Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pankit myöntäneet asuntolainoja leväperäisesti

Rahoitustarkastus Rata hämmästyi, kun se selvitti pankeilta asuntolainoihin sisältyviä riskejä ja lainojen myöntämistapoja. Pankit ovat myöntäneet euroissa mitattuna lähes viidesosan asuntolainoista niin, että pankki on tiennyt pelkkien lainanhoitokulujen vievän yli puolet lainanottajien käytettävissä olevista tuloista.

 

Keskimäärin asumiskustannukset, joihin sisältyy muutakin kuin asuntolainat, muodostavat suomalaisten menoista viidenneksen. Asumiskulujen nousua yli puoleen käytettävissä olevista tuloista ei ole pidetty suotavana.

Apulaisjohtaja Jukka Vesala Ratasta sanoo tulosten yllättäneen. Ratan mielestä osalla kotitalouksista velat ovatkin huolestuttavan iso rasitus.

Kolmessa vuodessa asuntolainojen takaisinmaksuaika on pidentynyt. Yli puolessa lainoista se on nyt 20 - 30 vuotta.

Vesalan mukaan näin pitkissä lainoissa ei takaisinmaksuajan pidentäminenkään enää auta maksurasituksen pienentämisessä, jos vaikeuksia alkaa tulla.

Lainasummat ovat myös kasvaneet asuntojen hintojen nousun myötä. 25 - 35 -vuotiailla tyypillinen lainasuma oli 100 000 - 150 000 euroa, vanhemmilla hieman pienempiä. Tosin kaikkein suurimmat, yli 400 000 euron lainat oli myönnetty yli 35-vuotiaille. Mutta sellaisten lainojen osuus ei ollut suuri kaikkiaan vajaasta miljoonasta asuntolainasta.

Ratan ja Suomen Pankin marraskuussa tärkeimmille pankeille tekemän stressitestin mukaan suomalaispankit ovat edelleenkin kestävässä kunnossa, vaikka niiden tuloskehitys onkin heikentynyt. Niiden vakavaraisuus säilyy, vaikka olosuhteet heikkenisivät merkittävästikin.

Silti Ratan johtaja Anneli Tuominen pitäisi hyvänä, että suomalaispankitkin tarttuisivat valtion tarjoamiin mahdollisuuksiin parantaa niiden lainanantomahdollisuuksia ja vakavaraisuutta.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esityksiä, joiden mukaan muiden EU-maiden tapaan suomalaispankit voisivat saada valtion takuita omalle varainhankinnalleen ja myös vahvistaa omia pääomiaan valtion rahoilla.

Tuominen toivoo myös, että tuen ehdoissa ei rajoiteta liikaa esimerkiksi lainanannon kasvua.

Tällä hetkellä pankkien lainananto yrityksille kasvaa 20 prosentin vuosivauhtia. Silti etenkin pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on entistä vaikeampaa saada rahoitusta, sillä nyt myös suuret yritykset hakevat suomalaispankeista rahaa. Kansainvälisiltä markkinoilta rahan saanti on edelleen vaikeaa.

Heikki Lehtinen

UP-Uutispalvelu

4.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva