Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Harjavallan terveyskeskukseen kaksi kaatumishoitajaa

Kuva: Harjavallan terveyskeskukseen kaksi kaatumishoitajaa

Harjavallan terveyskeskus on pian etujoukoissa vanhusten kaatumisten ehkäisyssä. Terveyskeskuksen kaksi hoitajaa koulutetaan kaatumishoitajiksi, joiden luokse ohjataan jo kerran kaatuneet ja apua lääkäriltä tai hoitajalta hakeneet yli 65-vuotiaat.
Kaatumishoitajat kouluttaa kaatumisen ehkäisyn mallin luonut Senioripalvelujen ja vanhustenhoidon osaamiskeskushanke eli Sentteri, joka pitää pääpaikkaansa Harjavallassa. Osaamiskeskus on Satakunnan ammattikorkeakoulun alainen.
(Kuvassa oikealla projektinjohtaja Hanna Hyttinen ja mallia luomassa ollut yliopettaja Sari Teeri.)

Kaatumishoitajien koulutus alkaa tammikuussa, ja Harjavalta on näin ensimmäinen paikkakunta, josta tällaiset hoitajat löytyvät.
Kaatumisten ja liukastumisten ehkäisy on tärkeää, sillä kaatuminen paitsi aiheuttaa kipuja tulee myös kansantaloudelle kalliiksi. Vanhusten kaatumiset ovat usein pitkäaikaisia ja ne voivat olla myös kohtalokkaita.

Kaatumishoitajan pakeille ohjataan jo kerran kaatuneet, koska on havaittu, että heillä on suurin riski kaatua uudelleen.
Kaatumishoitajan pitää olla koulutukseltaan fysioterapeutti, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

– Kaatumisiin ovat syinä sisäiset ja ulkoiset tekijät. Me pyrimme kartoittamaan sisäiset tekijät, selvittävät mallia kehittämässä olleet fysioterapeutti Heli Lamminen ja yliopettaja Sari Teeri.

Hoitaja täyttää monisivuisen lomakkeen, joka alkaa perustietojen kyselyllä: miten ikäihminen asuu, mitä hän sairastaa, minkälaisia lääkkeitä hän käyttää jne.

Sen jälkeen tehdään mittauksia: mitataan verenpaine, mikä se on istuma-asennossa ja mikä silloin, kun potilas nousee selinmakuulta istumaan.

Samoin testataan näkö sekä tuntoaisti ja käden puristusvoima.

Tasapainoa testataan muun muassa sillä, kuinka onnistuu matalalle korokkeelle nousu ja nousu ylös tuolilta. Samoin seurataan miten tavallinen kävely sujuu.

Lisäksi selvitetään mahdollista masennusta ja alkoholin käyttöä.
Kysymysten ja testien jälkeen annetaan toimenpidesuositus, jonka kanssa mennään esimerkiksi lääkärille, näöntarkastukseen tai kuntoiluryhmään, jossa harjoitetaan tasapainoa tai lihaksia.

– Tämä on loppujen lopuksi melko yksinkertainen toimintamalli, sanoo projektinjohtaja, terveystieteiden tohtori Hanna Hyttinen.
Verrattuna jo olemassa oleviin yleisohjeisiin Sentterin luomaa käytäntöä voi kutsua täsmämalliksi, joka helpottaa systemaattista toimintaa.

Hanna Hyttisen mukaan malli ei myöskään tule kalliiksi, mutta työaikaa se vie jonkin verran.
– On syytä muistaa, että on kyse asioista, jotka pitäisi tehdä joka tapauksessa.

Mallin kehittäjät toivovat, että myös muut terveyskeskukset lähtisivät mukaan kaatumishoitajien kouluttamiseen.
Maakunnan terveyskeskuksiin aiotaan ottaa yhteyttä lähiaikoina.

– Halvoilla keinoilla on mahdollisuus saada valtavan paljon hyvää aikaan, Hanna Hyttinen muistuttaa.

Sentterillä on vireillä kaksi muutakin ajankohtaista hanketta. Toisessa pyritään selvittämään ikäihmisten alkoholin käyttöä, jotta mahdollinen alkoholismi osattaisiin tunnistaa ja jotta siihen voitaisiin puuttua varhaisessa vaiheessa.

Toinen on näkö- ja kuulotestauksen toimintamalli, jota kehitetään Raumalla. Tarkoitus on kouluttaa laitosten ja hoitokotien henkilökuntaa tunnistamaan näkö- ja kuulo-ongelmat tietyillä työkaluilla.

Parhaillaan Sentterissä odotellaan rahoituspäätöksiä uusista hankkeista. Hakemukset on lähetetty niin Raha-automaattiyhdistykseen kuin sosiaali- ja terveysministeriöön.

Lisäksi on tarkoitus järjestää kaatumisen ehkäisyn mallista seminaari, jotta kehitetyt hyvät käytännöt saadaan leviämään mahdollisimman laajalle – jottei muiden tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

Heli Kokko

2.12.2008 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva