Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pohjois-Satakunnassa panostetaan nyt ammatilliseen koulutukseen

Kuva: Pohjois-Satakunnassa panostetaan nyt ammatilliseen koulutukseen

Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy, alueen isot veturiyritykset ja ammatillisen koulutuksen rehtorit ovat ensimmäistä kertaa kaikki yhdessä pohtineet keinoja osaavan työvoiman puutteeseen ja siihen, miten koulutus voisi entistä paremmin vastata työelämän tarpeisiin.

(Kuva: Eelis Harju vastaa tietokoneavusteisen laserleikkuukoneen toiminnasta.)

- Kokoontumisia on tähän mennessä ollut yksi, mutta niitä aiotaan jatkaa. Keskustelu on ollut erittäin antoisaa ja uskon, että tulossa on mielenkiintoisia, ammatillisen koulutuksen kehittämiseen tähtääviä kokeiluja, Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Paavo Tikkanen kiteyttää.

Kun työllistettyjen koulutusta tarkastellaan valtakunnallisella tasolla, on ammatillisen koulutuksen suorittaneita liki puolet. Pohjois-Satakunnassa tämä osuus on Tikkasen mukaan vielä huomattavasti suurempi.

- Siksi nyt onkin satsattava kaikki käytettävissä olevat voimavarat ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja lyhyellä tähtäimellä erityisesti aikuiskoulutukseen.

- Onko pohjoissatakuntalaisten yritysten kannalta järkevää panostaa nykyisiä summia yliopistokoulutuksen kehittämiseen, vai pitäisikö suunnata enemmän varoja ammatillisen koulutuksen tarvitsemien koneiden, laitteiden ja muiden välineiden modernisointiin?

KMT Group Oy:n toimitusjohtaja Esa Pyöriä on Tikkasen kanssa samaa mieltä. Hän korostaa sitä, että ammatillisen koulutuksen ongelmana ovat erityisesti vanhentuneet koneet ja laitteet.

- Tilat tällä seudulla ovat kunnossa, mutta kalusto kaipaa kipeästi kohennusta. Lisäksi opetukseen olisi saatava lisää joustavuutta ja yhteistyötä yrityksiin päin pitäisi entisestään tiivistää.

Pyöriän mukaan pula osaavasta työvoimasta on seudulla taantuman myötä jonkin verran helpottunut viimeisten kuukausien aikana, koska metallialankin työntekijöitä on vapailla markkinoilla aikaisempaa enemmän.

- Tämä on kuitenkin vain tilapäinen jakso. Parin vuoden päästä olemme jälleen siinä tilanteessa, että osaavasta työvoimasta on pulaa. Siksi yritysten kannattaisikin juuri nyt panostaa henkilökunnan koulutukseen, Pyöriä painottaa.

- Euroopasta loppuu työvoima ja osaavista työntekijöistä tullaan käymään kovaa kilpailua. Nyt meillä olisi tilaisuus tehdä Pohjois-Satakunnan seudusta yrityksiä houkutteleva. Se tapahtuu keskittymällä siihen, mitä yritykset tarvitsevat eniten, eli ammatilliseen aikuis- ja nuorisokoulutukseen, Tikkanen summaa.

KMT Group Oy valmistaa sähkönjakelu- ja ohjausjärjestelmiä sekä koneita ja mekaanisia ohutlevyrakenteita strategiansa mukaisille liiketoiminta-alueille. Näitä ovat kiskokalusto, meriteollisuus, koneenrakennus ja tehoelektroniikka. Yritys työllistää noin 450 ihmistä. Koko ajan kiristyvään kilpailuun vastataan erityisosaamisella ja laadulla.

Eelis Harju vastaa tietokoneavusteisen laserleikkuukoneen toiminnasta. Hänen uransa aikana metallialan työ on muuttunut todella paljon.

- Perinteistä, kipinöivää työtä on enää aika vähän. Nykyisin asiakkaat lähettävät työstettävien kappaleiden kuvat sähköisesti, me jalostamme muotoilua ja teemme siitä ohjelman koneelle, joka sitten hoitaa leikkauksen. Yksi mies voi vastata tuotteen valmistuksesta alusta loppuun, Harju kuvailee.

Hän korostaa, että alan työntekijöiltä vaaditaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös solutyöskentelyyn ja lisäksi hyvää tietotekniikan osaamista. Siksi ammattioppilaitostenkin laitteiden tulisi olla ajan tasalla.

- Unelmatilannehan olisi sellainen, että opiskelija saa koulun teoriaopintojen lisäksi käytännön perustaidot oikeaa työelämää varten jossakin yrityksessä, Harju miettii.

Maarit Kautto

5.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva