Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lomautetuille järjestetään täsmäkoulutusta

Kuva: Lomautetuille järjestetään täsmäkoulutusta

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kehitti vanhasta yritysten ja työhallinnon yhdessä maksamasta yhteishankintakoulutuksesta kolme tuotetta, joilla koettaan padota lomautusaaltoa. Perinteisen yhteiskoulutuksen määrä on vähenemässä, mutta TEM:n ylitarkastaja Markku Virtanen arvelee uusien tuotteiden eli muutoskoulutuksen ja "täsmäkoulutuksen" kasvavan vahvasti.

Virtasen mukaan koulutusta tarjotaan nyt erityisesti yrityksille, joissa on lomautuksia tai suurempia organisaation toimintaan liittyviä muutoksia.

 - Täsmäkoulutus on yksi mahdollisuus lomautusten sijaan. Se on joustavaa toimintaa niissä tilanteissa, joissa yritykset haluavat pitää kiinni väestään, mutta tilauksia ja töitä ei välttämättä ole tarpeeksi.

Muutoskoulutusta tarjotaan tilanteissa, joissa yritys muuttaa toimintatapojaan ja työntekijöiden pitää oppia uusia ammatillisia taitoja.

- Jos ammattitaito ei riitä, uhkana voi olla, että väkeä joudutaan irtisanomaan ja ottamaan uutta tilalle, Virtanen sanoo.

Yhteishankintakoulutuksen kustannukset maksavat yritys ja työhallinto yhdessä.

- Kyse ei ole valtion tuesta. Yritykselle ei makseta sentin senttiä vaan maksuosuudet maksetaan koulutuspalvelun myyjälle, Virtanen tähdentää.

Yritysten koulutuskustannukset vaihtelevat firman koon mukaan. Täsmäkoulutuksessa ison, yli 250 työntekijän yrityksen maksuosuus on 75 prosenttia koulutuksen hinnasta.

- Pienemmillä yrityksillä maksuosuus on noin 30 prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliitto on asiantuntija Mikko Räsäsen mukaan tyytyväinen, että uusi kuvio selkiyttää koulutuksen järjestämistä.

- Aikaisemmin rahoitusosuudet olivat enemmän neuvoteltavia asioita. Nyt ne on sovittu ennalta. Koulutuksen jakaminen kolmeen osaan tekee kuviosta helpomman.

Myös EK ja palkansaajajärjestöt ovat vedonneet yrityksiin, että koulutusmahdollisuudet selvitettäisiin ennen lisälomautuksia ja irtisanomisia.

SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittisen asiantuntijan Saana Siekkisen mukaan yhteishankintakoulutuksen ongelmana on ollut, ettei se vedä kovin hyvin.

- Yrityksissä on ehkä ollut tietämättömyyttä tästä mahdollisuudesta.

Siekkisen mukaan talousongelmien mittakaava on ollut sellainen, että asian päällä olevilla on kestänyt aikansa tajuta se.
 - Viime vuosien lomautukset ovat olleet lyhyitä ja niitä on ollut aika vähän. Nyt uusia yt-uutisia tulee päivittäin.

Räsäsen mukaan yhteishankintakoulutus on ollut yksi toimivimmista työhallinnon toimenpiteistä.

- Se on ollut tarvelähtöinen ohjelma. Yrityksellä on ollut oikea työpaikka, johon on tarvittu työntekijä. Sitten hänet on koulutettu.

Siekkinen on huolissaan, riittääkö työhallinnolla rahaa ja resursseja koulutukseen. SAK:n hallitus vaati maanantaina, että valtion tuottavuusohjelman nimissä kaavaillut henkilöstövähennykset työvoimatoimistoista on peruttava.

Markku Virtasen mukaan rahasta ei ole ollut pulaa.

 - Hallitus on luvannut, että ensi vuodelle on tulossa vielä lisää.

Aiemmin yhteishankintakoulutuksessa on EK:n Räsäsen mukaan ollut pullonkauloja.

 - Koulutuksen saanti on saattanut olla vaikeaa paikoista, joita yritys on tottunut käyttämään. Joustavaan koulutukseen pääsy on ollut hankalaa. Nyt tilanne helpottunee.

Työvoimatoimistojen muuttaminen jatkossa työ- ja elinkeinotoimistoiksi tulee Räsäsen mielestä parantamaan tilannetta edelleen. Tai toivottavasti tulee.

- Toivottavasti uusissa yksiköissä osattaisiin ottaa yritysten tarpeet huomioon nykyistä paremmin ja monipuolisemmin. Aiemmin tieto yhteishankintakoulutuksen mahdollisuuksista ei ole työhallinnon sisälläkään ollut niin hyvä kuin pitäisi.
 SAK:n Saana Siekkisen mukaan työhallinto ja koulutusasiat ovat esillä ensi viikolla pääministeri Matti Vanhasen ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa.

Mika Peltonen UP-Uutispalvelu

4.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva