Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demarinpunaista joulunaikaa

Kuva: Demarinpunaista joulunaikaa

Taas ollaan joulukuussa. Talvikin tuli pariksi päiväksi ja lähti saman tien. Itsekin ehdin jo hakea sukset esiin. Ladulle asti en kuitenkaan ehtinyt, mutta hyvää kannattaa odottaa. Työpaikallakin tuntee joulun läheisyyden, sillä lapset harjoittelevat jo joulunäytelmän vuorosanoja innokkaasti.

Omat oppilaani ovat neljäsluokkalaisia, joten he saavat joulutodistukseensa ensimmäisen kerran numerot. Tähän asti on toteutettu rasti ruutuun systeemiä. Siinä onkin ollut oiva keino pitää luokka ojennuksessa todeten, että tässä sitä mietitään numeroita. Koulumaailmassa ajan kulun huomaa parhaiten lasten kasvamisesta, sillä itsessään vanhenemisen huomaa vasta pienellä viiveellä. Petollista, mutta totta. Välillä sitä sentään havahtuu huomaamaan, että samoja koulun rappusia on tullut trampattua jo parikymmentä vuotta. Onneksi poikamaiset jutut ovat edelleenkin tallella.

Politiikan rintamalla kulunut vuosi on ollut työntäyteinen. Kunnallispolitiikan vuoden kulminaatiopiste on eittämättä ollut päätös Pyhäjärviseudun kuntien muodostamasta uudesta kunnasta vuoden 2011 alusta. On sitä sitten palaveerattu useaan otteeseen eri kokoonpanoilla. Meillähän Eurassa liitos Kiukaisten kanssa on tosiasia jo vajaan kuukauden kuluttua. Antoihan tämä vahvan alkusysäyksen myös muun Satakunnan liitoskeskusteluille, jotka ovat jo edenneet vahvasti eteenpäin.

Demaririntamalla vuosi on ollut myös yllätyksellinen. Helmikuussa puheenjohtaja Heinäluoma räjäytti eräänlaisen pommin ilmoittamalla, ettei asetu ehdokkaaksi jatkokaudelle. Turun Messukeskuksen hiljentänyt ilmoitus taitavasti rakennetun puheen päätteeksi avasi ennenkokemattoman sosialidemokraattisen puheenjohtajapelin , joka huipentui Jutta Urpilaisen valintaan kesäkuisessa Hämeenlinnassa. Siitä sitten lähdettiin kohti syksyn kunnallisvaaleja, joissa eduskuntavaaleista alkanut suuntaus sai jatkoa. Kaiken kaikkiaan yllätyksellisintä kunnallisvaaleissa oli keskustan selkeä romahdus. Vaalitappiosta huolimatta me demarit vaanimme vahvasti ykköshaastajan paikalla valtakunnan tasolla.

Satakunnan piirin demarivuosi on ollut menestyksekäs. Näin uskaltaa sanoa, sillä satakuntalainen sosialidemokratia on osoittanut kyvykkyytensä monella rintamalla. Puoluekokouksessa Satakunnan joukkue hoiti roolinsa tyylikkäästi nimenomaan joukkueena pelaten. Tätä myös muut piirit arvostivat. Siitä osoituksena säilytimme asemamme puolueemme ykköshuoneessa varauksettomasti. Piirin tasolla syksy huipentui osaltamme selkeään ykköstilaan kunnallisvaaleissa. Satakunta on selkeästi suomen demaripiirien kärjessä. Vaalien jälkeen useassa Satakunnan kunnassa on neuvottelut aloitettu demarivetoisesti. Piirin tasollakin neuvottelijamme ovat saaneet muistuttaa muita vaalituloksen merkityksestä ja kansan antamasta valtakirjasta. Tästä on hyvä jatkaa.

Tuleva vuosi on taas vaalivuosi. EU-vaalit mitellään kesällä. Kuitenkin näen, että ensi vuosi olisi hyvä pyhittää puolueosastoissa myös järjestötyön kehittämiselle. Sosialidemokraattista kivijalkaa pitää alkaa tosissaan vahvistamaan kovassa kilpailussa. Meidän pitää selkeästi löytää kilpailutekijämme markkinoille. Uusi sukupolvi on nimittäin tottunut kilpailuttamaan lähes kaiken.
Kylmä tosiasia on, että tänään kilpailutetaan esimerkiksi vakuutusten ja sähköyhtiöiden lisäksi puolueet vaaleittain. Aikana, jolloin poliittiset ideologiat ovat menettäneet merkitystään, ihmiset voivat lähes vaaleittain vaihtaa äänestämäänsä puoluetta. Meidän pitää saada porukka juurtumaan sosialidemokratiaan. Siinä sitä on haastetta.

Ei sitten tullut kutsua linnaan tänäkään vuonna. Ei edes väärennettyä. Toki ei varmaan oltaisi lähdettykään ja vaimon kaapista tuskin olisi löytynyt sopivaa päällepantavaakaan. Tähän sopii hyvin vanha sanonta, että kotini ompi linnani. Eikä ole niin ahdastakaan. Kaiken kaikkiaan itsenäisyyspäivän viettoon osallistuu taas entistä vähäisempi joukko sotiemme veteraaneja. Heille jälleen kerran iso hatunnosto. Toivottavasti Suomen nykyhallitus veronkevennyslinjassaan myöntää vielä elossa oleville sotiemme veteraaneille verovapauden. Sen he olisivat jo kauan sitten ansainneet. Näillä ajatuksilla toivotan kaikille oikein rauhaisaa itsenäisyyspäivän aikaa, adventtia sekä demarinpunaisen joulun odotusta.

Harri Lehtonen,  Satakunnan Sosialidemokraatit puheenjohtaja

5.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva