Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulutunnelma ei synny lainaamalla

Kuva: Joulutunnelma ei synny lainaamalla

Joulun lähestyessä erilaiset hyväntekeväisyystempaukset näkyvät näyttävästi mediassa. Näillä tempauksilla on oikeasti merkitystä monelle köyhälle lapsiperheelle. Olen kuitenkin viime aikoina miettinyt, että haluammeko oikeasti auttaa huonommassa asemassa olevia vai haluammeko vaimentaa omatuntoamme jouluisen kerskakulutuksen vastapainoksi? Toivottavasti haluamme auttaa oikeasti. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että apuamme tarvitaan muinakin aikoina.

Viime aikojen uutiset irtisanomisista ja lomautuksista saavat meidät kaikki huolestumaan tulevaisuudesta. Suomessa elää jo joukko köyhiä, jotka taistelevat kuukaudesta toiseen selviytyäkseen asumis- ja ruokakuluistaan. Tulevaisuudessa heitä voi olla lisää.
Osa nyt työttömäksi jäävistä on nousukauden positiivisessa ja luottavaisessa hengessä ostanut erilaisia hyödykkeitä lainarahoituksilla. Työttömäksi jäätyään näistä kulutusluotoista on aina vaikeampi selviytyä. Tällöin moni lankeaa helpolta tuntuvaan ratkaisuun ja yrittää ratkaista ongelmiaan pikavipeillä. Pikavipit johtavat usein yhä pahempaan velkakierteeseen.

Kauppalehti kirjoitti taannoin, että pikavippejä tarjoavat yritykset ovat sijoittajan kultakaivoksia. Kun tarkastelee luottojen korkoprosentteja, ymmärtää myös syyn. Joustoluoton korkoprosentti on noin 12 prosenttia, kun taas pikavipin korkoprosentti voi olla 125- 450 prosenttia.

Vipin ottaja ei tule useinkaan ajatelleeksi todellisia lainakustannuksia. Vipin ottaminen on helppoa ja nopeaa, ja sen vuoksi päätöskin tehdään usein harkitsematta. Surullisia tarinoita kuule esimerkiksi nuorilta, jotka baari-iltaa jatkaakseen tilaavat keskellä yötä tekstiviestillä itselleen lisärahaa.

Takaisinmaksun koittaessa on monen taloudellinen tilanne aivan yhtä huono, jonka vuoksi takaisinmaksu aiheuttaa kohtuuttoman loven kuukausituloihin. Pahimmillaan houkutukseen langennut opiskelija menettää luottotietonsa ja mahdollisuutensa opintolainaan. Myös asunnon vuokraaminen on tämän jälkeen vaikeaa. Liian lyhyt harkinta voi siis johtaa hyvin pitkäaikaisiin seurauksiin.

Pikavipit aiheuttavat usein ottajalleen kohtuutonta haittaa oman elämänsä hallinnassa. Pikavippien tarjoajista annetaan kuva hyväntekijöinä, jotka auttavat nopeasti hädässä olevia ihmisiä.

Mainokset antavat meille kuvan helposta ja vaivattomasta tavasta saada lainaa. Mainoksissa pankkien tekemät selvitykset leimataan turhaksi byrokratiaksi.

Tosiasiassa juuri pankit hoitavat tehtäväänsä vastuullisesti ja ammattitaidolla. He selvittävät asiakkaan maksukykyä ja miettivät yhdessä asiakkaansa kanssa realistista maksusuunnitelmaa. Vaikeuksien kohdatessa pankit neuvottelevat muutoksista maksusuunnitelmiin.

Pikavippejä antavien firmojen toimintatavat poikkeavat tästä. Suomessa puhutaan talouskriisistä, jonka vaikutukset yksityistalouksiinkin voivat olla merkittävät. Ratkaisu omaan taloudellisen tilanteen parantamiseen ei ole koskaan helppo. Yllättävässä tilanteessa jokainen meistä tarvitsee avukseen taloudellista ohjausta omalta pankiltaan tai vaikeammissa tilanteissa talousneuvojilta.

Suurin osa meistä miettii joulun lähestyessä, miten vastata kaikkiin joulun mukanaan tuomiin odotuksiin. Ruokaa tulee olla tarjolla yllin kyllin ja lahjoja haluaisi antaa kaikille. Kuin houkutukseksi tippuu postilaatikosta lelukirjoja lapsille, joista he sitten esittävät toiveitaan joulupukille.

Toiveita ja todellisia tarpeita on usein liian monia. Tämä toiveiden ja odotusten tynnyri on tuttu meille kaikille. Mitä sitten mietitään perheessä, jossa jokainen aikaisempi kuukausikin on ollut taloudellisesti hyvin tiukka? Tällaiselle perheelle helpotusta tuovat joulukeräyksien lahjoitukset. Nämä lahjoitukset toivottavasti estävät vähävaraisia perheitä turvautumasta lainarahalla järjestettyyn jouluun. Jos näillä avustuksilla estetään yksikin vähävarainen perhe velkaantumasta lisää, on avustuksen antaja todellinen hyväntekijä.

Muistetaan erityisesti tänä vuonna, että pidämme huolen läheisistämme ja siitä, ettei kukaan joulun vuoksi saata itseään taloudelliseen ahdinkoon.

Rauhaisaa joulun odotusta kaikille!

Kristiina Salonen

4.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva