksivuotiskauden 2009-2010, samoin varapuheenjohtajaksi valittu yrittäjä Antti Laakso.

Kunnallistoimikunta sai vuosiksi 2009-2010 seuraavan kokoonpanon: Esko Ahola, Pentti Forsten, Anne Jakonen, Marjatta Lehtimäki, Jouko Mäkinen, Ulla Nordman, Jukka Salmi, Toni Sulameri, Rauli Taimi ja Rauno Vesivalo.

Edustajisto valitsi järjestön tilintarkastajiksi Vuokko Salon ja Reijo Nuikin, varalle Aune Lehtisen ja Sirkka-Liisa Liuksialan.
Kehityksen yhtiökokousedustaja on Esa J. Wahlman, varalla Ulla Turkki. TSL:n Porin seudun opintojärjestöön valittiin Raili Peltomaa ja Toni Sulameri, varalle Evgenia Hilden-Järvenperä ja Simo Suomi. Piirikokouksessa järjestöä edustaa Jouni Nylund, varalla Tapio Harjanne. Kaikki valinnat olivat yksimielisiä.

Edustajisto hyväksyi vuoden 2009 toimintasuunnitelman ja talousarvion. Puolueveron määräksi päätettiin 20 prosenttia.
UA
 

5.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva