Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tulikohan tehtyä moka

Kuva: Tulikohan tehtyä moka

Valkeakosken FC Haka ilmoitti uuden omistajansa ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskisen johdolla seurasta jatkossa kansainvälisillä kentillä menestyvän suomalaisen jalkapallojoukkueen. Kun avaussiirtona oli pistää päävalmentajana jatkava Olavi ”Olli” Huttunen kertomaan julkisuuteen, että uusi päänavaus huipulle tehdään jättämällä joukkueesta pois Valeri ”Vallu” Popovitsh, niin johan moni suomalaisesta jalkapallosta jotain ymmärtävä, oli kuin se kuuluisa äimänkäki. Kaiken lisäksi seuran virallisessa tiedotteessa Vallun nimi kirjoitettiin erittäin tyylikkäästi Popovitch. Ei edes seuran otteluohjelmassa vuodesta 1994 lähtien Valerin sukunimeä ole kirjoitettu näin tyylikkäästi, vaan normaalisti se on ollut Popovits. Tiedän, koska kova FC Haka-fani ja myös tukija, pitää minut ajan tasalla ja olemme usein istuneet vierekkäin Tehtaan kentän laidalla FC Hakan ottelua seuraamassa.Varsin usein sen jälkeen kun Satakunnan suunnalta katosi jalkapallokartalta FC Jazz.

Katsoi asiaa miltä kantilta tahansa, niin FC Haka teki suorastaan törkeän tempun ehkä parhaalle Suomessa koskaan pelanneelle ulkomaalaispelaajalleen. Vallu itse luki päätöksen seuran virallisen tiedotteen tultua julkisuuteen. Totesi suoraan, että oli seuralta ”paska” teko. Niin oli, ja nyt sallitaan tuo sanontatapakin palstalla.

Kirjoitetaan nimi nyt muodossa Popovits. Hän voitti FC Hakan riveissä viisi Suomen mestaruutta ja kolme Suomen cupia. Valittiin Suomen Vuoden liigapelaajaksi neljä kertaa, pelasi urallaan – tähän mennessä – 388 liigaottelua ja teki 163 maalia. Mikäli Vallu ei aikoinaan olisi pelannut yhtä nuorten maaottelua Neuvostoliiton riveissä, niin hän olisi ollut se kuuluisa arvoturnaus-kortti Suomen maajoukkueelle.

Ikää on nyt saman verran kuin Jari Litmasella ja varmuudella hän pelaa ensi kaudella Veikkausliigassa ja vielä FC Hakaa vastaan.

Ei tarvita värilaseja

FC Hakan tiedotteen mukaan he rakentavat nyt voimakkaasti ensi kauden joukkuetta, mutta uudet linjaukset eivät tue Popovitsin jatkamista joukkueessaan. Ratkaisu oli vaikea tehdä. Vallu on varmasti vahvistus monelle joukkueelle, toteaa Huttunen.
Niin olisi ollut muuten FC Hakallekin, mutta jos omistaa useita Onneloita, niin voi tehdä Sedut.

Tapa millä FC Haka toimi oli täysin ala-arvoinen, mutta kai sitten tyypillinen pienelle paikkakunnalle, joka joutuu ostamaan kaikki liigapelaajansa. Mutta Vallun paikan täyttäjää eivät vielä ensi kaudeksi löydä – vaikka kääntäisivät kaikki kivet. Toki toinen ulkomaalainen pelaaja voisi paikan täyttää, mutta kun La Ligan, Serie A:n ja Englannin Valioliigan seurat pitävät tähdistään kiinni.
No, Brasiliasta tai Argentiinasta voisi joskus Vallun tasolle yltävä pelaaja löytyä. Mutta aikaa menee – rakennetaan sitten kuinka voimakkaasti tahansa uutta joukkuetta. Yksi kysymys: riittävätkö edes Koskisen rahat – asiantuntemus ei millään? Se selvisi nyt!
Suomessa on ollut erittäin hyviä ulkomaalaispelaajia ja lähes kaikki he ovat olleet porilaisen FC Jazzin löytöjä. Sanotaan nyt muutama esimerkki: Luiz Antonio, Rodrigo, Piracaia ja Dionisio. Muut jalkapalloseurat Suomessa eivät brassikvartetin tasolle ole yltäneet. Poikkeuksena vain Valeri Popovits ja hänetkin FC Haka ”löysi” naapurikaupungin Tampereen Pallo-Veikoista yhdessä Oleg Ivanovin kanssa.

Ehkä tämä on se FC uudistamisen ja ilmeen tuleva linja, jota on siis aikaisemminkin käytetty. Mitähän miettisi Juuso Walden?


Osuvat valinnatkin kohdalleen

Erään lehden analyytikko oli nielaista kitarisansa henkitorveen kun Suomen Valmentajat ry palkitsi kauden parhaana sekä joukkuevalmentajana Jokerien jääkiekkojoukkuetta että Suomen Leijonat MM-pronssille valmentaneen Doug Sheddenin.
Analyytikko itse tarjosi valinnan kohteeksi jalkapallovalmentaja Mika Lehkosuota, FC Honka. Olisi ehkä parempi pysyä kammiossaan vain ”jääkiekkohajatelmien” parissa, sillä kyllä Suomessa jalkapallon puolella valmensi vielä Lehkosuotakin ansiokkaammin hollantilainen Job Dgratsma, FC Inter.

Tosin hänelläkin on ulkomaalaistausta, joka tuntuu olevan jonkinlainen kynnyskysymys. Mutta rohkeasti Suomen Palloliittokin luottaa ulkomaalaisvalmentajaan ja kun tarpeeksi pelaajia on ulkomaan kentillä joukkueensa avauskokoonpanoissa, niin tässä joukkuelajissa tulee menestystä myös miesten puolella.

Vertaan vaikka tulevia Vancouverin talviolympialaisia vuonna 2010. Eräässä tilaisuudessa tuli kysymys siitä, kuinka monta SM-liigassa silloin pelaavaa mahtuu Vancouverin joukkueeseen tai edes tämä kevään MM-kisoihin?
Yleisin veikkaus oli yksi ja nimi oli Sami Kapanen. Jokin siis mättää SM-liigassa kun pelikirja ei toimi huipulle asti!

Tuore aviisi kertoo

Kädessäni on lehti nimeltä ”Jalkapallovalmentaja 4/2008”.

Se on Suomen Jalkapallovalmentajat ry:n julkaisema lehti, josta löytyy ansiokasta tietoa ja myös sitä, ketkä Suomessa tänä vuonna jalkapallon parissa toimineet valmentajat saivat kiitosta menestyksekkäästä kauden työstään.

Ei liene yllätys, että yhdeksi parhaista valittiin Job Dragtsma – tosin nimikkeellä ”Ansiokkaasta työstä”. Mutta samalla nimikkeellä muistettiin myös Mika Lehkosuota sekä JJK:n Veikkausliigaan nostanutta Ville Prihaa Jyväskylästä. Samalla lehti kertoo, että nyt JJK täytti mustan aukon suomalaisessa jalkapallossa. Omasta mielestäni Keski-Suomi oli todella musta aukko, mutta löytyy harmaakin alue, jonka tosin Satakunta täyttää hyvin nopeaan tahtiin. Naisissa ja pojissa se on jo tehty, mutta FC Jazzin jälkeen jäi ikään kuin harmaa alue Suomen jalkapallokartalle. Jäi kai, kun parhaat kupattiin heti muualle – tosin ymmärrettävistä syistä.
Mutta Suomen Vuoden Valmentaja Markku Kanerva, joka useammankin satakuntalaislähtöisen pelaajan voimin teki urotyön ja nosti U21-maajoukkueen kahdeksan maan EM-lopputurnaukseen. Muuten, naisten Vuoden Valmentajaksi valittiin tappioitta mestariksi edenneen FC Hongan valmentaja Marko Saloranta.

Pro Urheilu-tunnustukset

Opetusminiteriö on jakanut yhdelletoista (11) urheilijalla Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon, jota on jaettu vuodesta 2000 alkaen.
Tässäkin tapauksessa sopii sanonta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Alla luetellaan nyt 20!p000 euron arvoisen palkinnon saajat, mutta nimilistasta on ihan tarkoituksella jätetty urheilijan laji pois. Mikäli ette lunttaa muualta lajia, niin melko hankalaa on kaikkien osalta osua kohdalleen.

Jää miettimistä Itsenäisyyspäivän kättelyseremonian aikaan, ellei satu kiinnostamaan, että millä ilveellä tuo on tuolla (varmaan väärennetty kutsu) tai sitten miksei tuokin daami jo vaihda pukunsa suunnittelijaa. Säkki mikä säkki.

Mutta ne urheilijat ovat: Päivi Salonen, Kari Joki-Erkkilä, Paavo Korhonen, Wäinö Korhonen, Jorma Kortelainen, Eeles Landström, Teuvo Laukkanen, Reima Salonen, Juhani Suutarinen, Jouko Törmänen ja Urpo Ylönen.

Ellette luntannut, niin yhdeksänkin oikein on jo hyvä tulos.

SM-liigan yllättävyys

Yhä edelleen on liki mysteeri miten Espoon Blues pärjää SM-liigassa näinkin hyvin, vaikka sen loukkaantumislista alkaa olla jo ennätysmäisen pitkä.

Tosin Porissa Bluesin valmentaja Petri Matikainen totesi, että kun heillä koppiin tulee ennen liigaottelun alkua vaikka 17-vuotis pelaaja, niin muu joukkue ei missään vaiheessa heittele kommenttia pelaajan nuoruudesta. Hän on heti täys- ja äänivaltainen miesten SM-liigajoukkueen pelaaja. Systeemi näyttää toimivan, koska varsinkin ulkomaalaispelaajien kohdalla Bluesin putki on prosentuaalisesti jopa ällistyttävä.

Niinpä kun muut joukkueet tuskailevat joukkueensa vammojen kanssa ja usein jopa piiloutuvat sen taakse, kuten myös kiivaan ottelutahdin, niin Espoon Blues vain pelaa ja pelaa, kaiken lisäksi hyvin. Toivottavasti joukkue ottaa vielä ECH-liigan ottelussa 50!p000 Ruotsin pelissä HV 71:aa vastaan!

SM-liiga on tasainen ja se on hyvä. Vaihteluja tulee sarjataulukossa vähän väliä ja nyt näyttää siltä, että Glen Hanlonin (ulkomaalainen) valmentama Jokerit ottaa kiinni liigan alussa rynnineen JYPin ja menee vielä Risto Dufvan valmentaman kärkiryhmän ohi.

Tosin joulutauko tulee kaikille liigajoukkueille hyvään saumaan, mutta tauolla ainakin kärkiryhmistä monta on mukana Moskovan Rosno Cupissa. Nyt sinne jopa halutaan, koska ei kuulemma ole yhtä ankea turnaus kuin viitisen vuotta sitten!

Kyllä maalivahti on tärkeä

Muutamat SM-liigajoukkueet ovat jopa pystyneet kierrättämään maalivahtejaan, mutta kaikilla se ei ole onnistunut.
Ei ole kahta hyvää maalivahtia tai sitten ei ole sitä selkeää ykkösmolaria, jota se kakkonen tuuraisi kun peliväsymys tai vammat vaivaavat. Nyt JYPillä on Pekka Tuokkola loukkaantuneena ja vastuu on Sinuhe Wallinheimolla.

Mitähän Jokereille tapahtuu sitten, jos SM-liigan ehdottomasti paras maalivahti, Juuso Riksman loukkaantuu pitemmäksi aikaa?
Huikean työmäärän joutuu tekemään myös Rauman Lukon Petri Vehanen ja HPK:n Teemu Lassila. Voi olla, että kevään korvalla mestaruudesta taistelevat juuri ne liigajoukkueet, joilla on tasavahva maalivahtikaksikko.

Tosin ei SM-liigan ottelumäärä voi pelaajia rassata – ei sitten millään. Vastakohdaksi otetaan vaikka joka arkiaamu seitsemäksi menevä duunari, joka tekee ainakin viisi päivää kovaa työtä neljään asti – elleivät herrat ole häntä saneeranneet? Ja eroa on palkassakin kuin yöllä ja päivällä. Ja otetaan mukaan vielä raskasta kolmivuorotyötä tekevät.

Jääkiekkoilijat ovat ammattilaisia ja saavat kohtuullisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta. Tosin ensi kausi saattaa EU-pelaajineen muuttaa monen pelaajan tulevaisuuden suunnitelmia.

Mutta niiden vaikutuksia katsotaan kun homma on ajankohtainen. Ei kannata etukäteen pohtia liikaa.

Siinä turpoaa vain pää!

Jarmo Liuhala

4.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva