Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Eura lähtee varovaisesti laajenemaan

Jos Euran ja Kiukaisten välisen kuntaliitossopimuksen sanottiin syntyneen kivuitta, kipuja ei myönnetä koetun myöskään ensimmäisen yhteisen budjetin synnyttämisestä. Iso työ kunnissa kuitenkin tehtiin, kun kahden kunnan tarpeet liitettiin yhteen ja samanaikaisesti yhdistettiin myös menneet vuodet vertailukelpoiseksi historiatiedoksi.

 

Tähän asti molemmissa kunnissa on käsitelty talousarviolukuja normaaliin tapaan kuntaorganisaatiossa. Kiukaisissa on laitettu avoimeen talousarvioesitykseen omat esitykset ja Eurassa omansa. Tämän jälkeen tarpeet on vedetty yhteen ja viimeisen silauksen budjettiesitykselle teki yhteinen kunnanhallituksen kokous.

- Erityisesti pidettiin huolta, että kuntaliitosasiakirjoissa sovitut asiat toteutuvat, vakuutti kunnanjohtaja Matti Lahtinen.
Ensi maanantaina päätöksenteko siirtyy yksinään Euran vastuulle, kun budjetti tulee kunnanvaltuuston käsittelyyn.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd) painotti budjettiesityksellä edettävän positiivisin askelin uuteen Euraan. Taustalla hän sanoi koko ajan pyörineen ajatuksen kuntaliitoksesta. Kahden vuoden päästä tulevalla Köyliön ja Säkylän liitoksella on myös ollut vaikutuksensa ensi vuoden Euran budjettiin.

- Pikkusen käsijarru päällä tässä mennään. Ainakin kaksi seuraavaa vuotta pitää hiukan hillitä investointimenoja, jotta saadaan rahoitettua tulossa olevat koulukeskuksen ja terveyskeskuksen suurinvestoinnit, sanoi talousjohtaja Kari Rupponen.
- Yhdistymisavustus antoi toimintavaraa, mutta ei sen varaan rakentamaan lähdetty, ne ovat kuitenkin kertaluonteisia tuloja, säesti Lehtonen.

Euralaisille suurimpana plussana ensi vuoden suunnitelmat näkyvät käytännössä parhaiten siinä, että hammashuolto toimii, vuosien ontumisen jälkeen. Uutta suuntautumista osoittaa myös varhaiseen puuttumiseen- ja ennaltaehkäisevään työhön panostamisessa.
Hallinnollisesti kuntaliitoksen lisäksi Eurassa ajetaan ensi vuonna sisään yhdistetty sosiaalitoimen ja terveystoimen hallinto.
Käyttömenot on saatu talousarviossa puristettua 4,3 prosentin kasvulukemiin. Tässä on apuna ollut keskimääräistä pienempi henkilöstömenojen kasvu.

- Kuntaliitoksen vaikutuksen hyötyjen pitäisi alkaa pikkuhiljaa näkyä kahden vuoden aikana, perusteli Rupponen.
Toimintatulojen 18 prosentin kasvun hän painotti syntyvän miltei pelkästään 1,4 miljoonan euron, valtionkonttorin maksamasta yhdistysavustuksen erästä.

Investointeihin talousarviossa on varattu 3,8 miljoonaa euroa, mistä vie kaksi Kiukaisiin rakennettavan tehostetun asumisen palveluyksikön rakentaminen. Vanhustentalo Kotirinteen laajennuksen rahoitukseen on varattu 0,8 miljoonaa euroa ja kolmas isompi rahanreikä löytyy vesihuollon verkostojen laajentamisesta.

Lainakantaa investoinnit eivät merkittävästi nosta. Ensi vuoden lopussa velkaa arvioidaan olevan budjettikirjan mukaan 12 000 asukkaan Eurassa noin 11,5 miljoonaa euroa, vaikkakin talousjohtaja pelkää siihen tulevan miljoona lisää.

Tulosta Euran ja Kiukaisten ensimmäisen yhteisen talousarvion mukaan uskotaan syntyvän vajaa 0,5 miljoonaa euroa.

Jouko Veijonaho

4.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva