Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oikea saneeraus

Kuva: Oikea saneeraus

Hiihtoliiton entinen toimitusjohtaja Jari Piirainen heitti Kuusamossa, varmasti omasta mielestään niin kutsuttuna ”huulena”, että heti alkoi tulla menestystä kun hän saneerasi itsensä liitosta ulos. Ei tuo ehkä ihan huumoriakaan ollut, sillä nyt saattoi liiton ilmapiiri saada urheilijoiden kohdalla juuri tarvittavan piristysruiskeen? Samaa tapaa voisi täysin vapaasti suositella myös suomalaiselle teollisuudelle, joka saneeraa porukkaa työttömäksi, vaikka itse virhe on alun perin tapahtunutkin siellä terävässä päässä, joka ei pysty hankkimaan laitokselle riittävää tilauskantaa. Teollisuus tarvitsisi oman Kari-Pekka Kyrönsä, joka pitäisi optiot kurissa ja päättäjät pallillaan kuin kissan pistoksissa. Matkalla pankkiin – kuskin viemänä – miettisivät, jos kapasiteetti riittää!

Yhteishenki on avainsana – ei pelko.

Kuusamon Rukan maailmancupit toivat monta suomalaista yllättäjää. Eniten mietitytti, löytyykö yhdistetyn Hannu Mannisen ja mäkihypyn Janne Ahosen jättämien aukkojen täyttäjiä. Nyt kun nämä keulakuvat olivat poissa kuvioista, niin löytyihän niitä nousevia tähtiä useitakin. Toki kauden tässä vaiheessa ei suurempia johtopäätöksiä pidä tehdä, mutta selvää on, että ainakin maailmancupissa ex-tähtien paikalle oli jopa tunkua!

Toki urheilun ystävät tiesivät jo ennen Kuusamon kisoja yhdistetyn nimet Anssi Koivuranta ja Janne Ryynänen. Mutta että kaverit ovat heti valmiita taistelemaan voitosta, oli yllätys. Varsinkin sen jälkeen kun Ronnie Ackermann jälleen singahti suomalaisten ohi ladulla. Mutta virhe korjattiin kunnolla sunnuntaina, jolloin Koivuranta ja Ryynänen ottivat ylivoimaisen kaksoisvoiton.
Tämä yhdistetyn yhden päivän kisa – ensin hypätään kerran mäestä ja melko pian lähdetään ladulle – taitaa olla suomalaisille ihan passeli, koska mäessä eivät tuuliolot pääse avittamaan kuin yhden hypyn ajan. Hyvä uudistus, ainakin on tällä hetkellä. Mutta voi olla, että mielipide muuttuu kauden mittaan, mikäli suomalaiset eivät enää olekaan palkintokorokkeella. Nyt kun menestystä tulee, niin ihan nappiin mennyt uudistus.

Samppa Lajunen ja Manninen ovat saaneet kruununprinssinsä.

Oli ihan itsestään selvyys

Naisten perinteisen kympin kaksoisvoiton ottivat Aino-Kaisa Saarinen sekä Virpi Kuitunen. Kummankin hiihtäjän henkilökohtaisena valmentajana toimii Jarmo Riski. Hän ampui kisan jälkeen hieman yli kun totesi, että olihan se jo etukäteen itsestään selvyys, että Saarinen ja Kuitunen ottavat kaksoisvoiton.

Voi näinkin olla, mutta olisiko Riski itse pystynyt sanomaan – ennen kilpailua – kumpi suomalaisista on se ykkönen? Näin ollen pitää myös ymmärtää mediaa, joka usein tulee esiin varsin tyhmien kysymysten kanssa. Tosin aika paljon on mediankin taso saattanut laskea kun enää ei missään lajissa ole mukana erikoistoimittajaa, vaan pitäisi olla sisällä kaikissa talvilajeissa – ihan valkoisesta sirkuksesta alkaen.

Kaiken huippuna tulosten lukija Inka ”Kyllä”- Henelius.

Mäkihypyn mielialat

Mäkihyppääjät näyttävät olevan nykyisin – ainakin Suomessa – melkoisia mielialahyppääjiä, sen jälkeen kun Ahonen lopetti. Häneen saattoi luottaa kaikissa luonnon olosuhteissa käydyissä kisoissa. Mutta nyt – kuten aikaisemmin on tullut todettua – varsinkin Matti Hautamäki kuuluu sarjaan ”ei koskaan tiedä millainen hyppy tulee”!

Hautamäki on loistava hyppääjä, mutta siitä ei päästä mihinkään, että jos olosuhteet hiemankin tökkivät, niin tökkii myös Matti. Hyppy saattaa tipahtaa kummulle tai sitten siitä tulee koko kisan pisin ja komein lento. Aivan kuin Hautamäki ei aina edes yrittäisi tehdä sitä parasta mahdollista hyppyä – vaikka tuulen suunta olisi takaa tai edestä!

Nyt kun Harri Olli lopetti, ainakin toistaiseksi, alkoholilla läträämisen, niin siinä meillä toinen huippu. Ehkä Ollin päätökseen vaikutti myös se, että Janne ”tukkahyvin, näkyykö Rolex”- Marvaila saneerattiin pois mäkihypyn lajipäällikön paikalta. Mene ja tiedä?
Myös Janne Happonen on huipulla heti kun toipuu ja jo nyt Ville Larinto sekä Kalle Keituri ovat muutaman metrin päässä pitkistä hypyistä. Joten kyllä mäkihypyn päävalmentaja Janne Väätäinen on korjannut ainakin henkistä puolta – ja Kari Pätäri on ollut hyvä apu näissä hommissa.

Myös yhdistetyn miehet osaavat hypätä ja hiihtoladun niksit heille opettaa Reijo Jylhä. Melkoinen joukko tuttuja nimiä jatkaa siis valmennuspuolella – vaikkakin sitä pitäisi tehdä nykyisin vain rakkaudesta urheiluun.

Tervettä uhoamista

Olen aikaisemmin puuttunut hiihtäjä Sami Jauhojärven kommentteihin. Alkuun ne ehkä tuntuivat jopa uhoamiselta, mutta nyt näyttää siltä, että Jauhojärvi on puheittensa mittainen mies. Kun hän Rukalla totesi, että ellei hän ole perinteisen 15 kilometrin kisan jälkeen vähintään podiumilla (palkintopallilla), niin suuri on pettymys.

Kun Sami sitten hiihti kolmanneksi ja nousi palkintopallille, niin hän arvioi, että se nyt oli vähin saavutus (kolmas sija), mutta kyllä tavoite on edelleen nousta tulevissa kisoissa sille keskimmäiselle korokkeelle.

Näyttää siltä, että tuollainen saavutus on mahdollista jopa kevään MM-kisoissa, ellei nyt Jauhojärvi innostu harjoittelemaan itseään maitohapoille. Tosin tämä nähdään varmaan jo Tour de Ski-kisassa, mutta jos siellä pamahtaa hapoille, niin siitä toipuminen Liberecin MM-kisoihin on sitten jo tarkkaa puuhaa.

Miesten sprinttihiihdossa Kalle Lassila kiskoi A-finaaliin asti ja olisi siellä ollut ehkä Jauhojärvikin, mutta norjalaiset varmistivat tilanteen tuiskaisemalla Jauhojärven hankeen erittäin ratkaisevassa vaiheessa välierässä.

Vaikka Norja otti taas miehissä kolmoisvoiton, niin jossitellaan hieman. Mikäli Lassilan suksi ei olisi hajonnut jo finaalin startissa, niin voipi olla, ettei sitä täyspottia olisi nyt tullut. Kalle on kova sprinttimies ja saattoi olla hyväkin asia, ettei sitä voittoa tullut vielä kauden tässä vaiheessa.

Mutta jopa maallikko huomasi, että Lassilalla on potentiaalia voittaa nuo parhaatkin norjalaiset.

Seikka on saletti.

Poutiainen hallitsee olosuhteet

Viikonlopun lumimaisemien jonkinlainen täyttymys saatiin myös alppilajien kisoista Aspenissa. Tanja Poutiainen laski pallille sekä suurpujottelussa että pujottelussa.

On se hyvä, että kilpailujen seuraamisessa on vaihtoehtojakin. MTV 3 Max lähetti kisat Aspenista suorana, mutta varsin äkkiä kyllästyi selostajien ennakointiin ja varsinkin Henna Raidan vasta suorituksen jälkeen tulleisiin kommentteihin tapahtumista, jotka jokainen oli jo nähnyt.

Mutta onneksi on Eurosport 1, jossa Kalle Lepistö selosti rauhalliseen ja asiantuntevaan tapaan sekä miesten että naisten kisat.
Tanja Poutiainen teki kisoissa hyvää jälkeä. Ja mielihyvää tuotti jo pelkästään se, että hän jätti molemmissa kisoissa taakseen kaikki ruotsalaiset, mutta erityisesti sitä tuotti se, että Poutiainen nousi nyt maailmancupin kärkeen ja saattaa hyvinkin olla, että kristallipallo on kauden päätteeksi Poutiaisen hallussa.

Miesten puolella vastaavaa ei uskalla odotella, koska rämäpää Kalle Palander vasta toipuu säärileikkauksesta. Toivottavasti Pikku-Kallen paraneminen etenee niin, että hänet nähdään kisoissa vielä tällä kaudella!

Voittamaan lähdetään

Suomen Tanssiurheiluliiton kilpa-aerobic-maajoukkue käsittää ensi viikonvaihteessa Venäjän Dubnan MM-kisoissa viisi kilpailijaa. Suomen joukkueenjohtajana toimii porilainen Jaana Mäkinen. Hän ilmoittaa, että joukkueen tavoitteeksi on asetettu 2-3 mitalia ja kaikille finaalipaikka.

Minkähän muun lajin näin pieni joukkue uskaltaa esittää etukäteen näin huikean tavoitteen? Matkalle ei siis lähdetä muuta kuin kovat tavoitteet mielessä. Moni joukkue Suomesta lähtee tämän tason kisoihin ajatuksella, että parhaani teen ja katsotaan mihin se riittää.

Joukkueessa ovat mukana tämän syksyn Euroopan-mestarit Jouni Viitanen ja porilainen Rita Niemi, joilla kummallakin on tavoite olla tämän vuoden maailmanmestari. Viitanen on lajin hallitseva maailmanmestari, joten hän lähtee puolustamaan titteliään, eikä puolustavalle mestarille kelpaa Dubnasta muuta kuin kultamitali.

Rita Niemi lähtee hakemaa sitä kultaista mitalia, joka hänen palkintokaapistaan vielä puuttuu. Ritan ohjelmaan on EM-kisojen jälkeen lisätty yksi vaikea staattinen liike, jota eivät edes Suomessa pysty kuin yksi miespuolinen aerobicin kilpailija tekemään.
Juuso Väisänen ja Irina Matilainen sijoittuivat EM-kisoissa kumpikin neljänneksi ja nyt selkeä tavoite on mitali. Viides edustajamme on Tero Haapasalmi (Rita Niemen serkku), joten lajin geenit taitavat liikkua suvussa. Palataan vielä ennen MM-kisoja tähän aiheeseen tarkemmin.

Ei pystynyt Asikainen

Jotenkin oli viime perjantaina jo sellainen kutina, ettei Amin Asikainen pysty voittamaan nyrkkeilyn ammattilaisten avoinna olevaa keskisarjan EM-titteliä. Ei sittenkään, vaikka nyrkkeiltiin Suomessa liki 10!p000 kannattajan myötäeläessä ottelussa joka solullaan.
Vastustaja on armenialaissyntyinen, nykyisin Saksassa asuva Khoren Gevor. Ja kyllä oli Gevor kova poika. Jo ensimmäinen erä antoi viitteitä siitä, että Amin jännittää vastustajaa enemmän, eikä saa kaikkea irti.

Asikaisen tilaisuus tuli neljännessä erässä, jossa Khoren oli lähellä jopa tyrmäystä, mutta gongi pelasti. Loppu olikin sitten Gevorin näytöstä ja nimenomaan lähiottelussa hän iski kuin pajavasara, kun Asikainen pyrki vain sitomaan. Nuo lähi-iskut löysivät paikkansa ja aiheuttivat sen, että valmentaja Pekka Mäki heitti seitsemännessä erässä pyyhkeen kehään, ettei Amin olisi tullut totaalisesti tyrmätyksi.

Nyt Asikainen on valinnan edessä. Jatkaako uraansa uudelleen huipulle tähdäten vai lopettaako hän uran tähän otteluun. Kolmantena vaihtoehtona olisi lähteä vastustajaksi nuorille, nouseville kyvyille! Mutta tämän vaihtoehdon Asikainen itse sulki pois. Se on joko kaikki tai ei mitään.

Nyt nimittäin parempi nyrkkeilijä tittelin voitti.

Jarmo Liuhala

2.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva