Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jopa tuli kova lohko

Kuva: Jopa tuli kova lohko

Suomen tämän vuoden parhaaksi jalkapallovalmentajaksi valittu Markku Kanerva sai Ruotsissa suoritetussa jalkapallon Under21-vuotiaiden EM-lopputurnauksen arvontatilaisuudessa huomata, että arpaonni ei ollut Pikkuhuuhkajille suosiollinen. Voitaisiin jopa sanoa, että rouva Fortuna näytti sen peräpuolensa Ruotsissa. Nimittäin Kanerva toivoi ennakkoon, että ainakin isäntämaa Tre Kronor arvottaisiin samaan lohkoon – tulisi nimittäin Suomen ensimmäisessä aikuisten miesten jalkapallon arvoturnauksessa edes yksi voitto.

Oikeastaan Ruotsin lisäksi samaan alkulohkoon Markku toivoi vielä Serbiaa. Tämä olisi antanut mahdollisuudet jopa välieräpaikkaan asti. Mutta ei, Suomelle osui kovin mahdollinen lohko, jossa vastassa ovat Englanti, Saksa ja Espanja.

Mutta voi asiaa ajatella myös toisinpäin. Suomi nimittäin lähtee jokaiseen otteluun altavastaajana ja usein on huomattu, että puskista on hyvä iskeä, varsinkaan kun vastustajamaiden valmentajat eivät noteeranneet Suomea laisinkaan. Pohtivat vain, mitkä kaksi maata noista kolmesta muusta (siis Saksa, Englanti ja Espanja) etenevät välieriin.

Mutta joka tapauksessa Suomella on merkittävä rooli EM-lopputurnauksessa – oli alkulohko kuinka kova tahansa. Ottamalla vaikka pisteen pois näiltä ylimielisiltä vastustajamailtaan, Suomihan ratkaisee välieriin pääsevät maat. Mutta pitääkin ajatella niin, että kuka noista kolmesta jatkaa Suomen lisäksi välierissä.

Tähän kannattaa perään kysyä Bubi Walleniuksen tapaan: ”Eikö niin”?'

Suomella on jo melkoinen ryhmä näitä alle 21-vuotiaita pelaamassa ulkomailla joukkueidensa jopa avauskokoonpanoissa, joten etukäteen ei pitäisi huimata – varsinkaan silloin, kun muut arvioivat Pikkuhuuhkajat selkeäksi pisteautomaatiksi.

Pieni kotietu on olemassa

Suomen nuoret pelaavat alkulohkonsa ottelut Halmstadissa ja Göteborgissa. Niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, niin Suomella on pieni kotikenttäetu – jopa vieraalla maalla.

Etelä-Ruotsissa asuu satatuhatta (100 000) suomalaista – joko vielä Suomen kansalaisina tai sitten ovat vaihtaneet kansalaisuuttaan. Mutta vaikka Ruotsissa ollaan, niin kyllä se äidinmaidossa imetty kansallisylpeys on siellä jossain ja nyt sillä on oiva paikka nousta esiin. Varsinkin kun isäntämaa pelaa eri lohkossa (Valko-Venäjä, Italia ja Serbia), niin jopa ihan aidot ruotsalaiset saattavat kannustaa suomalaispelaajia.

No, tuohon on kyllä vaikea uskoa!

Mutta satatuhatta suomalaista + kotimaasta kisapaikalle matkustaneet Huuhkajafanit, saattavat kyllä sotkea huippumaidenkin kuviot. Tosiasia myös on, etteivät kaikki huippumaat saa jalkeille parasta mahdollista miehistöään.

Nyt Suomen nuorille on tarjolla sankaruutta ja lohkojako varmisti sen, että pakostakin huippumaat seuraavat myös Suomen EM-pelaajien edesottamuksia ja se taas voi poikia unelmasopimuksia ulkomaille. Ja kun siellä pääsee huippuseuran avaukseen, niin se taas vie parin vuoden päästä alkavissa miesten karsinnoissa joukkueen EM-lopputurnaukseen.

Vai miten se nyt meni?

Onko huono enne

Ruotsalainen Aftonbladet on huomannut, että France Football-lehden järjestämän parhaan jalkapalloilijan saama Kultainen pallo on huono enne pelaajan tulevaisuudelle.

Ranskalainen lehti palkitsee vuosittain Kultaisella pallolla maailman parhaaksi arvostetun jalkapalloilijan. Tänä vuonna äänestyksen voitti – suorastaan ylivoimaisesti – Manchester Unitedia edustava portugalilainen Cristiano Ronaldo.

Valinnasta ei kahta sanaa – titteli ja pallo menivät oikealle miehelle.

Mutta miten Aftonbladet liittyy tähän valintaan. Siten, että se on huomannut Kultaisen pallon saajan uran lähtevän aina alamäkeen. Lehti perustelee vielä näkemyksensä – ja hyvin.

Viime vuonna Kultaisen pallon sai brassi Kaká, AC Milan. Ei ole Kakan kausi mennyt ihan täysin kuralle, mutta ei kaukana siitä. 2006 pallon sai Fabio Cannavaro – myös ansaitusti, kuten muutkin sen saaneet. Ei pelaa Juventuksessa enää sellainen Cannavaro, joka pallon voitti. Entä kuka on sitten selkein näistä esimerkeistä?

Hän on FC Barcelonassa nykyään silloin tällöin jopa vaihtopenkillä pidetty Ronaldinho. Brassi, joka aiemmin häikäisi taidoillaan kaikki jalkapallokatsojat sekä järkytti vastustajajoukkueen melkein aina tappioon. Eikä siitä kuin Ronaldinho sai Kultaisen pallon, ole vasta kuin kolme vuotta.

Kun lisätään listaan vielä nimet Andri Shvetshenko ja Ronaldo, niin ruotsalaisten pohdinnasta löytyy ydin. Toki pelaaja vanhenee, mutta eipä luulisi niin nopeasti putoavan keskikastin futarien joukkoon.

Ihme juttu – kyllä Ruotsissa muutkin keksivät kuin Alfred Nobel!

Siirtoja nopeaan tahtiin

Mitähän mahtaa Rauman Toriparlamentti tuumia, kun se ei pystynyt lainkaan arvioimaan Lukossa kolmen ottelun koeajalla käynyttä puolustaja Doug Nolania. Nolan pelasi tosiaan kettupaidoissa kolme ottelua – mutta kaikki ne olivat vieraissa.

Vain yhden syöttöpisteen hankkinut Nolan sai ikään kuin jatkaa matkaansa Helsingistä Vantaan lentoasemalle kulkematta Rauman kautta.

Mutta nopeasti pamahti uusi mies tilalle ja hänet kotiyleisö pystyi jo todennäköisesti arvioimaan eilen DNA-Areenassa ihan tv-ottelussa. Kyseessä on Jeff Jillson, 28, ja hänen sekä Lukon välinen sopimus kattaa loppukauden. Jillson löytyi Venäjän KHL-liigasta ja amerikkalainen puolustaja ampuu oikealta. Oikealta ampuvat puolustajat ovat muuten suuressa arvossa SM-liigassa.

Ässissäkin on seitsemästä vakiopuolustajasta vain Matti Kuusisto, joka ampuu oikealta. Kaksi vasemmalta ampuvaa pakkia ylivoimassa, vie aina sen ratkaisevan sekunnin murto-osan, koska suoraan syötöstä pystyy harvoin kiskaisemaan. Asettelun aikana ehtii jo karvaaja eteen.
Seikka on saletti.
Ensi tiistaina Tappara tuo Isomäkeen tutun ruotsalaisen pakin. Hän on alkukauden Slovan Bratislavassa pelannut Henrik Petré, 29. Henrikin sopimus kirvesrintojen kanssa kestää ainakin tammikuun puoleen väliin – todennäköisesti loppukauden.

On nimittäin tuttu mies, joka ensi tiistaina saapuu Isomäkeen verestämään edelliskauden muistojaan silloisesta kotihallista.
P Tänään juostaan Porin raviradalla Uusi Aika -ravit.

Vaikka pelaaminen eli totoaminen, ei kiinnostaisikaan, niin jo pelkästään näiden uljaiden hevosten seuraaminen on kaunista katseltavaa. Hevonen on nimittäin erittäin uljas ja kaunis eläin. Varsinkin lämminveristen katseleminen on aina yhtä hieno asia.
Uusi Aika -ravit tuovat Poriin tänään kello 18 alkaviin kilpailuihin taas monta kaunotarta. Palstan kuvassa on lehden nimikkolähtöön osallistuva Brisco Rodeo, jonka rattailla istuu Pekka Korpi. Kuva kyllä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja ihan pikkuvinkiksi voisi esittää, että hevosta kannattaa myös yrittää kaksariin ja jopa voittajavetoon.

Tuo kaksari tarkoittaa sitä, että yritetään panostaa lähdössä niihin hevosiin, jotka tulevat ykköseksi ja kakkoseksi eli kyse on kaksoisvedonlyönnistä. Radalla opastetaan kyllä auliisti myös vasta-alkajia, jos katsomisen lisäksi toto-pelit kiinnostavat.

Mukana ovat myös suomenhevoslähdöt. Tämä hevonen oli 60 -70 vuotta sitten erittäin merkittävässä asemassa kun Suomi puolusti itsenäisyyttään. Nyt sitä itsenäisyyttä juhlitaan jälleen huomenna Linnan juhlissa.

Olisi metkaa, jos huomisessakin tv-lähetyksessä olisi vaikka kaksariveikkaus siitä kuka on illan kuningatar - Tanja, Merikukka vai ihan Led-valoilla koristettu Marja. Silloin olisi kyseessä troikka-veikkaus.

Mutta kuten aina Troikkalähdössä, pitäisi etukäteen tietää – kuka ohjastaa!

Luulisi harmittavan

Maallikko uskoo, että tv-kommentaattori, maailmanmestari Heikki Ikolalla on joskus vaikeaa kun hän kommentoi suomalaisten ampumahiihtäjien esityksiä maailmancupeissa. Nyt ne käydään Ruotsin Östersundomissa ja miesten kilpailussa olosuhteet olivat lähes ihanteelliset. Kaiken lisäksi maailmancupin pisteille pääsee nyt 40 kilpailijaa.

Miesten puolella tuohon sakkiin ei päässyt ainoakaan suomalainen miesampumahiihtäjä. Mahtoi Ikolaa harmittaa aina todeta, että taas tuli suomalaiselle ”nyky” pahaan paikkaan? Toivottavasti naisilla menee ammunta luonnostaan paremmin.

Viikonloppuna maastohiihdon maailmancupeissa kilpaillaan Ranskan La Clusaz-nimisellä seudulla. FIS:n maastohiihdon johtavat tutkijat vuotivat julki, että tulossa on monta veridoping-käryä. Nyt pohditaan keitä he ovat. Rukan maailmancupeissa saksalaisten, venäläisten ja jopa muutaman norjalaisen menestyminen oli hiipunut. Joko nyt palaisi sauna vuonojenkin maassa?

Kari-Pekka Kyrö on lintubongari – ilman muuta. Ensin oli Kaisa Varis ja nyt hän itse kertoo, että nuori mieshiihtäjä on kysellyt miten sitä rautaa oikein suoneen pistetään. Varis ei ole mikään erittäin kaunis lintu, mutta tämä mieshiihtäjä saattaa – huomatkaa saattaa – olla jopa Suomen kansallislintu!

Hieno tapa menestyä

Merkittävä suomalainen, viikoittain ilmestyvä urheilulehti, on keksinyt hienon tavan. Toimittaja itse kysyy merkittävästä aiheesta ja vastaa sitten itse esitettyyn kysymykseen. Kaiken lisäksi vastauksissa on melkoinen hajonta.

Nyt suomalaisia jääkiekkovalmentajia on niin kutsutusti telakalla – joko vapaaehtoisesti tai pakosta. Lehti pistää telakalla olevat SM-liigatason valmentajat järjestykseen ja ylivoimaisena ykkösenä on Raimo Summanen. Nyt täytyy myöntää olevansa täysin samaa mieltä ja lista etenee kyllä aivan maallikon näkemyksen mukaan – viisi ensimmäistä nimeä.

Mutta sijalla kuusi on analyytikko itse ja hänen takanaan ovat Petri Sriko ja Jukka Koivu. Jostain syystä sijalle kymmenen on armon saanut vanhan kansan kiekkovalmentaja Hannu Kapanen.

Kuitenkin lehden arvioinneissa todetaan, että joku voi olla telakalla viisi vuotta, toiselle jo yksikin kausi on liikaa. Todettakoon nyt, että analyytikko on ollut telakalla melkein tasan viisi vuotta 14,6 voittoprosentillaan. Nyt olisi jo aika sijaluvulla kuusi olevan valmentajan päästä tositoimiin.

Ettei tule vaan kuuluisaa siveellisyysrikosta – sekaannu omiin papereihinsa.

Muuten, Mestiksen Kiekko-Vantaa satsaa kovasti SM-liigapaikkaan. Rahaa löytyy ja se on suurin kaupunki Suomessa, jossa ei ole koskaan ollut miesten jääkiekon pääsarjajoukkuetta.

Jarmo Liuhala

5.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva